Koszorúzásra redukálódott a debreceni városi ünnepség október 23-án

A koronavírus-járvány közbeszólt. Elmaradt az ünnepi szónoklat is.

A szokásos helyen, a Debreceni Egyetem központi épülete melletti emlékműnél, Melocco Miklós 2003-ban felavatott szobránál volt idén is a központi városi ünnepség, de most nem volt se műsor, se politikusi beszéd. A nyilvánosságra hozott tervek szerint Pósán László országgyűlési képviselő méltatta volna 1956 jelentőségét, a debreceni diákság forradalmi kiállását, emlékezett volna az első sortűz áldozataira, s minden bizonnyal – ahogy szokták a kormánypárti politikusok ilyen alkalmakkor – aktuális üzeneteket is tolmácsolt volna.

Galéria: Debreceni koszorúzás 2020. október 23-án (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

A hétről hétre egyre erősödő koronavírus-járvány miatt azonban a kormány operatív törzsének igen határozott központi kérésére a tömegrendezvények, nagyobb ünnepségek elmaradtak szerte az országban. Debrecenben is.

A megemlékezés most csak annyira szorítkozott, hogy koszorúztak, akik ilyenkor koszorúzni szoktak. A Debreciner élő videóközvetítésének rögzített változatából kiderül, hogy név szerint kik:

Bár előzetesen a városháza arról tájékoztatta a koszorúzni szándékozó szervezeteket, hogy a koronavírus-járvány miatt egy tisztelgő személy járuljon csak azemlékműhöz, ne több, úgy tűnik, hogy ez az információ nem jutott el sem a Fidesz-önkormányzati frakciójához, sem a Fidelitas nevű kormánypárti ifjúsági szervezethez, mert ők kettesével hajtottak fejet, míg a városházi kérésnek eleget tevő Jobbik és a Civil Fórum a képviseletében egy-egy emberét küldte. Hiába ’56, hiába forradalom, hiába egykori szabadságküzdelem – itt tartunk Debrecenben ma.

Az emlékművel szembeni pad háttámlája meg letörött (fotója a képgalériánk végén található). Valószínűleg október 23. reggelére virradóan történhetett a sajnálatos eset, különben kijavították volna az ünnepség előtt. Gondoljuk…

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.