Amikor a Nagytemplom belerogyott a kis vízbe – Ködszínház Debrecenben

Volt itt minden, mint a falusi búcsúban. A Ködszínház idei szezonális város(reklám)filmje nem segíti tisztánlátásunkat az aktuális városvezetés hivatalos értékrendje tekintetében. Nem is az a dolga, persze. De ennyire…

A debreceni önkormányzati tévé ködszínházas filmjét, aminek premierjét személyesen maga a város polgármestere, Papp László konferálta fel, szerintem két részre oszthatjuk. Az első felét felturbózták Dombi Tibivel és Senánszky Petrával , mint egy sportos város közkedvelt ikonjaival. Aztán az egyes részek között töltelékként feltűnt igen gyakran hol egy-egy focis bejátszás, hol egy pusztai csikós – biztos, ami biztos –, aki botos pásztortáncokat(!) járt, miközben csikós sosem járt bottal, bár ez lenne a legkisebb baj, ha tudnánk, hogy Debrecennek mi a fürtös köze van a cívisnek legkevésbé mondható hortobágyi állatőrzőkhöz így 2019-ben, meg egyáltalán.

Amúgy Debrecen város címere és épületes nevezetességei után a második részben már csak minden különösebb koreográfia nélkül, mint a villamos kis képernyőin lévő reklámokban, sorjáztak a városvezetés által favorizált cégek, szervezetek, illetve egy-egy olykor értelmezhetetlen jelenet.

Galéria: Ködszínház 2019
Koppányi Szabolcs

Egyes átkötéseknél időkapu nyílott valahova... Úgy tűnt legalábbis, és nem feledték el promotálni a helyi „jó hely” Roncsot sem. Volt persze Nagytemplom és Aquaticum, meg egyetem és Déri Múzeum is, nem beszélve a fociakadémiáról.

Koppányi Szabolcs

Aláfestésként pedig az egykori csónakázótó helyére épített lábmosó szélén üldögélő néző lábcsapkodós néptáncot járhatott a konkrétan rajokban özönlő szúnyogok miatt – a produkció premierjét szép számmal követő emberek közül mindenkire jutott több tucatnyi vérszívó. Az emberek a padokon és a füvön megtelepedve – igazából csak a végén és csak egy szolid tapssal jelezve tetszésüket – mustrálták végig a ködszínházi vetítést, ami több helyen nagyon átlátszóan szimpla marketingelemekből tevődött össze, kevés fondorlatot bemutatva.

Koppányi Szabolcs

Természetesen feltűntek Lukács Laciék , akik megadták az irányt: „üljenek a fiúk ölébe a lányok...” A Tankcsapdának nyilván elévülhetetlen érdemei vannak a debreceni városmarketing szempontjából is. A Tankcsapda azonban már 30 éves… Valami új? Dombi Tibi meg 45 éves, és igaz, a napokban leérettségizett… Valaki új?

Koppányi Szabolcs

Ahogy teljesen besötétedett, a köddé lőtt vízpára is eloszlott, majd hazament mindenki. Egynek jó volt, ám kettőnek biztosan nem. Már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy egy Debrecent nem ismerő turista – netán külföldi – számára mit is üzenhet ez a reklámfilm… Ja, persze még arra is kíváncsiak lennénk, hogy azt a csikós ruhába öltöztetett igen tehetséges táncost miért kellett belekeverni ebbe a produkcióba. Többet érdemelt volna. Többet érdemeltünk volna.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.