Kósa Lajos szerint Debrecenben kétszer annyi ember él, mint amennyi hivatalosan be van jelentve?

A korábbi debreceni polgármester, jelenleg a város egyik országgyűlési képviselője azt a megbízatást kapta még tavaly Orbán Viktor pártelnöktől, hogy a Fidesz 2019-es önkormányzati kampányának országos vezetőjeként tevékenykedjen a Fideszben. A kampány már javában tart, Kósa Lajosra sok feladat vár szerte Magyarországon, sokszor kell beszélnie.

Tegnap Sopronban mutatta be a Fidesz új polgármesterjelöltjét, Farkas Cipriánt. A sajtóeseményről természetesen részletesen beszámolt a helyi média, idézve Kósa Lajos szavait.

A megyei napilap, a Kisalföld tudósítása szerint az országos kampányfőnök azt mondta Sopronról, hogy „a hivatalosan bejelentett lélekszám hozzávetőlegesen duplája tartózkodik életvitelszerűen a városban, akiket ugyanúgy el kell látni, mint az állandó lakosokat”. Kósa Lajos „ennek a problémának a megoldásához támogatást ígért” írja a Kisalföld.

Ugyanerről a SopronMédia így tudósít: „Sopronnak meg kell felelnie annak, hogy az állandó lélekszáma 50 ezer körül van, de ténylegesen életvitelszerűen 90 ezren laknak itt. Van még néhány ilyen város: Sopronnak, Debrecennek és Szombathelynek közösen kell küzdenie azért, hogy ehhez igazodjon finanszírozásban a központi költségvetés – mondta Kósa Lajos.”

Sopron jelenlegi polgármestere, a most frissen bemutatott utódjelöltje és Kósa Lajos kampányfőnök
Facebook/Kósa Lajos

Mindebből úgy tűnik, hogy Kósa Lajos korábbi debreceni polgármester – jelenleg is a Fidesz debreceni szervezetének a nemrégiben megújított elnöke – tudása szerint a hivatalosan 200 ezres lélekszámú Debrecenben ennek közel a duplája, vagyis majdnem 400 ezren laknak, tartózkodnak életvitelszerűen.

Bár az közismert, hogy Debrecenben sok nem itteni diák él iskolaidőben, s az is tudott, hogy az itt működő külföldi cégek okán számos nem magyar állampolgárságú, nem helyi állandó lakos él a cívisvárosban, ellenben az egy új, a debreceniek számára eddig nem ismert információ , hogy a „hivatalosan” nem itt bejelentettek számával együtt valójában megduplázódik Debrecen mindennapi lakossága.

Egy 400 ezres város irányítása, működtetése nyilvánvalóan jóval nagyobb terheket ró az önkormányzatra, mint egy 200 ezresé. Vélhetően a Fidesz debreceni választási kampányában is ki fognak térni erre a város jelenét és jövőjét alaposan meghatározó tényre, s az újrázásra készülő helyi fideszes önkormányzati vezetés részletezni fogja az itteni választópolgároknak, hogy miként kívánják irányítani a megduplázódott lakosságszámú Debrecent, illetve miféle kormányzati támogatásokra számítanak a nyilvánvalóan jelentős gondokat okozó hirtelen lakosságnövekedés terheinek enyhítésére.

De az is lehetséges, hogy Kósa Lajos valójában nem a megduplázódott lakosú Sopron és a hasonló helyzetben lévő Debrecen párhuzamáról beszélt, hanem tévesen tudósított az – egyébként azonos politikai oldalt szolgáló – helyi és megyei média.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.