Heti koronavírus-körkép: bölcsődékben és óvodákban is terjed a járvány Hajdú-Biharban

Sorra zárják be a városok a polgármesteri hivatalokat, elhalasztják a közmeghallgatásokat. Hajdú-Bihar megye minden részén nő a fertőzöttek száma. Két város már saját intézkedéscsomagot is hirdetett, eközben Debrecenben még azt sem tudni, hogy mi lesz a DKV kormányrendelet által előírt járatsűrítésével. A Debreceni Egyetem hallgatóit Magyarországon és Szlovákiában is bevetették a járvány elleni küzdelemben.
Polgár Tóth Tamás

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, Hajdú-Bihar megyében pedig már hónapok óta napról napra nő a fertőzöttek száma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Egyelőre semmit sem tudni a DKV járatsűrítéséről – a szolgáltató cég nem válaszol a sajtó érdeklődésére

Debrecen város hivatalos honlapja november 4-én ismertette az aznap életbe lépő veszélyhelyzettel kapcsolatos rendelkezések debreceni vonatkozásait. Ebben a közleményben szerepelt a következő mondat: „Annak érdekében, hogy a közösségi közlekedés eszközein a biztonságos távolság tartható legyen, járatsűrítés lép életbe hétköznapokon reggel 7.00 óra és délelőtt 9.00 óra, valamint délután 15.00 óra és este 19.00 óra között.” Az információ megjelenését követően levélben kerestük a DKV-t, hogy megérdeklődjük: hogyan oldják meg a járatsűrítéssel megnövekedett munkaerő- és járműigényt, valamint azt, hogy konkrétan hány új járatot vezetnek be a járványhelyzet miatt. Levelünkre az önkormányzat helyi közlekedési cége azóta sem válaszolt, de a cikkünk írásakor a honlapjukon is csak annyi információt találtunk, hogy munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban extra járatokat indítanak az 1-es és 2-es villamosokon, valamint a 15-ös, 22-es, 22Y-os, 24-es, 24Y-os, 46-os és 46E jelzésű buszok vonalán. Azt, hogy ez hány járatot jelent és pontosan mikor indulnak, nem részletezik.

Koppányi Szabolcs

Terjed a vírus az óvodákban és a bölcsődékben

Az elmúlt héten több Hajdú-Bihar megyei város köznevelési intézményében is megjelent az új típusú koronavírus. November 6-án a település hivatalos mobilalkalmazásán jelentette be Hajdúböszörmény önkormányzata, hogy november 5-től november 15-ig az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelt el a Csillagvár Óvoda Hét vezér utcai telephelyén, egy 24 fős óvodai csoportot pedig karantén alá helyeztek.

November 5-én élő Facebook-bejelentkezésben számolt be Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere arról, hogy legfrissebb információi szerint a Balmazújvárosi Református Általános Iskola és Óvoda egy pedagógusát és két tanulóját (egy családba tartoznak) regisztrálták fertőzöttként, ők jól vannak. A polgármester elmondása alapján a helyi Egyesített Óvoda és Bölcsőde egyik közfoglalkoztatottja megfertőződött ugyan, de éppen szabadságon volt.

Nádudvar önkormányzata november 3-án a város közösségi oldalán jelentette be, hogy a Napfény Óvoda és Bölcsőde egyik dolgozója koronavírusos lett. „A szakhatóságok megteszik a szükséges intézkedéseket az intézménnyel közösen, a szülők értesítése folyamatban van” – írták a közleményben.

Menyhárt Károly (független), Létavértes polgármestere november 4-én adta hírül a település Facebook-oldalán, hogy a helyi Gyermeksziget Óvoda-Bölcsőde egyik telephelyén négy dolgozó is megfertőződött, ezért az Oktatási Hivatal elrendelte a telephely bezárását november 16-ig. A polgármester arról is tájékoztatta a lakosokat, hogy elrendelte a telephely teljeskörű fertőtlenítését.

Számos új fertőzöttről és több elhunytról számoltak be a polgármesterek

Az elmúlt hetekhez hasonlóan ismét több polgármester érezte fontosnak megosztani a legfrissebb járványügyi számokat a városa lakosságával. Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere november 3-án arról számolt be a közösségi oldalán, hogy exponenciálisan nő a városban regisztrált fertőzöttek száma: míg pénteken még csak 34 fertőzöttről tudtak, keddre ez a szám 95-re emelkedett. A polgármester információi szerint a bejelentéséig 3 hajdúszoboszlói lakos hunyt el a járvánnyal összefüggésben.

Koppányi Szabolcs

Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere a helyi Daru TV-ben november 6-án arról beszélt, hogy a háziorvosok jelzése alapján az elmúlt héten 27 új fertőzöttet regisztráltak a településen, egy idős lakos pedig elhunyt. „Megfontoltan és körültekintően, a város érdekeit nézve fogok minden egyes döntést meghozni” – mondta Hegedüs Péter, utalva arra, hogy a rendkívüli jogrend kiterjeszti a polgármesterek jogkörét is.

Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere november 5-én a közösségi oldalán azt közölte: eddig összesen 198 fertőzöttet regisztráltak Hajdúnánáson, közülük 116 az aktív fertőzött. A városvezető elmondása szerint 7 személyt kórházban ápolnak, az elhunytak száma pedig 2-re emelkedett. A polgármester a bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet adta jogaival nem szeretne a képviselő-testület teljes kihagyásával élni. „ Ennek érdekében a törvényeknek megfelelve nem döntéshozóként, hanem javaslattevőként a jövőben is ki kívánom kérni a képviselő-testület tagjainak véleményét azon kérdésekben, melyek lényegileg érintik a normál működés során megszokott gyakorlatot vagy költségvetést” – közölte Szólláth.

November 7-én Horváth Zoltán (Fidesz) Hajdúdorog polgármestere a település honlapján szintén arról tájékoztatta a lakosságot, hogy ki fogja kérni a képviselő-testület véleményét a döntések meghozatala előtt. Horváth közleménye szerint több tucat fertőzöttről van tudomásuk, akik között többen is kórházi ápolásra szorulnak.

Tasó Béla (Fidesz), Nyíradony polgármestere november 3-án egy rövid közleményében 19 regisztrált koronavírusos fertőzöttről számolt be, akik közül egy kórházi kezelés alatt állt. „Tisztelettel kérem Önöket arra, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a maszk használatára, és hasonlóan a tavaszi időszakhoz, vegyék ugyanolyan komolyan az előírt szabályok, védelmi intézkedések betartását!” – kérte a polgármester.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Intézkedések Püspökladányban és Polgáron

A Debreciner elsőként számolt be arról, hogy november 5-én Tóth József (DK), Polgár polgármestere szinte azonnal egy intézkedéscsomaggal reagált az országos veszélyhelyzet kihirdetésére: gyakrabban fertőtlenítik a köztereket, koronavírussal kapcsolatos információs vonalat létesítenek, ingyenes koronavírus-gyorsteszteket biztosítanak a dolgozóknak és pótolják a koronavírusos megbetegedések miatt táppénzállományba került önkormányzati dolgozók jövedelemkiesését.

Ugyanezen a napon szintén több intézkedést jelentett be közösségi oldalán Tóth Lajos (független), Püspökladány polgármestere is. A városvezető közleménye szerint elkezdték a közösségi terek, utcák, piacok és játszóterek fertőtlenítését, kötelezővé teszik a maszkhasználatot a piacokon, valamint egymás közötti távolságtartásra kötelezik a piaci árusokat.

Zárnak a polgármesteri hivatalok, elmaradnak a közmeghallgatások

Az elmúlt egy hét slágertémája az önkormányzatok koronavírussal kapcsolatos online kommunikációjában a polgármesteri hivatalok bezárása, illetve az ügyfélfogadási rend változása volt. Ebben az ügyben adott tájékoztatást Hajdúszoboszló, Balmazújváros, Berettyóújfalu, Derecske, Hajdúdorog, Téglás, Kaba, Létavértes és Vámospércs vezetése is. Eközben két önkormányzat: Berettyóújfalu és Derecske is a helyi közmeghallgatás elhalasztása mellett döntött.

Hajdú-Bihar megye városainak az elmúlt héten folytatott víruskommunikációja kapcsán megemlítésre érdemes még, hogy Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu nemrég még kórházban kezelt polgármestere november 7-én a Facebook-oldalán közzétette a negatív PCR-eredményét.

NT

November 7-én a Debreciner elsőként számolt be arról, hogy rektori utasításra hibrid oktatásra állítják át a Debreceni Egyetemet. Habár akkor az egyetem még arról tájékoztatott, hogy a kollégiumokat nem zárják be, Orbán Viktor miniszterelnök november 9-i Facebook-bejelentkezésében már ennek az ellenkezőjét jelentette be.

A Kenézy Kórház több osztályát is érintették az átszervezések

Az egyetem koronavírus-hírekkel foglalkozó aloldalán november 3-án jelent meg az információ, miszerint a Debreceni Egyetem hallgatói Magyarországon és Szlovákiában is besegítenek a koronavírus-tesztek készítésében. „Tavasszal több, mint 800 magyar és külföldi hallgató teljesített szolgálatot a sürgősségi osztályokon, triázsolást végeztek, illetve az OMSZ munkáját is segítették. Az elmúlt időszakban ez a feladatkör kiegészült laboratóriumi minta előkészítésben való részvétellel és egyéb adminisztratív feladatok ellátásával” – idézte Mátyus Lászlót, az Általános Orvostudományi Kar dékánját az egyetemi honlap.

Bence

Az elmúlt héten több változást jelentett be a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház is. November 3-án adták hírül, hogy a járványhelyzet miatt az onkológia osztályt átköltöztették a Klinikai Központ III. Belgyógyászati Klinikájába. November 9-én pedig azt közölte az intézmény, hogy „a járvány kapcsán észlelhető esetszám növekedés következtében, a betegek biztonságos és folyamatos ellátása érdekében” a szülész-nőgyógyászati osztály fekvőbetegellátását is a Klinikai Központba helyezték át.

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.