VILÁGGÁ MENTEM

Egyszerűen jobban érzem itt magam

Szűcs András másfél év után már biztosan tudja, hogy nem szeretne hazajönni Koppenhágából. Szerinte másabb a dán mentalitás, kint az emberek saját magukkal foglalkoznak, nem a másikkal. Későbbiekben, ha jó állása lesz, egy Audit szeretne vezetni.

Miért mentél el?

Nem volt különösebb oka ennek, igazából csak „szerencsét akartam próbálni”. Meg ismertem már akkor is olyanokat, akik itt élnek, és ők is támogatták az ötletet.

Mit csinálsz?

Most diplomáztam. Debreceni Egyetemről a kreditjeimet el tudtam fogadtatni, ezért itt csak a másfél éves top-up képzést kellett elvégezzem hozzá. Jelenleg a suli alatt elkezdett melómat folytatom, és teljes állást keresek a szakmámban.

Hol dolgozol?

Ismered a Woltot Pesten? Na, egy ahhoz hasonló cég, náluk vagyok ételfutár, az ő autójukkal. Szusitól a gyorséttermi kajákig mindent szállítunk.

Hogy érzed magad, jó döntés volt elmenni?

Így a másfél év után azt mondom: igen, teljesen megérte.

Mit tanácsolsz azoknak, akik tervezik az elindulást itthonról?

Akármilyen nehéz is lesz, ne adják fel, megéri... Vagy meg fogja érni.

Haza fogsz jönni? Mikor?

Ha megyek is, akkor is csak azért, hogy meglátogassam a családomat, de hazaköltözni nem fogok, vagy legalábbis most nem tervezem. Egyszerűen jobban érzem itt magam, meg a dán mentalitás miatt is. Például ahol most is vagyok részmunkaidőben, ott sem a csapatvezetőm, sem a főnökség nem bánik velem másként, csak mert külföldi vagyok és nem beszélek dánul. Csak hogy egy példát mondjak.

Másabb a magyar mentalitás ezek szerint?

Másabb, otthon mindenki csak a másik dolgával foglalkozik. Itt nem. Láttad azt a sorozatot az RTL-en? Szintén kivándorolt magyarokról szól. Az első részben egy család Svédországba költözött, és az apuka mesél a svédekről. Na, ugyanaz a mentalitás itt is.

Milyennek látod Dániából Magyarországot?

Hát ebbe nem szívesen mennék bele, sosem szerettem politizálni. De megvan most a véleményem arról, ami otthon folyik, hogy csak az uszítás megy, hogy eltereljék az emberek figyelmét.

Miről terelik el a figyelmet?

A fontosabb dolgokról, hallom-olvasom, milyen állapotok vannak a kórházakban például.

Valóban könnyebb külföldön élni?

Nem. Sőt nehezebb, ugyanis idegen nyelven beszélsz, idegen kultúrához tartozol. Inkább csak annyit mondanék, hogy másabb.

Összehasonlítva a magyar és a dán felsőoktatást, milyen különbségeket tapasztalsz?

A dán sokkal diákbarátabb, ha lemaradsz, akkor nem néz hülyének téged a tanár, hanem segít. Debrecenben volt, hogy egy tanóra alatt 3 anyagot nyomott le a tanár, és semmit nem értettél.

A Facebookon láttam, hogy voltatok Berlinben. Honnan jött az ötlet, hogy oda menjetek? Sokat kellett spórolni, hogy el tudj oda menni?

Nagyon szeretem a Formula E versenyeket, és akkor éppen ha valaki belépőt vásárolt, nyerhetett egy New York-i utat. Igazából ennyi volt az ötlet. Hát elvállaltam 1-2 plusz műszakot és a feriepenge-ből megvolt az egész út oda-vissza, belépőkkel és szállással együtt.

Mi az a feriepenge? Az valami szabadságpénz?

Igen. Az állam gyűjti a szabadságszámládon a pénzt, és minden évben ki tudod venni. Egyben vagy részletekben. A lényeg, hogy annak a pénznek megvan a szabadnap értéke, szóval ha megigényled, ha kikéred (nem is tudom, hogy hogyan mondjam), akkor szabadságon kell legyél.

Milyen céljaid vannak Dániában? Hogy szeretnéd magad látni 5-10 év múlva?

Mivel kollégiumban lakom, az első célom egy rendes lakás. Már megvan a szerződésem, december 1-től egy egészen jó lakás bérlője leszek. 5-10 év múlva leginkább egy jó állásban látnám magam a szakmámban, és élményekről mesélnék már akkor is. Jó lenne több helyre is elutazni és körülnézni. A továbbin még gondolkodom, de majd jönnek maguktól.

Tudom, hogy nagyon szereted az autókat? Milyen autót szeretnél magadnak?

Egy Audit, az a kedvencem, valami jót, ami azért nem annyira luxus, és még élvezetes vezetni, nem csak ülni benne.

VILÁGGÁ MENTEM című sorozatunkban olyanokat mutatunk be, akik hosszabb-rövidebb időre elhagyták Magyarországot, illetve olyanokat, akik külföldről érkezvén Magyarországon próbálnak szerencsét.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.