50 millió forintot csoportosítanak át a debreceni szociális dolgozóknak - Komoly eredményt ért el a DK

Ritkán van ellenzéki előterjesztés a közgyűlésben, a Fidesz módosító indítványával ezt most egyhangúlag fogadták el. Előtte azért még összeszólalkozott Papp László polgármester és Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Október 22-én ülésezett Debrecen képviselő-testülete, a járványhelyzetre való tekintettel ismét a Kölcsey Központ Nagytermében. A szokásosnál kevesebb, 12 előterjesztést (az utolsót zárt napirendi pontként) a megszokottnál hosszabb ideig, több mint két órán keresztül tárgyalta a közgyűlés. A legtöbb fontos napirendi pontról már egy korábbi tudósításunkban beszámoltunk, most pedig a számos hozzászólást generáló, a Demokratikus Koalíció három képviselője által beadott előterjesztés vitáját mutatjuk be.

Galéria: Debreceni közgyűlés - 2020. október 22. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Bruttó 200 ezer forintot szántak a szociális dolgozóknak

Meglehetősen ritkának számít Debrecenben, hogy ellenzéki képviselők élnek a közgyűlési előterjesztés lehetőségével. A Debreciner fennállása óta Gulácsi Anna Ilona, Jánki József és Vaszkó Imre közös javaslata volt az első olyan ellenzéki előterjesztés, ami a képviselő-testület elé került. „A szociális ágazat dolgozóinak jutalmazására vonatkozó javaslat” címet viselő anyagban egy 110,4 millió forintos költségvetési átcsoportosítás szerepelt, amelyből bruttó 200 ezer forintos jutalomban részesültek volna Debrecen szociális intézményeinek dolgozói, egészen pontosan 552 személy. „A szociális szféra az a terület, ahol a járvány megjelenése óta szakadatlanul, fokozottabb terhelés alatt azon fáradoznak, hogy minél kevesebb áldozatot szedjen a járvány, minél kevesebb egészségügyi, mentális veszteséggel vészeljék át ezt az időszakot a rászorulók” – olvasható az előterjesztés indoklásában.

Koppányi Szabolcs

A tavaszi veszélyhelyzet után már jutalmaztak

Papp László (Fidesz) polgármester a hozzászólásában hangsúlyozta, hogy Magyarországon jelenleg nincs érvényben veszélyhelyzet, jelenleg mindenki a kötelességének megfelelően végzi a munkáját. Hozzátette, hogy a tavaszi veszélyhelyzet után az önkormányzat elismerte a többletmunkát végző dolgozóit. Szerinte az általános, differenciálás nélküli jutalmazás ugyanakkor nem szerencsés megoldás, hiszen vannak, akik jelentősen többet dolgoznak más alkalmazottaknál.

552 és a vizsgáztatás

Széles Diána (Fidesz) szociális ügyekért is felelős alpolgármester arra volt kíváncsi, hogyan állapították meg az 552-es számot az előterjesztők, mely intézmények alkalmazottjairól van szó. „Nem engem kellene vizsgáztatni, hanem úgy gondolom, hogy támogatni kellene a mi szociálisan is érzékeny megközelítésű előterjesztésünket” – reagálta erre Gulácsi Anna Ilona. Egy későbbi hozzászólásában Széles Diána jelezte: azért kérdezte a DK-s politikust az előterjesztésben szereplő 552-es számról, mert Debrecenben nincs annyi szociális intézményi dolgozó.

Koppányi Szabolcs

Nem mindenki vállal többletterheket

Orosz Ibolya Aurélia (Fidesz) – aki a képviselői munka mellett az előterjesztés által érintett debreceni Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője – a javaslattal kapcsolatban azt mondta, káros hatása lenne az általános jutalmazásnak, a saját tapasztalatai szerint is vannak ugyanis olyan szociális alkalmazottak, akik nem vállaltak többletterheket a koronavírus-járvány második hullámának ideje alatt.

Kőszeghy elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot

Kőszeghy Csanád Ábel (független) kijelentette, hogy az előterjesztés demagóg, csak a DK népszerűségének növelése a javaslat célja, nincs rendesen előkészítve, az átcsoportosítás pedig olyan módon érint költségvetési sorokat, hogy elfogadhatatlanná teszi azt. Illyés János (Civil Fórum) hozzá némileg hasonlóan úgy vélekedett, hogy az év végéhez közeledve már nem lehet ennyire komoly költségvetési átcsoportosítást végrehajtani, ezért erre Debrecen 2021-es költségvetésének tárgyalása előtt kellene inkább visszatérniük. Illyés szerint jó megoldás lehet, ha az intézmények kapnak forrásokat arra, hogy differenciáltan jutalmazzák az alkalmazottjaikat.

Koppányi Szabolcs

„Három botlábú focista” fizetése

Varga Zoltán, a DK – állampolgári jogán hozzászóló – országgyűlési képviselője szerint a szociális intézmények dolgozóit magukra hagyta a kormány, most pedig arra készül az önkormányzat, hogy ők is ugyanezt tegyék. „Tudják, mennyi az pénz, amiről beszélek? Három botlábú focista egyéves fizetése a Lokiban” – mondta a politikus, aki feltette a kérdést: hogy van az, hogy a DVSC megmentése a Fidesz számára érzelmi kérdés volt, eközben nem érzelmi kérdés a szociális dolgozók megsegítése. Az elmondása szerint a differenciált jutalmazást igen, a nem jutalmazást ugyanakkor nem tartja elfogadhatónak. Papp László polgármester erre azzal reagált, hogy teljesen mindegy, Varga mit tart elfogadhatónak, ugyanis nem tagja a közgyűlésnek. „A Demokratikus Koalíció inkább viselhetné a Demagóg Koalíció nevet” – szúrt oda Vargának a polgármester, aki feltette a kérdést, hogy miért nem a professzorok vagy a hegesztők fizetéséről beszélt a DK-s politikus, valamint kijelentette, hogy a szociális szféra dolgozói elismerésre méltók.

Koppányi Szabolcs

Fideszes módosító: 50 millió a szociális intézményeknek

Türk László (Fidesz) a hozzászólásában bejelentette, hogy a Fidesz-frakció nevében módosító indítványt nyújt be. Ezek alapján az intézményvezetők döntése alapján differenciáltan jutalmaznák a Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint a Városi Szociális Szolgálat dolgozóit. Erre a célra 50 millió forintot csoportosítanának át a költségvetési céltartalékból. A DK képviselői befogadták a módosító javaslatot, Gulácsi Anna Ilona érvelése szerint minden költségvetési forrásnak örülnek, ami jó helyre kerül. Madarasi István (MSZP) ezt követően hozzászólásában jelezte: ha elfogadják a módosított előterjesztést, a DK és a Fidesz is a saját sikereként kommunikálhatja a döntést, de valójában ez az eset is azt mutatja, hogy a párbeszéd, a pártok közös munkája viszi előre a várost.

A módosított előterjesztést egyhangúlag szavazta meg Debrecen képviselő-testülete.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.