Vonja vissza az önkormányzatokat ellehetetlenítő javaslatát! – erre kéri Polgár polgármestere Parragh Lászlót

Tóth József szerint a gépjárműadó elvétele miatt már csak ez az egy jelentős bevétele van a településeknek.

Parragh persona non grata címmel adott ki közleményt Tóth József (DK), Polgár polgármestere november 9-én este. Az írásban, amelyet a városvezető a szerkesztőségünknek is elküldött, Tóth a döbbenetét és felháborodását fejezi ki amiatt, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke november 8-án azt javasolta Orbán Viktornak: a kis- és közepes vállalkozásoknak egy évig ne kelljen iparűzési adót fizetniük, ezzel segíthetnék ugyanis a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeket.

Parragh László és Orbán Viktor egyeztet

Tóth József közleménye szerint a települések többségénél a gépjárműadó elvétele miatt csak az iparűzési adóból van komolyabb bevétele, amelyet eredetileg városüzemeltetési és fejlesztési célokra használhattak, ma már azonban ezt a forrást a kötelezően ellátandó helyi feladatok finanszírozására és a nehéz körülmények között élő lakosok szociális támogatására kell fordítaniuk. A polgármester úgy véli, hogy az iparűzési adónak a településektől egy évre történő megvonása teljesen ellehetetlenítené a helyhatóságokat.

„Arra kérem a kezdeményezőt, ha ez valóban az Ő javaslata, hogy gondolja át annak negatív társadalmi hatásait és vonja vissza az önkormányzatok önállóságát durván sértő ötletét” – írta közleményében a politikus.

Tóth József
Polgár Tóth Tamás

Népszavazást is tartanának az uniós forrásokért

Ahogy arról korábban a Debreciner is beszámolt, október 17-én jelentette be a Szabad Városok nevű, magyarországi független és ellenzéki polgármesterekből álló hálózat: 2021 tavaszán helyi népszavazásokat indítanának, hogy kiharcolják, az önkormányzatok lakosságarányosan megkaphassák a Magyarországnak szánt uniós mentőcsomag legalább 50 százalékát. A kezdeményezéshez Tóth József is csatlakozott, aki az eseményhez készített videóüzenetében azt mondta: Polgárnak súlyos problémákat okozott, hogy a kormány 22,5 millió forint gépjárműadót vont el a várostól. Tóth azt is sérelmezte, hogy a tapasztalataik szerint a kormány nem érdem szerint, hanem politikai alapon osztja ki az önkormányzatoknak szánt pályázati forrásokat.

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.