Több kar is távoktatásra áll át a Debreceni Egyetemen

Egyelőre nem tudni, hogy az egyetem egészét érinti-e a változás, valamint azt sem, hogy mi történik a kollégiumokkal a szemeszter végéig. A ZH-kat azért még személyesen íratják meg a bölcsészhallgatókkal. FRISSÍTÉS! Cikkünk megjelenése után került fel a hír a Debreceni Egyetem honlapjára: november 9-től a teljes egyetemet hibrid oktatásra állítják át.
NT

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

November 6-án este küldött ki Takács Levente oktatási dékánhelyettes egy Neptun-üzenetet a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának (BTK) hallgatóinak, amelyben az áll, hogy rektori utasítás értelmében minimalizálni kell a személyes jelenléttel járó oktatási tevékenységet, ezért a BTK online oktatásra áll át a szorgalmi időszak végéig. A dékánhelyettes bejelentése szerint a zárthelyi dolgozatokhoz és más számonkérésekhez továbbra is be kell menniük a hallgatóknak „a biztonságos ismeretellenőrzés” érdekében. A téli vizsgaidőszakra nem vonatkozik az online oktatásra való átállás.

Még nem tudni, hogy minden kar átáll-e az online rendszerre

„Az egyes kurzusok vonatkozásában a távolléti oktatás formájáról, a követelmények esetleges változásáról, a jelenléti számonkérések időpontjáról a kurzus/tantárgy oktatójától fognak tájékoztatást kapni, illetve kérdésük esetén az adott oktatót keressék” – olvasható az instrukció a Neptun-üzenetben, amely arra nem tér ki, hogy a változás érinti-e valamilyen formában a Debreceni Egyetem kollégiumait, valamint arra sem, hogy minden egyetemi karra vonatkozik-e az átállás.

A Nyíregyházán működő Egészségügyi Kar Facebook-oldalára november 6-án este szintén kikerült egy dékáni utasítás az online oktatásra átállással kapcsolatban. E szerint november 9-től az előadásokat és a szeminárium jellegű gyakorlatokat is a félév végéig távoktatásban oldják meg. A BTK-val ellentétben itt a számonkérést is az e-Learning rendszerben valósítják meg, azonban azokra a gyakorlatokra, amelyeken interaktivitás és eszközhasználat szükséges, továbbra is be kell járniuk a hallgatóknak.

Egy hallgatói Facebook-csoportban megjelent bejegyzések és hozzászólások alapján arra következtethetünk, hogy a BTK és az Egészségügyi Kar mellett a Gazdaságtudományi Kar hallgatóit értesítették az online oktatási rendről. Cikkünk írásakor a Debreceni Egyetem honlapján még semmilyen információ nem található a rektori utasításról. A témában levelet írtunk a Debreceni Egyetem sajtóirodájának. Amennyiben válaszolnak kérdéseinkre, a cikkünket frissítjük.

Facebook

A döntés egyik előzménye, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) november 5-én hozta nyilvánosságra a több mint 19 ezer hallgató válaszait tartalmazó felmérésüket, amelyben a válaszadók közel 80 százaléka kinyilvánította, hogy az egyetemeknek át kellene állniuk a távoktatásra.

Nem zárják be a kollégiumokat

Frissítés: cikkünk megjelenése után, november 7-én 11:57-kor került fel a Debreceni Egyetem honlapjára a hír, miszerint november 9-től a teljes egyetemet hibrid oktatásra állítják át. A karok az online módon nem, vagy csak „aránytalan nehézséggel” ellátható feladatokat továbbra is személyes jelenléthez kötik, de minden más esetben a távoktatásra térnek át. Az egyetem honlapján található közlés kitér arra is, hogy az átállás ellenére nem zárják be a kollégiumokat.

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.