LATINOVITS-DOSSZIÉ

A Latinovits Színház kronológiája

Latinovits Színház – 2020. október 18.
debreciner.hu/NT

1998.
A Debrecen Pláza befejezése.

2000 első fele
Az izraeli MMS Consulting Engineers Ltd. felkereste a debreceni városvezetést csaknem 25 ezer négyzetméternyi területre vonatkozó nagyszabású tervével (piactömb kialakítása).

2002. augusztus 5.
Az MMS Consulting Engineers Ltd. Global City Kft. néven debreceni székhellyel céget alapított.

2002. szeptember 5.
A debreceni önkormányzat és Global City Kft. együttműködési megállapodást köt.

2003.
A Mester Nívó Kft. (a Dexium Kft egyik alapító tagja) adásvételi szerződést kötött Kósa Lajossal, amelyben a polgármester és felesége elcserélte debreceni, nagyerdei lakását az óbudai Aquincumi Dunapart Villaparkban lévő luxuslakásra.

2004. március 17.
A Dexium Kft. bejegyzése a cégjegyzékbe.

2004. április 28.
A Dexium Kft. ajánlatot nyújt be debreceni önkormányzathoz.

2004. április 29.
Debreceni közgyűlés: bejelentés, hogy felbontják a szerződést a Global City Kft.-vel, illetve esélyes ajánlat érkezett be a Dexium Kft.-től.

2004.
Gulyás Gábor irányítása alatt elkészült a „Nyitott kapuk” pályamunka, amelynek célja, hogy az Európa Kulturális fővárosa cím elnyeréséhez vezesse Debrecent.

2005.
Gulyás Gábor irányítása alatt elkészült a „Teret nyerünk” című pályamunka, amelynek célja, hogy az Európa Kulturális fővárosa cím elnyeréséhez vezesse Debrecent. (Szerepel benne a Latinovits Színház Fórum Bevásárlóközpontban való kialakításának terve).

2005. december 31.
Csutka István Csokonai Színház igazgatói megbízatása lejárt.

2006 január 1.
Csányi János kinevezése a Csokonai Színház igazgatójának.

2006. február 8.
Kósa Lajos polgármester szándéknyilatkozatot terjesztett elő a debreceni közgyűlés részére, amelynek központjában a színházfunkcióra alkalmas ingatlan önkormányzat általi vásárlása állt.

2006. február 16.
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése kinyilvánította azon szándékát, hogy színházfunkcióra alkalmas ingatlant kíván vásárolni 2008-as évtől 5 éves időtartamban történő finanszírozással.

2006. szeptember 15.
Az önkormányzat által megfelelő ingatlan megvásárlására kiírt nyílt közbeszerzési eljárásra a záró határidőig csupán a Dexium Kft. nyújtott be ajánlatot, nettó 3,199 milliárd forint ajánlati árral.

2006. október
Debrecen város polgármestere újra Kósa Lajos lett.

2006. október 30.
Az önkormányzat és Dexium Kft. előszerződést kötött.

2007. május 24.
A debreceni önkormányzat és Dexium Kft. adásvételi szerződést kötött. A szerződés tartalmazta, hogy a beszerezni kívánt építmény nettó 3,199 milliárd forint, mely a színház-technológia kivételével, az árubeszerzéssel kapcsolatos mindennemű költséget tartalmaz a 2008. március 31–i teljesítési időpontra.

2007. március 30.
Csányi János, a Csokonai Színház 2006 januárjában kinevezett igazgatója, lemondott tisztségéről. 2007. A Kósa Lajos vezette városvezetés pénzhiányra hivatkozással módosított Csányi János tervein, valamint az engedélyezési tervet készítő Fita Stúdió helyett a Bán Irodát bízták meg a kivitelezési tervek elkészítésével.

2007. június
A Dexium Kft. jelezte, hogy a kivitelezési munkák végzéséhez szükséges a színház-technológiai és a belsőépítészeti tervek elkészíttetése, és ehhez kérte az önkormányzat segítségét. Az önkormányzat a 2008. évi költségvetésben kívánja állni ezen tervek elkészítésének fedezetét, illetve a teljesítési határidőt kitolták 2009 március 1. napjára.

2008. március 31.
Lejárt a Dexium Kft.-nek adott eredeti teljesítési határidő.

