750-800 millió forintba kerültek az intermodális központ elvetett tervei – ülésezett Debrecen közgyűlése

Megszüntetik a Debreceni Művelődési Központot, kiveszik DVSC-ügyekben a döntést a közgyűlés kezéből, és újraindítják az intermodális központ gigaprojektjét. Varga Zoltán úgy látja, hogy az egész ügy az „alkotmányos költségek” fölötti vitáról szól, Papp László szerint ugyanakkor az országgyűlési képviselő össze-vissza beszél.
Galéria: Debreceni közgyűlés - 2020. október 22. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Október 22-én ülésezett Debrecen képviselő-testülete, a járványhelyzetre való tekintettel ismét a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen bármely magyar állampolgár részt vehetett, de kötelező volt a maszkviselés, a bejáratnál pedig testhőmérsékletet is mértek – mint Szekeres Antal jegyzőtől szeptemberben megtudtuk, utóbbinak senkinek sem kötelező alávetnie magát. A szokásosnál kevesebb, 12 előterjesztést (az utolsót zárt napirendi pontként) a megszokottnál hosszabb ideig, több mint két órán keresztül tárgyalta a közgyűlés. A DK által előterjesztett 11. napirendi ponthoz számos képviselői hozzászólás érkezett, ezért annak vitájáról önálló cikkben számolunk be.

Koppányi Szabolcs

Vérfrissítés miatt szüntetik meg a DMK-t

Ahogy arról a közgyűlés előtti beharangozó anyagunkban már írtunk, Papp László (Fidesz) polgármester javaslata alapján véglegesen, jogutód nélkül szüntetnék meg a Debreceni Művelődési Központot (DMK), amelytől egy júliusi közgyűlési döntés értelmében már korábban elvették feladatkörének és infrastruktúrájának egy részét. Gulácsi Anna Ilona (DK) a napirendi pont kapcsán feltette a kérdést: hogyan járul hozzá a DMK megszüntetése a debreceni kulturális élet sokszínűbbé tételéhez. Puskás István kulturális alpolgármester a válaszában az intézmény megszüntetését, az Ifjúsági Házat működtető DISZ Kft.-be történő beolvasztását és az ezekből kialakítandó DEMKI Nonprofit Kft. létrehozását azzal indokolta, hogy vérfrissítésre van szükség a város kulturális intézményeiben, nyitni kell a fiatalok felé, továbbá az összevonással egyúttal hatékonyabbá válhat Debrecen kulturális hálózata. Puskás megjegyezte továbbá, hogy új szellemben folytatják a közösségi élet menedzselését azáltal, hogy egységben kezelik a könyvtárakat és a város közösségi tereit.
Koppányi Szabolcs

Puskás István csalódást okozott a DK-nak

Gulácsi Anna Ilona hozzászólásában arról beszélt, hogy egy évvel ezelőtt a DK támogatta Puskás István kinevezését, de csalódniuk kellett benne. „Az eltelt időben nem volt érzékelhető a kulturális élet felpezsdülése, nem látszik alpolgármester úr keze nyoma ezen a területen” – fogalmazott, hozzátéve, hogy észszerűtlennek tartja a régi, jól működő intézmény beolvasztását egy fiatal nonprofit szervezetbe. Papp László erre feltette a kérdést, hogy a DK szerint milyen módon lehetne felpezsdíteni a kulturális életet egy világjárvány közepén.

Puskás István a válaszában arra kérte Gulácsit, hogy kövesse nyomon a debreceni kulturális eseményeket, és megtalálja majd rajtuk a keze nyomát. Példaként a Térey János költőre emlékező programsorozatot, valamint a Csokonai Színházban megrendezett fényművészeti kiállítást említette, utóbbit világszínvonalú kortárs művészeti projektnek nevezve. A határozati javaslatot a Fidesz, a Momentum, az MSZP, a Civil Fórum, valamint Kőszeghy Csanád Ábel független képviselő szavazataival, a DK ellenszavazatai mellett fogadta el a közgyűlés.

