Kiemelt szerepet adott a BMW az új debreceni gyárnak – hvg.hu

Oliver Zips, a BMW vezérigazgatója elmondta, hogy az évtized közepétől sokkal inkább az elektromos meghajtású autók gyártása felé mozdulnak el, és a magyarországi üzem kulcsszerepet fog ebben játszani.

Kulcsfontosságú helyszín lesz a magyar gyár, ahol a német márka teljesen új, elektromos autók gyártásához fejlesztett platformját elsőként használják majd – írja a hvg.hu.

A BMW szerdán jelentette be, hogy megváltoztatja eddigi stratégiáját, és egy kifejezetten elektromos autók építéséhez használt alváz fejlesztésbe kezdtek, amelyet 2025-től fognak használni.

A németek a hazai gyáraikat is átalakítják, és tisztán elektromos járműveket gyártanak majd ezek is. A debreceni a tizenhetedik európai gyára lesz a BMW-nek, egyben 2000 óta ez lesz az első új autógyártó üzemük. A beruházás összköltsége 320 milliárd forint, a magyar kormány a közúti és vasúti fejlesztéseket, valamint a közműberuházásokat 130 milliárddal támogatja. A gyárépítés kapcsán tavasszal halasztást jelentettek be a németek, de a terület májusban hivatalosan a BMW Group birtokba került, és a gyártó szóvivője úgy nyilatkozott, a teljes megvalósulási időterv jelenleg felülvizsgálat alatt áll.

További részletek a hvg.hu cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.