2008. április
A tervek szerint 2008. második felében készül el a Debrecen Fórum Kulturális és Kereskedelmi Központ, amelyben egy új színház (Latinovits Színház) mellett bevásárló-utca, szórakoztatóközpont és gyermekjátszó-központ kerül kialakításra – olvasható az Euro-Régió Ház Kht. által készített dokumentumban, aminek a címe: Debrecen Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája.

2008. november 12.
Elkészült az utóbbi száz év egyik legnagyobb debreceni beruházása, a Fórum Debrecen kulturális és kereskedelmi központ, amely mintegy 25 milliárd forintba került - jelentették be a nyitás előtt a beruházók. Tutor Lóránt, a beruházásra létrejött projektcég, a Dexium Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fórumban helyet kapott, városi beruházásként 3,2 milliárd forint költséggel felépülő Latinovits színház márciusra készül el, ekkorra csak a színház épületét adják át, a színpadtechnika, a bútorzat kialakítása már a város feladata lesz.

2009. január 1.
Vidnyánszky Attila lett a Csokonai Színház új igazgatója.

2009 március 1.
A Latinovits Színház szerkezetkész állapotának műszaki átadása megtörtént. Azonban a belső munkálatokhoz és stúdiótechnikához szükséges források még mindig hiányoztak, így a teljes átadást 2010-re csúsztatták.

2009.
Közgyűlési jegyzőkönyvben már szerepel, hogy a színház-technológia és belsőépítészet végleges kialakításáig terjedő időszakra meg kell vizsgálni a színházfunkcióra alkalmas épület átmeneti hasznosítási lehetőségét is.

2010.
Vidnyánszky Attila nyilatkozata: „Ha azt látom, hogy az elkövetkező változások nem a szakmaiság irányába mennek, nyomban kiszállok. Van egy szint, ami alá nem megyek…”

2011.
A városvezetés bejelenti a debreceni stadion megépítését. A komplexum csaknem 12 és fél milliárd forintba került, az állam finanszírozta, Debrecen a területet adta a beruházáshoz.

2012. április
Orbán Viktor a debreceni önkormányzati televíziónak azt a kijelentést teszi, hogy az egyeztetések a város polgármesterével már folyamatban vannak „ez egy bonyolult kérdés. (…) Az előző kormány idején Debrecent kihúzták a színházfelújításokból, és ezt orvosolni kell. Ugyanakkor az élet most nem az új színházak építéséről szól. De megoldást fogunk találni a befejezésre.”

2012. december 28.
„Be kell fejeznünk a Latinovits Színházat, erre kell majd valahonnan pénzt keríteni. Az épület egyébként készen van, ki is fizettük. Ott meg tudjuk majd oldani a stúdiószínház problémáját is, és ezzel nagyot lépünk előre kulturális területen" – jelentette ki Kósa Lajos polgármester az évzáró interjújában.

2013. február 22.
„A Latinovits Színház kapcsán abban bízom, hogy az energia mellé, amit a város saját erejéből fektetett bele, az idén sikerül előteremteni azokat a forrásokat, amiből be tudjuk fejezni. Akkor át tudja venni a kamaraszínházi és a stúdiószínházi feladatokat" - nyilatkozta Somogyi Béla kulturális alpolgármester.

2013. március 29.
„Valamilyen közösségi térként hasznosítanánk, akár minimál stílusban berendezve, akár gyerekjátszóházként. Azt ugyanis nem engedhetjük meg, hogy Debrecen belvárosában, egy bevásárlóközpontb an több száz négyzetméternyi hely ott álljon kihasználatlanul” – mondta Kőszeghy Csanád Ábel jobbikos önkormányzati képviselő a befejezetlen Latinovits Színházról. Erre Komolay Szabolcs fideszes képviselő így reagált: „Belátható időn belül befejezhetjük a Latinovits Színházat, a városvezetés most is dolgozik ezen. Halász János államtitkár - mint Debrecenből elszármazott politikus - révén jó kapcsolatunk van, és reméljük, hogy ezt a kapcsolati tőkét kihasználva rövid időn belül sikerül megoldani a problémát, és teljesen elkészülhet a Latinovits Színház.”