Koppányi Szabolcs

A Vagyonkezelőnek ad el Loki-részvényeket Debrecen önkormányzata

Komoly vita alakult ki a DVSC Zrt. közgyűlésével kapcsolatos napirendi pontnál. Az előterjesztésben szerepel, hogy az önkormányzat eladná 20 törzsrészvényét a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-nek. Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) kérdésére, miszerint milyen szándékkal hajtanák véghez a tranzakciót, a polgármester kitérően annyit felelt, hogy nem támogatja, hogy a Vagyonkezelő a jövőben tovább értékesítse ezeket a részvényeket.

Mándi László (Momentum) ezért még egyszer rákérdezett, hogy milyen indok szól az ügylet mellett. Papp László erre azt felelte: ezzel szeretnék elérni, hogy a debreceni futball kikerüljön a politikai viták kereszttüzéből. Mándi László ezt a válaszadás alól való kitérés újabb kísérleteként értelmezte. A Momentum képviselője felelevenítette, hogy az önkormányzati vagyonról szóló rendelet értelmében 25 százalékos önkormányzati tulajdonhányad esetében a polgármesternek a közgyűlés elé kell vinnie a klub ügyeit, mielőtt azokról a DVSC Zrt. ülésén szavazna. „Az az érzésem, hogy ez állhat a háttérben” – mondta a politikus. Az előterjesztésben is szereplő információk szerint az önkormányzati részesedés – Vagyonkezelőnek történő részvényértékesítés előtt – 25,26 százalék. Ezzel az ügylettel tehát úgy tarthatja meg a város a Lokiban meglévő tulajdonrészét, hogy a közgyűlést gyakorlatilag kizárja a DVSC Zrt. döntéseiből.

Koppányi Szabolcs

Varga szerint Debrecen a Szima családot mentette meg

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője állampolgári jogán szólt hozzá a napirendi ponthoz. A politikus szerint a DVSC eladása körüli szövevényes történetből már csak abban lehetünk biztosak, hogy Debrecen megmentette a Szima családot. „Juhászkutya legyek a Hortobágyon, ha ön nem terel a Loki ügyében” – fogalmazott Varga. Papp László erre azzal válaszolt, hogy akinek nincs semmilyen köze a futballhoz, annak nem kellene hozzászólnia ehhez a kérdéshez. A polgármester biztosította a DK parlamenti képviselőjét: azon dolgozik, hogy a debreceni futball ne függjön az önkormányzati forrásoktól.

A DVSC a város értéke az MSZP szerint

Gondola Zsolt Zoárd kifogásolta a polgármester azon kérését, hogy az ellenzéki képviselők ne politizáljanak a DVSC kapcsán. „A pozitív híreknél folyamatosan politikusok jelennek meg” – jelezte az ellentmondást a Civil Fórum képviselője. Madarasi István (MSZP) hangsúlyozta, hogy a DSVC a város egyik értéke, ami felé a közgyűlés felelősséggel tartozik, ezért ő támogatja, hogy a klubot segítse az önkormányzat, egészen addig, amíg az nem fektet jelentős mértékű közpénzt a csapatba. Hangsúlyozta továbbá, hogy szerinte a DVSC Zrt. átláthatóan működik. Az előterjesztéshez tartozó határozati javaslatot a Fidesz, a DK, az MSZP és a Civil Fórum, valamint Kőszeghy Csanád Ábel szavazataival, a Momentum képviselőinek ellenszavazatai mellett fogadta el a közgyűlés.

