Heti koronavírus-körkép: karanténban van Hajdúnánás alpolgármestere

Ismét sok új fertőzöttet regisztráltak Hajdúböszörményben. Polgáron akár több tucat megbetegedés is lehet, de az önkormányzat továbbra is sötétben tapogatózik. Tiba István szerint tragikomikus, hogy Balmazújváros polgármestere nem kontaktszemély, bár az érvelését nehezen tudtuk követni.
Nyikos Mónika

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, Hajdú-Bihar megyében pedig már hetek óta napról napra nő a fertőzöttek száma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

A 2020. október 26-án reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

50 millió forint a debreceni szociális intézményeknek a többletterhek miatt

A Debreciner is beszámolt arról, hogy Debrecen közgyűlésének október 22-i ülésén a Demokratikus Koalíció előterjesztésére, a Fidesz-frakció módosító indítványát befogadva a képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy a város 2020-as költségvetéséből 50 millió forintot csoportosítanak át a szociális intézményekben a koronavírus-járvány miatt többletterheket vállaló dolgozók differenciált jutalmazására. Papp László október 24-i Facebook-bejegyzésében szintén írt a közgyűlés döntéséről, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány miatt lényegesen nagyobb terhelés éri a szociális intézményrendszer dolgozóit. Azt, hogy a testület által elfogadott előterjesztést a DK nyújtotta be, nem említette meg a polgármester, ahogy azt sem, hogy az eredeti javaslat több mint kétszer ekkora támogatásról, 110,4 millió forintról szólt, amelyet – egységesen – minden szociális dolgozónak megadtak volna.

Újabb fertőzöttek és osztálybezárások Hajdúböszörményben

Hajdúböszörmény önkormányzata október 21-én a település hivatalos mobilapplikációján adta hírül, hogy több mint 10 újabb lakosnál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, egy általános iskolában pedig két osztályt hatósági karanténba kellett helyezni. Másnap ugyanezen a felületen arról számolt be a város vezetése, hogy újabb 15 fertőzöttet regisztráltak a településen. „Továbbra is fontos, hogy helyesen használjuk a maszkot és gyakran mossunk kezet. Figyeljünk magunkra és embertársainkra!” – kérte az önkormányzat.

Karanténban Hajdúnánás alpolgármestere

Október 20-án tette közzé Hajdúnánás hivatalos honlapja, hogy a legfrissebb adatok alapján 56 igazolt koronavírus-fertőzött volt a városban, akik közül 24-en aktív fertőzöttek. A közlemény arról is tájékoztatott, hogy egy nánási elhunytról tudnak, illetve egy személyt kórházban ápolnak. A város nevében köszönetet mondtak a Hajdúnánási Helyi Sajátosságok nevű hagyományőrző csoportnak, mert közel 17 ezer maszkot varrtak a város lakosai számára.

Október 23-án közösségi oldalára feltöltött videóban tudatta Nagyné Legény Ildikó (Fidesz) alpolgármester, hogy egy családtagja koronavírusos lett, ezért – már az első tünetek jelentkezésekor – az egész család önkéntes karanténba vonult. „Itthon tartózkodunk azóta is, tesszük ezt mindaddig, amíg mindannyian teljesen egészségesek nem leszünk” – mondta az alpolgármester.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Több tucatnyi fertőzött is lehet Polgáron, új esetet regisztráltak Tiszacsegén

Október 22-én, a település Facebook-oldalán tette közzé legfrissebb közleményét Tóth József (DK), Polgár város polgármestere. A politikus ebben arról ír, hogy az önkormányzat továbbra sem kap semmilyen hivatalos tájékoztatást a koronavírus-fertőzöttek számáról. „Koronavírussal megfertőződöttek bizonyosan vannak városunkban is, - akár több tucatnyian is lehetnek, - számukat mi csupán a becslésekre alapozhatjuk” – közölte a polgármester, hozzátéve, hogy koronavírusban elhunyt polgári lakosról nincs tudomásuk.

Szeli Zoltán (független), Tiszacsege október 18-án megválasztott új polgármestere egy nappal később, október 23-án a város hivatalos honlapján arról tájékoztatta a helyieket, hogy egy újabb koronavírus-fertőzöttről van tudomásuk.

Ne találkozzanak egymással a diákok a szünidőben?

Létavértes önkormányzata október 22-én tette közzé közösségi oldalán Nagy Józsefné, a helyi Arany János Általános Iskola intézményvezetőjének levelét, amelyben a szülőket arra kéri, hogy az őszi szünet ideje alatt a gyerekek maradjanak a családjukkal. „Kerüljék azokat a helyszíneket, rendezvényeket, ahol zárt térben sokan vannak, minimalizálják az iskolatársaikkal vagy más intézmények diákjaival közös, a vírus terjedése szempontjából kockázatos programokon való részvételt!” – írta az igazgató.

A járvánnyal kapcsolatos önkormányzati kommunikáció kapcsán megemlíthető még, hogy október 21-én Nádudvar vezetése megosztott egy, a Hajdú-bihari Naplóban megjelent cikket, amelyben Maczik Erika (független) polgármester arról beszél, hogy folyamatosan felhívják a település lakosságának a figyelmét az országos előírások betartására, de helyi rendelkezések bevezetését egyelőre nem tervezik.

Lehet mosolyogni. De min? Sajnálatra méltó. De mi?

Hajdú-Bihar megye 6 – egyaránt Fideszes – egyéni országgyűlési képviselője közül az elmúlt héten egyedül Tiba István foglalkozott közösségi oldalán a helyi koronavírus-járvánnyal. Október 22-i élő bejelentkezésében a hozzá intézett kérdéseket válaszolta meg. Az egyik kérdező arról érdeklődött, hogyan fordulhatott elő, hogy habár Balmazújváros aljegyzője koronavírusos lett, Hegedüs Péter (független) polgármester nem számít kontaktszemélynek. Tiba István erre adott válaszának értelmét nekünk nem sikerült megfejtenünk, ezért inkább szó szerint idézzük: „Ez már tragikomikus. Van egy szint, amikor az ember azt mondja, hogy el lehet ezen mosolyogni, és tényleg megmosolyogni való, akkor, ha valaki ezt a családi vállalkozásában csinálja. De amikor egy önkormányzat vezetéséről beszélnek így, joggal, hozzáteszem, tehát nem alaptalanul, akkor innentől kezdve ez borzasztóan sajnálatra méltó, elsősorban azoknak az embereknek, akik ezt elszenvedik, és akik ebben a városban élnek most egy ilyen vezetés alatt” – fogalmazott a képviselő.

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.