2013.
Ráckevei Anna lett a Csokonai Színház új igazgatója.

2013. szeptember
A Csokonai Színház 2013-2014-es évadnyitó társulati ülésén Kósa Lajos polgármester azt kérte Ráckevei Annától, hogy a Latinovits Színházba tervezett eddigi funkciókat egy éven belül vizsgálja felül, mivel a színház megvalósítása kiemelt cél.

2014. október 3.
Somogyi Béla alpolgármester azt nyilatkozta, hogy „látszik az alagút vége”, mivel az önkormányzat európai uniós pályázaton (Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program) teremti elő a Latinovits Színház befejezéséhez szükséges összeget.

2014. október
Debrecen új polgármestere Papp László lett. Az új városvezetés bemutatásakor elhangzott, hogy két tanácsnok is támogatja majd Papp László munkáját, az egyik Papp Csaba, aki a magyar-román, határon átnyúló uniós projekt koordinálásáért felel, ennek egyik központi eleme a Latinovits Színház befejezése, valamint régiós színházi műhellyé alakítása.

2014. november 5.
Az új debreceni közgyűlés első ülésén azt mondta beszél Papp László a legelső polgármesteri beszédében: nemcsak a gazdaság, hanem városfejlesztés, a kultúra, az oktatás és a sport is kiemelt szerepet fog betölteni a jövőben: az integrált településfejlesztési stratégia megvalósítása, az intermodális közlekedési központ megépítése, a városrészi fejlesztések, a Latinovits Színház befejezése, a szakképzési rendszer bővítése, a sportszervezetek gazdasági hátterének erősítése mind-mind azt vetíti előre, hogy egy nagyon intenzív, komoly kihívásokat jelentő időszak előtt állunk.

2014. december 6.
Kóti Árpádot, a nemzet színészét köszöntötték a Csokonai Színház ünnepi társulati ülésén. Papp László polgármester reményét fejezte ki, hogy Kóti Árpádnak lesz alkalma hatalmas tudását átadni az őt követő színészgenerációknak. Ezzel összefüggésben elmondta: karnyújtásnyira került a debreceni Latinovits színház befejezése, amely nem csak játszóhely lesz, de otthont ad majd a Kárpát-medencei posztgraduális színészképzésnek is.

2015. május vége
A városvezetés a román-magyar közös pályázat megvalósítása kezdetének határidejét 2017. március 31-ben jelölte meg. Továbbá Papp László polgármester elődjéhez képest csaknem duplájában határozta meg a befejezéshez szükséges összeget (3 milliárd forint).

2015. június 16.
150 ÉVES A KŐSZÍNHÁZ - Komolay Szabolcs alpolgármester a következő, jubileumi évad kapcsán beszélt arról is, hogy a román-magyar határon átnyúló program keretében rendelkezésre áll a fedezet a Latinovits Színház befejezésére. Előreláthatólag 2016-ban kezdődnek majd a kivitelezési munkálatok. Az alpolgármester hozzátette, ezután indulhat majd a Csokonai Színház épületének teljes körű felújítása.

2015. október
Tájékoztató Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2014. évi nemzetközi kapcsolatairól:
2014. június 26-án Papp László polgármester hivatalos úton járt Nagyváradon (Románia). A kiküldetés célja a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, a Latinovits Színház fejlesztésének befejezésére vonatkozó megbeszélések folytatása volt a román partnerrel.

2016. január 22.
Bejelentik, hogy Debrecen ismét pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre. Papp László: a város már meglévő kulturális terei jó alapot adnak a pályázathoz, de természetesen fejlesztésekre is szükség van. Erre példaként a Csokonai Színház felújítását említette, illetve azt, hogy a kormánnyal elvi megállapodás van a Latinovits Színház kivitelezésének befejezésére.

Papp László polgármester Facebook-oldaláról
Facebook

2016. január 22.
A városvezetés nyilatkozata szerint a Modern Városok Program keretében az önkormányzat megkapja azokat a forrásokat, amelyekből megújul a Csokonai Színház épülete, illetve megszületett az elvi megállapodás a kormánnyal a Latinovits Színház befejezését célzó magyar-román határon átnyúló alapok kapcsán.

Papp László polgármester Facebook-oldaláról
Facebook

2016. február 22.
Papp László polgármester Debrecen 2016-os költségvetéséről: az év jelentős teendői közé sorolta a Latinovits Színház kivitelezése befejezésének és a Csokonai Nemzeti Színház teljes felújításának megtervezését.