Koppányi Szabolcs

Sokba került a kidobott terv, de uniós forrásból

A képviselő-testület által tárgyalt legnagyobb horderejű napirendi pont egyértelműen az volt, amelyben az előterjesztő az intermodális központ új megvalósíthatósági tanulmányához szükséges forrás biztosítására, valamint az összegnek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) számára történő átadására kérte a képviselőket. Jánki József (DK) kérdésére Papp László elárulta, hogy az előző, a NIF Zrt. által elkaszált tervcsomag 750-800 millió forintjába került a városnak. Ezt a polgármester annyival intézte el, hogy tisztán uniós forrásról van szó, ezért ez a városnak semmibe sem került. Azt is hozzátette, hogy az elmúlt években ez volt szerinte az egyetlen olyan projekt, amelyben nem történt lényeges előrelépés.

Lebutított formában valósítanák meg a projektet?

„Miért fogadjuk el ezt a mérhetetlen lenézést a kormány felől?” – kérdezte Szabó Bence (Momentum) a polgármestert, szerinte ugyanis az eredeti elképzeléshez képest lebutított intermodális központot fognak építeni Debrecenben, miközben máshol atlétikai stadiont és a MotoGP-pályát épít a kormány sokkal nagyobb összegekből. Papp László erre úgy reagált, hogy ez jól fog mutatni Szabó Facebook-oldalán, de inkább ne írja ki, mert nem igaz, nem lebutított intermodális központot hoznak létre.

Koppányi Szabolcs

Hogyan szól bele az önkormányzat, ha független tőle a tervezés és a kivitelezés?

Kőszeghy Csanád Ábel kérdésére, miszerint, ha a NIF Zrt. tervezi és kivitelezi a beruházást, akkor hogyan szól bele a projektbe az önkormányzat, Papp László azt válaszolt, hogy a bíráló bizottságban jelen kell lennie az önkormányzat képviselőjének, valamint biztosította Kőszeghyt, hogy vannak olyan kapcsolatban a céggel, hogy az önkormányzati álláspontokat megjelenítsék a tervezésben. Kőszeghy erre azzal felelt, hogy nem elég tagot delegálni a bizottságba, hanem az önkormányzatnak ott meghatározó szerepet kell játszania. A képviselő arról is beszélt, örül annak, hogy az intermodális központ nem részben a föld alá süllyesztve fog megvalósulni, az üzemeltetési költségek ugyanis hatalmasak lettek volna.

Az EU-s pénz is közpénz

Madarasi István felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy az eredeti tervezésre elköltött 750-800 millió forint attól, hogy az európai uniós forrásból származott, még közpénz. „Azért ne felejtsük már el, hogy itt 750 millió forint elszállt” – fogalmazott. Gondola Zsolt Zoárd pedig azt kifogásolta, hogy 2011-hez hasonlóan megint úgy fogják támogatni a beruházást, úgy vállalnak felelősséget a megvalósításért, hogy az tőlük teljesen függetlenül fog lezajlani. Arról beszélt, hogy a debreceniek nem tudják, az előző projekt kapcsán nem a debreceni közgyűlés követte el a hibát.

Koppányi Szabolcs

Varga szerint a projekt az „alkotmányos költségek” fölötti vitáról szól

„Úgy látom, önnek nincsenek jó napjai mostanában” – szólt hozzá a vitához Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője, aki jogosnak nevezte Szabó Bence hozzászólását. Madarasi Istvánhoz hasonlóan Varga hangsúlyozta, hogy az uniós pénz a mi pénzünk, most pedig kiderült, hogy 750 millió forintot költött Debrecen egy tervcsomagra, ami „fabatkát sem ér”. Varga szerint az intermodális központ ügye nem szól másról, mint az „alkotmányos költségek” fölötti vitáról, a „lenyúlásról”. Papp László válaszában biztosította Vargát, hogy nagyon jó napjai vannak. A polgármester arról beszélt, hogy ő maga is önkritikát gyakorolt a projekt kapcsán, Varga pedig szerinte vádaskodik, össze-vissza beszél, és a parlamenti vitastílust próbálja meghonosítani a debreceni közgyűlésben.

A napirendi pontot 30 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.