Valószínűleg nem szavazzák meg a magyar ellenzéki EP-képviselők az antizöld, új közös agrárpolitikát

Gyöngyösi Márton úgy látja, hogy a végszavazás előtt álló tervezet a kis és közepes családi gazdaságok helyett a legnagyobb gazdákat támogatja. Ujhelyi István asszisztense szerint a nagyobb frakciók megosztottsága miatt nem biztos, hogy átmegy a javaslat.
A Mérce október 15-én írt arról, hogy a BirdLife International nevű környezetvédelmi szervezet által kiszivárogtatott információk szerint az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, valamint az Újítsuk meg Európát frakciói, tehát Gyöngyösi Mártonon, a Jobbik - frakción kívüli - EP-képviselőjén kívül Magyarország összes delegáltját adó európai pártcsaládok az ipari mezőgazdasági lobbinak engedve olyan új közös agrárpolitikának (CAP) az elfogadására készülnek, amely számos tekintetben szembefordul Az európai zöld megállapodás nevű stratégiával.

A tervezet többek között nem szán uniós forrásokat a biodiverzitás növelésére, tehát az élővilág védelmére, megszüntetné a szántási tilalmat a Natura 2000 gyepterületeken, valamint maximalizálná a környezetvédelemre elkölthető összegeket. Mivel a javaslatban foglaltak kiemelten fogják érinteni a Kelet-Magyarországon élőket is, levélben kerestük meg az összes delegációt, valamint bizottsági tagsággal rendelkező magyarországi EP-képviselőt. Kérdéseinkre közülük egyedüliként Gyöngyösi Márton válaszolt, illetve Ujhelyi István (MSZP) asszisztense, Bodor Gábor látott el információkkal bennünket. A Fidesz, a DK és a Momentum képviselői nem válaszoltak a kérdéseinkre.

A kis és közepes gazdaságokat kellene helyzetbe hozni

Gyöngyösi Márton még a három állásfoglalásból álló anyag közel kétezer módosító szavazása előtt válaszolt a Debrecinernek. Levelében arról írt, hogy a koncepciója a Jobbik fenntartható fejlődés és környezetvédelmi kabinetjének álláspontján alapszik, amely összhangban van Az európai zöld megállapodással. „Véleményem szerint a túlzottan iparosodott mezőgazdálkodással szemben a kis és közepes családi gazdaságok erősítését kell szorgalmazni, s ez párhuzamosan jelenti az ökogazdálkodás fokozottabb támogatását is. Ez az irány ugyanakkor nem jelenthet okot arra, hogy a meglévő természeti értékeinket ne őrizzük meg és az azok védelmére megalkotott nemzetközi és EU-s jogszabályokat felpuhítsuk” – írta Gyöngyösi.

A bioélelmiszerek felé kellene fordulnunk

A politikus szerint a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság között nincs ellentmondás, nem szabad a biodiverzitás kárára növelni az élelmiszertermelést, hiszen már jelenleg is számos terményféléből termelünk felesleget. „Véleményem szerint a biodiverzitás megőrzése és az élőhelyek fokozottabb védelme mellett egy jól szervezett és átgondolt támogatási politikával a tagállamok termesztési struktúráját a feleslegtermeléstől a valódi fogyasztásnak megfelelő arányokba lehet eltolni” – magyarázta Gyöngyösi. Szerinte Magyarországnak agrárországként a bioélelmiszerek termelése felé kellene fordulnia, ez az irány jelentős népességmegtartó hatással is bírna a vidék számára.

Nehezebb lehet megvédeni a Natura 2000-es területeket

Az új CAP távlati hatásaival kapcsolatban Gyöngyösi úgy fogalmazott, hogy az hátrányosan érintené a kis és közepes családi gazdaságokat, hiszen továbbra is egy megadott területnagysághoz rendelné a lehívható agrártámogatásokat. A képviselő további problémának látja, hogy nehezen lehet majd biztosítani a Natura 2000-es területek és a tájvédelmi körzeteink biodiverzitását, viszonylagos érintetlenségét. „A győri Audi beruházás példája is azt mutatja, hogy az anyagi érdekek bizony a Natura 2000-es élőhelyek védelmét sem kímélik. A jövőben sajnos számítok még hasonló kormányzati és/vagy önkormányzati intézkedésre, melyek bizonyos beruházok érdekeit előtérbe helyezve a hazai természetes élővilág és élőhelyek visszafordíthatatlan károsodását fogják eredményezni” – fogalmazott a jobbikos politikus.

A magyar ellenzéki képviselők nem szavazzák meg

Október 23-án, a 13 óra 15 perckor kezdődött zárószavazások előtt egy órával kereste meg szerkesztőségünket Bodor Gábor, Ujhelyi István EP-képviselő asszisztense. Bodor szerint a módosítókról szóló szavazások során próbálták figyelembe venni a magyar gazdák érdekeit, valamint Az európai zöld megállapodás alapvetéseit is, de végül olyan dokumentumok kerültek az EP elé, amelyek közül mindhármat le fogja szavazni a szocialista képviselő. Az értesüléseik szerint ugyanígy tesznek majd a DK és a Momentum delegáltjai is. Megkérdeztük Bodort, van-e információja arról, hogy a legtöbb képviselővel rendelkező Fidesz-delegáció hogyan fog voksolni, erre Bodor azt válaszolta, hogy ők másképp gondolkodnak a tervezetről, bár a módosítóknál volt, hogy velük együtt szavaztak.

Nem tükrözi Az európai zöld megállapodást

Bodor szerint a közös agrárpolitika egy 2018-ban indult jogalkotási aktus szülöttje. Egyáltalán nem tükrözi az elmúlt időszak olyan zászlóshajóit, mint például Az európai zöld megállapodás. Ezért is érkezett majdnem 2000 módosító a dokumentumokhoz, ezeknek a nagy részét ugyanakkor leszavazta a parlament. „Az európai költségvetés egyharmadát felölelő programnak a mi megítélésünk szerint teljes mértékben jövőorientáltnak kell lennie” – fogalmazott Bodor. Az MSZP delegációja szerint kulcsfontosságú, hogy a CAP összhangban legyen az európai zöld megállapodással, enélkül ugyanis nem érhető el az EU 2050-es karbonsemlegességi célja.

Elképzelhető, hogy nem fogadják el

Megkérdeztük Bodort, hogy az MSZP pártcsaládjának véleményét tükrözi-e az ő álláspontjuk. Mint mondta, egy Észak-Dél ellentét bontakozott ki a frakción belül: a magyar mellett a szavazást megelőzően a belga és a holland delegáció deklarálta, hogy nem fogja megszavazni a dokumentumokat. Mivel az Európai Zöldpárt és a radikális baloldali frakció sem szavazza meg a tervezetet, valamint az Európai Néppárt és az Újítsuk meg Európát képviselő-csoportján belül is törésvonalak vannak, Bodor szerint elképzelhető, hogy az EP nem fogja megszavazni a csomagot.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.