Szabadság! – Az SZFE-mozgalomról szerveznek kerekasztal-beszélgetést a debreceni Malterban

Hajdu Szabolcs, Pólik József és Baranyi Benő beszélgetnek Áfra János moderálásával a hallgatói mozgalomról és annak hatásairól. Korábban már tüntetést és fórumot is tartottak Debrecenben.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Kerekasztal-beszélgetést szervez a debreceni Malter kávézó és a Malter Film október 17-én, szombaton 16 órától az SZFE-mozgalomról és hatásairól. A beszélgetésen Hajdu Szabolcs filmrendező, az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatója, Pólik József, a Debreceni Egyetem Filozófia Intézetének oktatója, valamint Baranyi Benő filmrendező, az SZFE egykori mesterszakos hallgatója vesznek részt. A moderátori szerepkört Áfra János költő, szerkesztő, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének oktatója látja majd el. A programot a szervezők élőben közvetítik Facebookon, a Debreciner pedig részletes beszámolót közöl majd róla. A beszélgetést a Malter a négyzeten című, október 16-án és 17-én tartandó esemény keretein belül rendezik meg.

Galéria: Hajdu Szabolcs – SZFE-demonstráció Debrecenben – 2020. október 4. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Polgár Tóth Tamás

Hajdu Szabolcs felszólalt a debreceni tüntetésen is

Október 5-én egy országos akcióhoz kapcsolódva Debrecen főterén is tartottak egy nagyjából 150 résztvevős demonstrációt az egyetemi autonómiáért, ahol a mostani beszélgetés egyik résztvevője, Hajdu Szabolcs is szerepet vállalt: ő olvasta fel az SZFE chartáját. A tüntetésről a Hajdú-Bihar megyei sajtótermékek közül egyedüliként a Debreciner tudósított.

Polgár Tóth Tamás

A hatvanezer diákból húszan mentek el

Hajdu Szabolccsal a napokban a szlovákiai Sme.sk hírportál készített interjút, amelynek az Átlátszón megjelent fordítását a Debreciner is szemlézte. Ebben a filmrendező azt nyilatkozta: „néhány nappal korábban a Debreceni Egyetemen fogadtak, mindenki nagyon kedves volt, de a város lakói nem akarták, hogy az egyetemük előtt valami hasonló esemény történjen. A hatvanezer debreceni diákból húszan jöttek el.”

Korábban közös fórumot is tartottak a hallgatók

Szeptember 27-én volt Debrecenben az SZFE-mozgalomhoz kapcsolódó első rendezvény: a színművészetis diákok és a Debreceni Egyetem egyes hallgatói tartottak közös fórumot az Alternatív Közösségek Egyesületének Baross utca 16. szám alatti közösségi terében. A rendezvényen elhangzott, hogy az SZFE erőszakos átalakításához hasonló esemény Debrecenben akkor történt, amikor 2018-ban Rózsavölgyi Gábor, az Ady Endre Gimnázium igazgatójának megbízását nem hosszabbították meg, hanem helyette Türk Lászlót, a Fidesz egyik középiskolai szakmai tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező önkormányzati képviselőjét nevezték ki az intézmény élére. A hallgatói fórum nem volt nyilvános, de a Debreciner tudósíthatott a rendezvényről. Ahogy a további történésekről is fog.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.