2016. június 14.
Az Új Főnix Tervről és a város jövőképéről Papp László polgármester tartott tájékoztatót. Azt mondta, hisz abban, hogy 2023-ban Debrecen lesz Európa Kulturális Fővárosa. Bejelentette, hogy a kormány legutóbbi ülésén jóváhagyta a Csokonai Színház épületének felújítására fordítandó források biztosítását, így hamarosan indulhat a beruházás. A színház mellett megújítják majd a Zenede épületét, befejezik a Latinovits Színház építését és a tervek szerint egy hangversenytermet is kialakítanak a Csapó utcán.

2016. június 23.
Idézet a júniusi közgyűlés hivatalos összefoglalójából: „Debrecen önkormányzata vezető partnerként részt kíván venni az Interreg V-A Romania-Hungary Programme keretében meghirdetésre kerülő Színházi kultúrák találkozása című pályázatban, melynek érdekében projekt-koncepciót nyújt be. Partnerként részt kíván venni a Csokonai Nemzeti Színház mint vezető partner által benyújtásra kerülő Kulturális képzési központ és értéktár című pályázatban is. Mindkét pályázat célja a a Latinovits Színház épületének kulturális célú hasznosítása.”

2017. június 12.
Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester a Csokonai Színház évadzáró társulati ülésén: a következő évadot még a patinás épületben tölti a társulat, de már most elő kell készíteni a költözést. A színház felújításának tervezése folyamatban van, ha minden jól megy, és időben véget ér a közbeszerzési eljárás, akkor 2018 augusztusában adják át a munkaterületet és akkor kezdődhet el a hatmilliárdos fejlesztés. Az alpolgármester elmondta, ezzel együtt zajlik a Latinovits Színház befejezésének előkészítése, arra várnak, hogy a román fél kiírja a pályázatot, és a város jelentkezzen rá. Hozzátette, a felújítás és a befejezés párhuzamosan folyik majd.

2017. december
Megjelentek a hírek, hogy a város konzorciumban a Csokonai Színházzal és a nagyváradi Szigligeti Színházzal elkezdte elkészíteni a pályázatát az Európai Regionális Fejlesztési Alap felhívására. Amennyiben a pályázat sikeres elbírálásban részesül, a kapott 6 és fél millió euróból befejezik a Latinovits Színházat és kialakítják a színészképzés infrastrukturális feltételeit.

2017.
Papp László nyilatkozata szerint 2018 nyarán indulhat el a színházakra vonatkozó fejlesztés. Ezt megerősítette a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke Pajna Zoltán is, majd kifejtette, hogy nyáron akár a projektfejlesztési szakaszra történő támogatási szerződések megkötése is megtörténhet, így legkésőbb 2019 elején lehetővé válik a teljes pályázati dokumentáció benyújtása, majd 3-4 hónapos értékelési folyamatot követően 2019 közepén elindulhat a Latinovits-projekt megvalósulásához szükséges közbeszerzések lebonyolítása és kivitelezési munkálatok megkezdése.

2018. június 28.
A Románia-Magyarország Határ Menti Együttműködési Program ellenőrző bizottságának döntése alapján Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megyék közös egészségügyi és kulturális pályázatai között a Román-magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészek számára című, valamint a Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára című projektek összességében nettó 17 667 726 eurót kaptak, amelyből Debrecen közel 13 millió eurót (nettó 12 909 382 eurót – csaknem 4 milliárd forint) használhat fel a Latinovits Színház megvalósításához. Az elnyert stratégiai projekt 2019. június 1. és 2022. május 31. között valósul meg.

2018.
DEBRECEN – EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA 2023 PÁLYÁZAT: A Latinovits Színház a város központjában található, 10 évvel ezelőtt felépített Fórum Debrecen Bevásárlóközpont épületében fog elhelyezkedni. Multifunkcionális és az előadó-művészetek oktatási központjaként RO-HU pályázati keretből kerül majd megvalósításra 2021-ig 13 millió euróból, de mivel a Latinovits Színház befejezése nem része az EKF-programnak, ezért a költségei nem szerepelnek a tőkekiadások között.

2018.
Gemza Péter lett a Csokonai Színház új igazgatója.

2018 november
Az Országgyűlés megszavazta a kulturális társasági adó (továbbiakban: kulturális TAO) eltörlését, helyette az előadóművészek közvetlenül a központi költségvetésből kapnak támogatást.

