Továbbra sincs börtönben Balmazújváros 2018-ban jogerősen elítélt volt polgármestere

Tiba István fideszes országgyűlési képviselő bizalmasát hivatali vesztegetés elfogadása miatt ítélték 5 év letöltendő szabadságvesztésre. Veres Margit kegyelmi kérvényéről még mindig nem döntött Áder János.
Veres Margit ez elsőfokú ítélet kihirdetésekor 2017 októberében
YouTube

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

2018. április 16-án a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla hivatali vesztegetés elfogadása miatt jogerősen ítélte 5 év letöltendő börtönbüntetésre Veres Margitot (független), Balmazújváros akkori polgármesterét, a város közéletét szinte a feje tetejére állító korrupciós ügy elsőrendű vádlottját. Ezt a döntést később harmadfokon a Kúria is megerősítette. A volt politikus, aki még Tiba István (Fidesz) polgármestersége alatt, jegyzőként követte el a bűncselekményt, amiért szabadságvesztésre ítélték, információink szerint a mai napig szabadlábon van.

Ezt Veres Margit minden bizonnyal azért teheti meg, mert Trócsányi László igazságügyi miniszter, majd az őt a minisztérium élén váltó Varga Judit is engedélyezhette számára, hogy szabad emberként várja meg Áder János köztársasági elnökhöz benyújtott kegyelmi kérvényének elbírálását. A magyar államfők hagyományosan egyébként az ilyen kérvényeknek csak 1-2 százalékára szoktak rábólintani, az egyes ügyeken pedig korlátlan ideig gondolkozhatnak.

A balmazújvárosi kormányablak ünnepélyes átadásakor Rácz Róbert megyei kormánymegbízott és Tiba István társaságában - 2015. december 11.
kormanyhivatal.hu

Még nincs kegyelem

A Magyar Narancs 2019-ben – ahogy azóta minden más sajtótermék is – hiába kérdezte a Köztársasági Elnöki Hivatalt, ők a jogszabályok alapján kegyelmi ügyekről nem adhatnak tájékoztatást. Rácsai Lajos, Veres Margit ügyvédje november 3-án arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy továbbra sem kapták kézhez a döntést Áder Jánostól a már több mint két és fél éve húzódó kegyelmi ügyben.

Veres Margit: „Harcolok az igazamért”

A Debreceni Törvényszék 10000 oldalnyi dokumentum tanulmányozása és éveken át húzódó bizonyítási, illetve tárgyalási szakasz után 2017. október 3-án hirdette ki első fokon ítéletét. A vádlottak és az ügyész fellebbeztek. Az ítélethirdetés után Veres Margit hosszabb nyilatkozatot adott.

Fiatal focisták körül látják sokat mostanában

Egy balmazújvárosi forrásunktól úgy értesültünk, hogy a korábban az erdélyi Csíkszentdomokoson és Hajdúnánáson tartott protokollrendezvényeken is felbukkanó Veres Margittal mostanában a helyi focicsapat utánpótlása körül lehet gyakrabban találkozni. Megkérdeztük a Balmazújvárosi FC-t, hogy az elmúlt időszakban dolgozott-e náluk a korrupció miatt elítélt volt polgármester, illetve kötöttek-e bármilyen szerződést a VMSEVEN Kft. nevű egyszemélyes cégével, de írásunk megjelenéséig a korábbi elsőosztályú labdarúgóklub nem reagált a levelünkre. Amennyiben válaszolnak a kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

Széles Diána debreceni alpolgármester és Tiba István mellett egy sajtóeseményen a Debreceni Egyetemen 2015. októberében
YouTube

Kenőpénz elfogadásával vádolták Verest

Az Átlátszó 2018-ban, az ítélethirdetés másnapján alaposan összefoglalta az addigi fejleményeket. Becker András cikkéből kiderül, hogy Veres Margit még 2012-ben (tehát Tiba István fideszes országgyűlési képviselő polgármestersége alatt) Balmazújváros jegyzőjeként az önkormányzat egyik bizottsági ülésén arról beszélt, hogy a kormány által megítélt 450 millió forint állami támogatásból 180 milliót a Király Sándor helyi vállalkozó által építtetett Kőnig Rendezvényközpont beruházására kell fordítani.

Ezt az állítást Tiba István elismételte a még aznap megtartott képviselő-testületi ülésen is, amely el is fogadta az erre vonatkozó előterjesztést. A vád szerint Király még aznap este átadott 5 millió forintot Veres Margitnak, aki ebből 400 ezer forintot vett magához, a többit pedig továbbította Tiba István akkori polgármesternek. Ez utóbbit a Debreceni Ítélőtábla annak ellenére sem látta bizonyítottnak, hogy a lehallgatott beszélgetések mellett még Tiba István is elismerte a vallomásában. Ő azzal védekezett, hogy csak egy kölcsönről volt szó, a pénzből pedig azonnal kifizette a Balmazújváros Sport Kft. állítólagos tartozásait.

Tiba István felelősségét nem vizsgálták

Azt bizonyítottnak látta a bíróság, hogy Veres Margit 2013 tavaszán fiktív adásvételi szerződéssel, jóval a valódi értéke alatt vásárolt egy autót Király cégétől, ezzel pedig megvalósult a hivatali vesztegetés, ezért is ítélte 5 év letöltendő börtönbüntetésre Verest a Debreceni Ítélőtábla. Tiba István polgármesternek a korrupciós üggyel kapcsolatos felelősségét már a nyomozás során elvetette az ügyészség, így azt a bíróság nem is vizsgálhatta.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.