Kapaszkodó a zajban – Bemutatkozott a Jelen hetilap Debrecenben

Öngyilkos szaltóval indultak, a céljuk: eljutni oda, ahová eddig csak a propaganda férkőzött be.

Közönségtalálkozót tartott november 5-én a debreceni Malterban a Jelen hetilap.
Lakner Zoltán főszerkesztővel, valamint Ónody-Molnár Dórával és Tóth Ákossal, a Jelen munkatársaival Porcsin Zsolt, a Debreciner szerkesztőségének vezetője beszélgetett. Az eseményen a napokban életbe lépett újabb járványügyi intézkedéseknek megfelelően az érdeklődők csak maszkban vehettek részt, a bejáratnál pedig a szervezők jegyeket osztottak, ugyanis mindenki csak a számára kijelölt ülőhelyen foglalhatott helyet.

Galéria: Jelen – közönségtalálkozó (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Mélyre ásnának

Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője a beszélgetés elején elmondta, hogy a lapot a 168 óra 15 olyan munkatársa alapította, akik úgy érezték, hogy már nem tudnak rendesen dolgozni a tulajdonosváltáson keresztülment sajtóterméknél. Tóth Ákos főmunkatárs úgy fogalmazott: a céljuk, hogy a dolgok mélyére ássanak, megértsék a társadalmi, gazdasági, politikai jelenségeket. Ónody-Molnár Dóra, a hetilap munkatársa kiemelte: az információs zajban egy kapaszkodót szeretnének adni az olvasóik számára, megrajzolni számukra a gazdasági és társadalmi trendeket.

Koppányi Szabolcs

Falvak és kisvárosok a célkeresztjükben

Arra a kérdésre, hogy miért választották a nyomtatott megjelenést, Lakner Zoltán azt válaszolta, hogy ebben a formában kell a legkevésbé elmagyarázni az embereknek, hogy miért kell fizetni a lap olvasóinak. Tóth Ákos elmondása szerint a nyomtatott sajtó iránt ma már egyre kevesebben érdeklődnek, ők azért is döntöttek a print mellett, mert szeretnék eljuttatni a Jelent olyan falvakba és kisvárosokba is, ahol most csak a propaganda fejti ki a hatását. Éppen ezért azoktól, akik támogatni szeretnék a lapot, azt kérik, vegyenek olyan példányokat, amelyeket aztán különböző szervezeteken keresztül ők elküldenek ezekre a településekre.

Koppányi Szabolcs

Igazságosság, demokrácia, emberi jogok és médiaszabadság

A hetilap identitásával kapcsolatban Lakner Zoltán elmondta, hogy az első számukban közölték a krédójukat, amelyben leírták, hogy a Jelen egy olyan újság, amely mélyen hisz a társadalmi igazságosságban, a demokráciában, az emberi jogokban és a szabad médiában. Éppen ezek miatt magától értetődik, hogy kormánykritikusak, ugyanakkor függetlenek is, hiszen a Jelen a saját szellemi és üzleti termékük, nem áll mögötte egyetlen ellenzéki párt sem. Lakner elmondta, hogy nem szereti, amikor egy lap álsemleges, egyet ide, aztán egyet oda üt az olvasottság kedvéért. „Ha én aggódom a demokráciáért és az emberi jogok magyarországi helyzetéért, akkor nem fogom colstokkal kimérni, hogy ezt a kormány vagy az ellenzék veszélyezteti-e inkább” – fogalmazott a főszerkesztő, aki hangsúlyozta azt is, hogy újságot csinálnak, nem ellenpropagandát. Ónody-Molnár Dóra a főszerkesztő szavait kiegészítve kijelentette, hogy a Jelen nem ellenzéki újság, mivel az ellenzékkel is kritikusak.

Koppányi Szabolcs

Magától értetődővé válna a hetilap

Közönségtalálkozóhoz híven az est második felében a közönség kérdezett. Például azt, hogy mi lesz tíz év múlva a Jelennel. Ónody-Molnár Dóra erre azt felelte, hogy iszonyúan boldog lenne, ha sikerülne eljutniuk olyan helyekre, ahová most csak a propaganda tud beférkőzni, a másik nagy siker pedig az lenne, ha látnák a cikkeik hatását. Lakner Zoltán szerint még nagyon fiatalnak számítanak, hiszen csak féléve indultak, ezért leginkább azt szeretné, ha tíz év múlva már magától értetődőnek számítana, hogy van Jelen a magyar sajtópiacon. Ehhez szerinte elsősorban kellenek a nagy nyilvánosságot elérő ügyek. A főszerkesztő szeretné, ha valamikor könyveket is adhatnának ki: portrékat, valamint az egy-egy nagyobb ügyről összegyűjtött anyagaikat. Tóth Ákos a kérdésre azt válaszolta, hogy ő csak azt szeretné, ha nyugodtan írogathatna cikkeket továbbra is, mert ehhez ért.

Fontosak a vidéki témák

Az egyik résztvevőnek a vidéki tartalmakra vonatkozó kérdésére Lakner Zoltán elmondta, hogy igyekeznek minden számban megjeleníteni legalább egy vidéki ügyet, az ugyanakkor egy nehéz kérdés, hogy Pécsen érdekli-e az embereket, hogy mi történik Alsóörsön. Ónody-Molnár Dóra arról beszélt, hogy jó lenne hálózatosodniuk, ehhez vidéki újságírók kellenek, akik beviszik a lapba a helyi ügyeket. Tóth Ákos korábban vidéki tudósítóként dolgozott a Népszabadság munkatársaként, ezért számára is fontos, hogy ezek a témák bekerüljenek a Jelenbe: szívesen közölnek olyan ügyeket, amelyek országos figyelmet érdemelnek.

Koppányi Szabolcs

Hamar elkapkodták az első számot

Arra a kérdésre, hogy mi az, amit esetleg máshogy kellett volna csinálniuk, Lakner Zoltán azt mondta: akár már januárban el lehetett volna indítani a lapot, de elhúzódott a koncepció kialakítása, így az indulást később már megakadályozta a koronavírus-járvány első hulláma. Májusban úgy jelent meg a Jelen első száma, hogy már hetek óta készen voltak mindennel, tűkön ültek a lappremierre várva. Hogy ez aztán mekkora siker volt, azt jól mutatja, hogy órákon belül elkapkodták az olvasók, ezzel biztosítva a Jelen következő heti megjelenését. Tóth Ákos elmondta, hogy a kalkulációik szerint fél éven belül összesen 6-7 ezer előfizetőre van szükségük ahhoz, hogy nullszaldósra kihozzák az elmondása alapján „öngyilkos szaltóként” indult projektet, ehhez még 1-2 ezerrel kellene megtoldani az elkötelezett olvasóik táborát.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.