Lesz folytatás! – Sok önzetlen, segítőkész debrecenihez jutott el a Debrecen Bike Maffia hívó szava

Régebben volt alkalmanként 40-50 aktivista, aki főzött a hajléktalan, nincstelen embereknek, és kiszállította az ételt biciklivel. Az utóbbi időben azonban nagyon megcsappant az aktivisták száma. Az önzetlen munkát végző civil szerveződés novemberre 7-re hívta azokat, akik érdeklődnek a tevékenységük iránt, beállnának közéjük az elkövetkező időben.

Kezdjük a legfontosabbal: továbbra is főz és oszt ételt havonta egyszer (terveik szerint decemberben kétszer) a rászorulóknak a Debrecen Bike Maffia! A 2020. november 7-i akciójukra ugyanis – a segítségkérő felhívásuknak eleget téve – sokan jelentek meg a Baross utcai közösségi klubban, hogy ne hagyják veszni ezt a civil segítő tevékenységet.

Galéria: Debrecen Bike Maffia – főzés és kiszállítás 2020. november 7-én (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Több tucat ember készítette az aznapi menüt, ami sűrű gulyáslevesből és többféle ízesítésű palacsintából állt, plusz kenyér. Megkóstoltam, finom volt! A délelőtti program kellemes hangulatban, zenei aláfestéssel zajlott. Főzőcskéztek ott egyetemista fiatalok és tapasztaltabbak is, illetve más ifjak is bőven, akik szintén szorgoskodtak valamit vagy csak beszélgetve, pakolgatva várták az ételek elkészültét. A palacsintás és az ételkimérő szekció részben a rutinosabb segítőkből állt – közben pedig néhány kisgyerek, akiket magukkal hoztak szüleik, odabent játszott vagy a kondér és asztal körül kíváncsiskodott.

Mikulás előtt töltik a káposztát

Déltájban elindultak a biciklis karavánok – több csoportban –, hogy Debrecent lehetőleg minél inkább lefedve bejárják azokat az általuk ismert helyeket, ahol utcán élő – tehát a menhelyekre, szállókra nemigen bejáró – hajléktalan embereket vagy rossz körülmények között, de fedél alatt lakókat találnak.

A Debreciner is csatlakozott az egyik ilyen csoporthoz, amely egy nagy kört írt le, s a Vágóhíd utcától kezdve a Sámsoni úton át az Árpád teret és a Csapó utcát is érintve a belvárosban kössön ki – majd még szétnézzen további helyeken. Mi a belvárosig követtük őket.

Koppányi Szabolcs

Ahogyan Nagy Zsuzsa, a Debrecen Bike Maffia vezetője elmondta, idén még mindenképp folytatják karitatív tevékenységüket, ráadásul szokásukhoz híven decemberben kétszer is sütnek, főznek, szállítanak. A legközelebbi időpontot december 5-ére tervezték. Azt is megtudtuk, akkorra már megvan az a személy, aki önkéntes segítőként vállalta, hogy egymaga töméntelen mennyiségű töltött káposztát fog elkészíteni. Remélhetőleg segítőkből és kiszállítókból sem lesz hiány akkor sem! Azt, hogy jövőre mi lesz, még felelőtlenség lett volna megjövendölnie, de reméli, hogy 2021-ben is lesznek maffiás ételkihordások.

Számítanak rájuk az emberek

A mostani szombati út során akadt olyan hely, ahol már régi ismerősként üdvözölték a fiatalokat, s ők el is beszélgettek azokkal, akik igényelték. Mondhatjuk, hogy havonta egy-két adag étel, néhol takaró nem a világ, ám láthatóan nagyra értékelték azok, akik kapták. Főleg, hogy jó szóval párosult a kiszolgálás.

Máshol csak a kerítésre akasztották az étellel teli szatyrot – így beszélték meg velük –, míg akadtak teljesen váratlan „vendégeik” is, akiket egyszerűen az utcán haladva fedeztek fel a srácok, lányok. Ilyenkor gyors megállás és ételosztás következett, illetve akinek szükséges volt – korlátozott számban – takarót is tudtak adni. Persze minden ilyen felajánlás segítheti a közeljövőben a DBM tevékenységét, vagyis aki úgy érzi, szimpatikus neki, amit csinálnak ezek a jótékony maffiózók, és hozzátenne valamit saját erejéből, vegye fel velük a kapcsolatot, üzenetet írva nekik!

A Csapó utcán egy ember járókerettel totyogott valahova. A csapat megállt mellette, megkínálta étellel. Elfogadta. Tovább ment. Nem sokkal odébb egy férfiból szinte csak a karja látszott ki, amint egy köztéri bokorból próbált kitápászkodni. Ő valahogy oda került… A Bike Maffia egyik tagja húzta ki, adott neki takarót és ételt, eredeti csomagolásában fém evőeszközt. Ennyit tudtak tenni érte, ő mégis nagyon hálás volt a szó szerint is segítő kézért. Kérdezte: „a múltkor is kaptam ételt, azok is ti voltatok”? Naivan azt hittem, hogy a napokban történt mindez, de kiderült – egyszerűen, panaszkodásmentesen csak a tényt közölte – „nem, pár hónapja…” Mint még elmondta, ő nem jár be sehova – vannak ilyenek is bőven – a hivatalos hajléktalanellátó intézmények közül. Olykor meghúzza magát egy-egy lépcsőházban, ha engedik. Szó szerint semmije sincs, csak a ruha rajta.

Koppányi Szabolcs

Van, amikor keresni se kell a rászorulókat

A kerekező csapat tovább haladva Debrecen egyik központi helyén, a Fórumnál is talált rászorulókat. Ha nem kerestük volna, akkor is rájuk akadunk, hisz állandó szereplői a belvárosi összképnek. Akárcsak azok, akik a főtéren, annak környékén tanyáznak.

Aki szemük elé került, annak adtak ételt a bringások, míg csak futotta az utánfutóból, amit az egyik tapasztalt kerékpáros srác vontatott a városon keresztül, a társai pedig kísérték. Ahogyan a többi csoportnál is ez volt a helyzet – ők például a Tócóskertet, míg mások az erdős részeket járták be. Tekertek, ételt osztottak, kézből kézbe.

Koppányi Szabolcs

Ezt művelik már évek óta, havonta egyszer. Közösségi program, és ahogyan Nagy Zsuzsa is megfogalmazta korábban: „szemléletformáló, közösségépítő összejövetelek is ezek”. Jót tenni és közben érzékenyíteni önmagunkat az elesettek irányában nem rossz dolog ám!

Nyilvánvaló, hogy átfogó szociális intézkedéseket nem a civilek fognak tenni, erre megvannak a megfelelő szervek, például az adott önkormányzat, tágabb értelemben pedig az aktuális kormány. A lényeg az lenne, hogy ne rendeleteken keresztül rekesszék ki mind jobban az amúgy is periférián élőket, de cselekedjenek inkább: minél humánusabban és szakszerűbben, az emberek javát szolgálva. Minden emberét.

Koppányi Szabolcs

A Debrecen Bike Maffia tehát folytatja a munkáját. Manapság elég divatos az úgynevezett jó gyakorlatokat felhozni a politikai kommunikáció során. Nos, ez is az! Ahogy a hivatalos definíciója többek közt kimondja: „innovatív, hiánypótló”. No, és pozitív hatással van a köznevelésre. Ez nem az? De!
Ám a mostani akciójuk csak egy volt a sok közül, úgy tűnik, lesz folytatása. Szükség van rá.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.