2019. június
Gemza Péter egy interjújában elmondta, hogy a debreceni Csokonai Színház felújítása és a Latinovits Színház befejezése párhuzamosan 2020 elejétől zajlik majd, így ebben az időszakban a színházi előadások – többek között – a Nagyerdei Stadion belső tereiben zajlanak. Elmondása szerint a Latinovits Színházban kevesebb munkát kell elvégezni, így a tervek szerint az elkészül 2021 tavaszára, a Csokonai Színház pedig 2022-re.

2019. június 3.
Papp László polgármester: elkészültek a Latinovits Színház belsőépítészeti tervei is, így az idei közbeszerzési eljárások után 2020-ban megkezdődhet a kivitelezés, 2021-ben pedig már színházi előadások lesznek az új intézményben.

Papp László polgármester Facebook-oldaláról
Facebook

2019. június 4.
Nemzeti Összetartozás Napja - A Magyar Fájdalom szobránál emlékeztek a trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulójára. Papp László polgármester ünnepi beszédében arról is szólt, hogy a kultúra területén a Latinovits Színház befejezésével teret adunk a debreceni valamint a határon túli, főleg erdélyi és partiumi színházak együttműködésének, képzésének, helyreállítva ezáltal az évezredes kulturális kapcsolatokat.

2019. augusztus
Gemza Péter a korábban adott interjúhoz képest már csak esélyesnek tartja, hogy a Latinovits Színház megnyitja kapuit 2022. végére.

2019. szeptember
A Csokonai Színház 2019-2020-as évadnyitóján Papp László a román felet hibáztatta a Latinovits projekt elhúzódása miatt. A polgármester szerint csak 2020 közepén kezdődhet el a Latinovits Színház fejlesztése.

2019. december
A közbeszerzés megfelelő lebonyolításához kapcsolódó szakértői feladatok ellátására a városvezetés megbízási szerződést kötött a Debköz Kft.-vel.

Papp László polgármester Facebook-oldaláról
Facebook

2019. december vége
A Közbeszerzési Értesítőben megjelent az ajánlatkérői felhívás a Latinovits Színház kivitelezésének befejezésére vonatkozóan.

2020. június 5.
A többször módosított ajánlati felhívás végleges időpontja, amely lejártáig végül 3 ajánlat érkezett be.

2020. június 12.
Hatályba lépett a 267/2020 (VI.11) kormányhatározat, amely kijelöli az állami tulajdonú Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-t a beruházás lebonyolításával kapcsolatos műszaki ellenőrzési, valamint járulékos közbeszerzési feladatok ellátására.

2020. június
A kormány 1292/2020. (VI. 10.) kormányhatározatában döntött Debrecen 2030-ig tartó fejlesztési koncepciójának 2020-2023. évi pénzügyi támogatásáról. A jogszabály szerint a központi szerv állami támogatás formájában fedezetet biztosít (Csokonai Színház felújítása mellett) a Latinovits Színház teljes körű befejezéséhez, belső kialakításához. A kormányrendelet szerint Debrecen kulturális fejlesztésre 5,1 milliárd forint költségvetési támogatásban részesül.

2020. június 19.
DEBRECEN 2030 PROJEKTBEN: Latinovits Színház teljes körű befejezése: 2021
„A program végrehajtása során ledolgozzuk azt az évtizedes restanciát, amit a Latinovits Színház befejezetlensége jelent. A Latinovits Színház a határokon átnyúló kulturális misszió teljesítését szolgáló bázis lesz valójában: Kelet-Magyarország és Nyugat-Románia színházművészeti képzési és előadó központjaként működik.”

2020. június 20.
Az állami források utalásának pontos időpontja még nem meghatározott, ezért az állami támogatások első részleteinek megérkezéséig az önkormányzat előzetesen kötelezettséget vállal a szerződések költségvetési fedezetének átmeneti időszakra történő biztosítása érdekében.

2020. augusztus 6.
A közbeszerzés nyerteseivel (TÁRS-95 Acélszerkezet és Gépgyártó Építőipari Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság és a LATEREX Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság) az önkormányzat szerződést kötött.

Papp László polgármester Facebook-oldaláról
Facebook
Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.