Heti koronavírus-körkép: hatástalan lehet a Debrecenben tesztelt gyógyszer, közben egyre több a fertőzött Hajdú-Biharban

Karanténba került egy óvodai csoport Hajdúböszörményben. Berettyóújfaluban lefújták az október 23-i ünnepi műsort a járvány miatt. Biharkeresztesen is megjelent a koronavírus, míg több más településen súlyosbodott a járványhelyzet.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, Hajdú-Bihar megyében pedig már hetek óta napról napra nő a fertőzöttek száma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

2020. október 20.
koronavirus.gov.hu

Pont a járványügyi adatokról nem tájékoztat a debreceni infovonal

Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere október 13-án osztott meg közösségi oldalán egy videót, amiben bejelentette, hogy újraindítják a város koronavírussal kapcsolatos infovonalát.

Habár a politikus a videóban azt ígérte, hogy „egy telefonközpont segíti majd a tájékozódást, az információk eljuttatását a járványhelyzettel kapcsolatban az érdeklődőkhöz”, amikor felhívtuk az infovonalat, kiderült, hogy semmilyen információt nem közölnek az aktuális helyi járványhelyzetről: sem a debreceni fertőzöttek, sem az elhunytak, sem a gyógyultak számát. A polgármester szintén október 13-án megosztotta a Debreceni Egyetem egyik gyógyszervizsgálattal kapcsolatos cikkét is.

Iskolai osztályok és egy óvodai csoport is karantén alatt

Arról is hírt adtunk, hogy október 13-án Hajdúböszörmény önkormányzata bejelentette: 40 aktív fertőzöttről tudnak a városban, a Bocskai Gimnázium egyik osztálya, valamint két általános iskolai osztály diákjai és pedagógusai pedig karanténban vannak. Október 16-án a település hivatalos mobilapplikációján arról tájékoztatott az önkormányzat, hogy az érintett középiskolai osztály továbbra is járványügyi megfigyelés alatt áll, új fertőzöttet azonban nem regisztráltak.

Újabb három nappal később, október 19-én szintén a mobilalkalmazáson keresztül azt jelentette be a város vezetése, hogy „valamivel több” mint 10 új fertőzöttet regisztráltak Hajdúböszörményben, valamint karanténba zárták a Csillagvár óvoda Kölcsey Ferenc utcai telephelyének egyik csoportját. „A vírus terjedésének lassítása csakis a higiéniai szabályok betartásával, az orrot és szájat eltakaró maszk használatával lehetséges” – hangsúlyozta az önkormányzat.

Lefújták az ünnepi műsort Berettyóújfaluban

Legutóbbi körképünkben már megemlítettük, hogy Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere a választóit a járványhelyzettel kapcsolatban leggyakrabban, legrészletesebben tájékoztató Hajdú-Bihar megyei városvezetők közé tartozik. Az elmúlt hét nap folyamán 4 Facebook-bejegyzést is szentelt az adatközlésnek. Október 15-i posztjában arról írt, hogy 6 új fertőzöttet regisztráltak a városban, a helyi idősotthonban azonban még nem jelent meg a vírus, de az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben sem kellett még osztályokat, csoportokat bezárni.

Berettyóújfalu - koronavírus
Facebook

Október 16-án arról számolt be a polgármester, hogy a városi segélyalapból 4 nagyteljesítményű ózongenerátort vásárolt az önkormányzat, amelyekkel elkezdik a helyi intézmények fertőtlenítését. Korábban – a város honlapján található információk alapján – arról írtunk, hogy Berettyóújfalu komolyabb programmal készül az október 23-i nemzeti ünnepre. Muraközi István október 17-i bejegyzéséből ugyanakkor kiderül, hogy jelentősen visszavettek az eredeti elképzeléseikből: elmarad a tervezett istentisztelet, valamint a komplett ünnepi műsor, amelyet az ’56-os emlékműnél szerettek volna megtartani. Október 19-én újra jelentkezett a polgármester a Facebook-oldalán. A közleménye szerint az aznap reggeli adatok alapján 4 új fertőzött személy volt Berettyóújfaluban.

Újabb településen jelent meg a koronavírus, egyre több a fertőzött

Az elmúlt egy hét folyamán számos Hajdú-Bihar megyei városvezető adott információkat a fertőzöttek számáról. Október 16-i Facebook-bejelentkezésében adta hírül Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere, hogy a helyi háziorvosok jelzése szerint a 41. héten 4 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a településen.

Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere ugyanezen a napon arról tájékoztatott írásban és videóban is, hogy eddig összesen 34 fertőzöttet regisztráltak a városban, közülük 9 az aktív fertőzöttek száma. Arról is beszámolt, hogy egy hajdúnánási lakost kórházban ápolnak, egy pedig elhunyt.

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere szintén október 16-án közölte közösségi profilján, hogy „mintegy tucatnyi” koronavírus-fertőzöttről tudnak, közülük van, aki kórházi kezelésre szorul az állapota miatt. A polgármester hozzátette: eddig nem volt szükség a helyi iskolákban és óvodákban a digitális tanrend bevezetésére.

Horváth Zoltán (Fidesz), Hajdúdorog polgármestere október 19-én a város honlapján számolt be arról, hogy tíz regisztrált fertőzött van a településen. „Jó hír, hogy az elmúlt időszakban többen meggyógyultak, viszont nem telik el úgy nap, hogy ne lenne újabb és újabb gyanús (később akár igazolt) eset településünkön!” – figyelmeztet a polgármester, más városvezetőkhöz hasonlóan hozzátéve: lehetőleg mindenki oltassa be magát influenza ellen, hogy legalább azzal szemben védettséget szerezzen.

Még október 13-án jelentette be Dani Béla Péter (független), Biharkeresztes vezetője, hogy a járvány már a határmenti városban is megjelent. A tájékoztatása szerint a polgármesteri hivatal egyik dolgozója is megbetegedett, az ügyfélfogadás azonban nem állt le, az önkormányzati dolgozók ugyanis két, egymástól elkülönített csoportban végzik a munkájukat.

Polgár vezetőjét továbbra sem tájékoztatják

Nem minden városvezető tudott konkrét számokkal szolgálni a települése érdeklődő lakosai számára. Tóth József (DK), Polgár polgármestere október 15-én immár sokadik alkalommal számolt be arról, hogy hiába kér hivatalos forrásból adatokat a városban regisztrált koronavírus-fertőzöttekről, továbbra sem kap információkat. A polgármester arról tájékoztatta a polgáriakat, hogy a korábbi járványügyi intézkedések megtartása mellett a városháza bejáratánál mostantól mérik az oda érkező ügyfelek testhőmérsékletét is. Egy olvasónktól cikkünk írása közben kaptunk rövid videót, amiben az látható, hogy Polgáron vegyvédelmi ruhában fertőtlenítik a járdákat.

A Hajdú-Bihar megyei járványhelyzettel kapcsolatban megemlítésre érdemes még Menyhárt Károly (független), Létavértes polgármesterének a település honlapján közzétett tájékoztatása. A polgármester ebben úgy fogalmaz, hogy a „Magyarországon tapasztalható folyamatok még most sem tartják indokoltnak a veszélyhelyzet ismételt bevezetését és ebből következően helyi rendelkezés megtételét”. Arra kéri ugyanakkor a lakosságot, hogy az eddigieknél is szigorúbban tartsák be a járványügyi szabályokat.

A WHO szerint hatástalan a szer, amit Debrecenben tesztelnek

Október 13-án a honlapján közölte a Debreceni Egyetem, hogy Magyarországon elsőként tesztelik a Richter remdesivir hatóanyagú koronavírus-gyógyszerét. „Azt már korábban klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a fertőzés korai stádiumában adva a remdesivir lerövidíti a kórházban töltött időt, csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, és csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát. Ugyanezt a hatást várjuk tőle a súlyos állapotú betegeknél is” – idézte Várkonyi István debreceni főinfektológust az egyetemi honlap. A remdesivirről két nappal később, október 15-én a WHO egy nagyszabású kutatásra hivatkozva azt közölte, hogy lényegében hatástalan a fertőzéssel szemben.

Az országgyűlési képviselők most nem igazán foglalkoztak a járvánnyal

Az elmúlt hét nap folyamán Hajdú-Bihar megye hat, egyaránt kormánypárti egyéni országgyűlési képviselője közül egyedül Bodó Sándor (5. OEVK) szólalt meg a helyi járványhelyzettel kapcsolatban, de ő is csupán egy, a remdesivir teszteléséről szóló cikket osztott meg a Facebook-oldalán.
Facebook

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.