Jogutód nélkül szüntetnék meg a Debreceni Művelődési Központot

Az intézmény romjaiból és az Ifjúsági Házat üzemeltető kft-ből egy új közművelődési céget hozna létre a város vezetése: a DEMKI-t. A Momentum szeptemberben benyújtott, Civaquáról szóló előterjesztését egyelőre nem tárgyalja a közgyűlés.
Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.
Koppányi Szabolcs

Október 22-én tartja ünnepi közgyűlését Debrecen képviselő-testülete. Az önkormányzati média több anyagot is szentelt az előre megadott napirendi pontok ismertetésének, egy fontos előterjesztésről azonban most semmilyen sajtótermékben nem találtunk információkat, ezért fontosnak tartottuk, hogy előzetesen felhívjuk rá olvasóink figyelmét: holnap szavaz a közgyűlés a Debreceni Művelődési Központ (DMK) megszüntetéséről.

Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.
Koppányi Szabolcs

Korábban már egy széleskörű koalíció támogatta az átszervezéseket

A város kulturális intézményrendszerének átalakításáról már július 2-án döntött a képviselő-testület. A Fidesz, a Civil Fórum, az MSZP és a Momentum képviselőinek, valamint Kőszeghy Csanád Ábel független képviselő támogató szavazataival, a DK három politikusának ellenszavazatai mellett fogadták el Papp László polgármester előterjesztését. A komplex, Debrecen számos intézményére hatást gyakorló tervezetben szerepelt, hogy a DMK infrastruktúráját és ezzel párhuzamosan a feladatköreinek és az alkalmazottjainak is a jórészét felosztják a Méliusz Könyvtár, a Csokonai Színház és a Déri Múzeum között, valamint a testület kinyilvánította azt a szándékát is, hogy a DMK-t az év végével megszünteti. Az október 22-i közgyűlés elé terjesztett javaslatban szerepel a megszüntetésről szóló döntés. Az intézmény eddig meghagyott feladatköreit a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. (DISZ Kft.) venné át – ez a cég működteti a Simonffy utcai Ifjúsági Házat. Mivel a DMK költségvetési szerv, a DISZ Kft. pedig gazdasági társaság, ezért az utóbbi nem lehet az előbbinek a jogutódja. A DMK-t ezért jogutód nélkül számolnák fel.

Debreceni közgyűlés – 2020. augusztus 27.
Koppányi Szabolcs

Halász Dániel János lenne az ügyvezető, de Jantyik Zsolt is maradna

A DISZ Kft-ből és a DMK maradványaiból Papp László javaslata alapján létrejönne a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. (DEMKI Nonprofit Kft.). A DMK-t jelenleg vezető Jantyik Zsolt a folyamat során elveszíti majd igazgatói státuszát, és átkerül az új céghez. Halász Dániel Jánosnak, a DISZ Kft. ügyvezetőjének ezzel párhuzamosan bruttó 700 ezer forintra emelnék a havi fizetését a megnövekedett feladatellátásra hivatkozva.

Novemberben kerülhet az ügyrendi bizottság elé a Momentum javaslata

Még szeptember 25-én jelentette be a Momentum, hogy egy előterjesztést nyújtottak be Papp László polgármesternek, amelyben azt javasolják, hogy a város vezetése december 31-ig szerezzen kormányzati garanciákat annak érdekében, hogy a Debrecen és környékének vízháztartását jelentősen javító Civaqua-terv legkésőbb 2024-ig megvalósulhasson. Mivel a holnap tárgyalandó, a város honlapján közzétett napirenden nem szerepel a Momentum javaslata, megkérdeztük Mándi Lászlót, a párt önkormányzati képviselőjét, hogy mi áll az ügy hátterében.
Koppányi Szabolcs
A képviselő elmondása szerint Szekeres Antal jegyzőnek legkésőbb a benyújtástól számított harmadik közgyűlés előtt kell az ügyrendi bizottság elé vinnie a képviselői előterjesztéseket, ez pedig a novemberi közgyűlés előtt lesz esedékes. „Sem a jegyző, sem a polgármester nem élt kifogásokkal az előterjesztés kapcsán, így bízunk benne, hogy a novemberi közgyűlésen már szavazhatunk a Civaqua teljes megvalósítását érintő, konkrét határidőket is tartalmazó előterjesztésről” – tájékoztatta a Debrecinert a képviselő.

Debrecen közgyűlése október 22-én délelőtt 10 órakor kezdődik a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen bármely magyar állampolgár részt vehet, ugyanakkor a járványügyi helyzet miatt a teremben kötelező a maszkviselés.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.