A Fidesztől akarnak szavazókat elhozni

Légy boldog Magyarországon! – Zászlót bontott Pálinkás József pártja, az Új Világ Néppárt. Céljuk, hogy részesei lehessenek a 2022-es országgyűlési választásokat követő kormányváltásnak.

Új Világ néven politikai pártot alapított Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az első Orbán-kormány egyik oktatási minisztere. Az új párt kormányzóképes alternatívát és egy „sokszínű közösséget” ajánl a jelenlegi politikai kínálatból választani nem tudó szavazóknak, illetve azoknak, akik csalódtak az eddigi támogatottjaikban.

Pálinkás József pártelnök a mai bemutatkozó online sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Új Világgal olyan személyiségek jelennek meg a politikában, akik szakemberek és korábban sikeres vezetők voltak, eddigi pályafutásuk is garanciája tisztességüknek. Nem ahhoz a politikai csoporthoz tartoznak, amelyik korábban csődbe vitte az országot, sem pedig ahhoz, amelyik jelenleg épp zsákutcába vezeti. A mostani pártalapítók álltak már a kettészakadt politikai rendszer ellentétes oldalain, mégis most szövetségre léptek egymással, mert tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi kormány leváltásához és a politikai fordulathoz minden békeszerető és tiszta kezű ember közös erőfeszítésére szükség lesz – hangoztatta Pálinkás.

A sokszínűség bizonyságaként a sajtótájékoztatójukon elhangzott az is, hogy a pártalapítók között van: Ábrahám Júlia tanár és jogász, Fekete László vállalatvezető, Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, Stelli-Kis Sándor ügyvéd és Szent-Iványi István volt nagykövet.

Ábrahám Júlia alelnök a sajtótájékoztató kiemelte: a pártjuk alapítói nem lopnak és nem hazudnak. Ezt várják a hozzájuk csatlakozóktól is, ennek érdekében elfogadtak egy Etikai Kódexet, ami 17 pontban foglalja össze az Új Világ politikusaival szemben támasztott követelményeket kezdve a gyűlöletbeszéd tilalmától a közpénzek tisztességes felhasználásán át az igazmondás kötelezettségéig. Új politikai stílust kínálnak a választóknak: több nőt hoznak a politikába és a közéletbe, egy nőiesebb, együttműködőbb, boldogabb Magyarország elérésének céljával – mondta Ábrahám Júlia.

Az új néppárt a következő országgyűlési választásokon kormányzóképes alternatívát szeretne nyújtani azoknak a választóknak, akik kormányváltást és politikai fordulatot szeretnének 2022-ben – ígérte Lantos Gabriella elnökségi tag. Egy sokszínű országban a sokféleség közösségét kínálják nőknek és férfiaknak, vidékieknek és pestieknek, szakmunkásoknak és professzoroknak, konzervatívoknak és liberálisoknak – mindenkinek, aki tenni szeretne a változásért.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, bíznak abban, hogy 2021 őszére megerősödik az Új Világ Néppárt, akkorra, amikor elkezdődik a következő országgyűlési választásokat megelőző igazi versengés a pártok között. Reményeik szerint akkora lesz olyan jelentős a támogatottságuk, hogy érdemi részesei lehessenek azoknak az egyeztetéseknek és előkészületeknek, amelyek célja, hogy a 106 egyéni országgyűlési választókerületben a Fidesz jelöltjével szemben egyetlen ellenzéki jelölt induljon.

A Debreciner azt kérdezte a pártvezetőktől, hogy mi a válaszuk arra az itt-ott már most megfogalmazódott vádra, miszerint ez az új alakulat, az Új Világ Néppárt leginkább azt a célt szolgálja, hogy megossza a Fidesz-kormánnyal elégedetlen választókat, ezzel nehezítse az „ellenzéki összefogás” képviselőjelöltjeinek sikerét – ahogy arra az elmúlt tíz év korábbi választásain több példa is volt. Pálinkás József válaszul határozottan kijelentette, hogy a Fidesz leváltásáért, a kormányváltásért dolgoznak, ezért sem lehet céljuk az ellenzék megosztása. Két világ van most Magyarországon – mondta –, a Fidesz világa és az, ami a kormánypárton kívül van. „Mi a Fidesztől hozunk el szavazókat a Fideszen kívüli világba.”

Facebook

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.