LATINOVITS-DOSSZIÉ

A Csokonai Színház öt év alatt épült fel a XIX. században

Az állandó színház gondolata már az ezernyolcszáznegyvenes években megfogalmazódott Debrecenben, de nem volt rá pénz, majd a kormányzat nem adott rá engedélyt.

1858-ban alakult meg a Színügyi Bizottmány, amely megkezdte tárgyalásait Ybl Miklóssal, aki 1861-ben visszalépett, mert megtudta, hogy a város Skalnitzky Antallal is tárgyal.

A városi közgyűlés 1861-ben megszavazott 140 ezer forintot, és elhatározta az építkezés megkezdését. Skalnitzky Antal lelkesen kezdett a tervezéshez, felhasználta a Franciaországban, Angliában látott példaképeket, szerzett tapasztalatait.

Megfeszített munka után 1861. június 15-én nyújtotta be tervét, amit 144 530 forintos előirányzattal el is fogadtak. E tervét méltányolva a Tudományos Akadémia tagjául választotta. A kivitelezést Vecsey Imre vállalta 101 500 forintért.

A város csak úgy győzte a fizetést, hogy újabb és újabb földeket adott el: ezeket a homok-kerti területeket az eladás ellenzői „Bánom föld”-nek, „Átkos föld”-nek nevezték. Nem igaz tehát, illetve cívisellenes megjegyzés az, hogy azért épített Debrecen városa ilyen pompás színházat, „mert tellett”. A pompás és tágas palota a jövőnek is épült.

Minden nehézség ellenére 1864 őszére már állt a színház, és megkezdődött külső és belső szépítése. Skalnitzky Antal tervezte az öntöttvas kerítést és a lámpaoszlopokat, az épület belső, karcsú oszlopait bíborpiros-arany festékkel látták el.

1865 őszére megnyitásra készen állt a színház. Az ünnepélyes megnyitó október 7-én volt Jókai Mór prológusával, majd Katona József Bánk bánjának ünnepi előadásával. A Prológust Jókainé Laborfalvy Róza adta elő, ugyanő játszotta Gertrudis szerepét.

Forrás: Színháztörténet – a kezdetektől

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.