Nem csak engedélyt nem kért, 7 hétig nem is tájékoztatta a városházát a Debreceni Egyetem a védett fa kivágásáról

A pallagi Balásházy mezőgazdasági iskola parkjából még augusztusban vágtak ki egy erdeifenyőt. Az egyetem balesetveszélyre, az épület védelmére és a tanévkezdés közelségére hivatkozik, de az nem derült ki, hogy miért csak a Debreciner cikkének megjelenését követően jelentették az ügyet a városházának.
Polgár Tóth Tamás

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Október 14-én írtuk meg, hogy minden jel arra utal: a Debreceni Egyetem (DE) engedély nélkül vágatott ki egy több mint százéves, védett fenyőfát Pallagon (a cikkünkben vörösfenyőt írtunk, azóta kiderült, hogy erdeifenyőről van szó). A Debrecinert megkereső pallagi lakosok szerint a környékbeliek között augusztusban futótűzszerűen terjedt el annak a híre, hogy Filep Miklós, a DE Balásházy János Gyakorló Technikumának intézményvezetője 49 fenyő kivágását tervezi az iskola - önkormányzati rendelet által védett - parkjából a fák tájidegenségére hivatkozva.

Polgár Tóth Tamás

A közelben lakók emiatt levelezésbe kezdtek mind az igazgatóval, mind az önkormányzattal, de így sem tudták megakadályozni, hogy augusztus 27-én kivágjanak egy egészséges fenyőt a mezőgazdasági iskola épülete mögül. Az ügyben október 9-én hiába kerestük az egyetemet és a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályát, leveleinkre azóta sem reagáltak. A Debrecinerhez eljutott ugyanakkor egy Bognár Klára zöldterületi osztályvezető által szeptember 21-én írt levél, amelyben az szerepelt, hogy hozzájuk nem fordultak engedélykéréssel a fa kivágásával kapcsolatban.

A cikkünk komoly visszhangot váltott ki Debrecenben, a polgárok felháborodása mellett két helyi politikus, Herpergel Róbert, a Jobbik debreceni alelnöke és Szabó Bence, a Momentum önkormányzati képviselője is levélben fordult az egyetem, valamint a városháza illetékeseihez, azonban válaszokat egyikük sem kapott.

Polgár Tóth Tamás

Pótlást ígérnek

Az ügy tisztázásának érdekében az Átlátszó rendszerén közérdekű adatigényléssel fordultunk az egyetemhez, amelyre november 9-én érkezett meg az intézmény válasza. Pozsonyi Zoltán szolgáltatási műszaki igazgató a levelében arról ír, hogy az erdeifenyőt az iskola helyi védelem alatt álló főépületének kármegelőzése és a balesetveszély elhárítása miatt vágták ki, előzetes szakértői vélemény alapján. „Az iskola park területén nem terveztük és nem tervezzük fák kivágását, ugyanakkor a tanulók biztonsága érdekében minden szükséges intézkedést megteszünk” – írta Pozsonyi, aki arról is biztosította szerkesztőségünket, hogy a kivágott fát, valamint egy október 14-i viharban kettétört fűzfát pótolni fogják.

Polgár Tóth Tamás

Balesetveszélyre és az épület védelmére hivatkozva vágták ki a fát

Kérésünkre az egyetem elküldte az említett szakértői véleményt is, amelyet Papp László, a DE Botanikus Kert igazgatója állított ki még augusztus 18-án. A botanikus ebben azt írja, hogy a később kivágott fa 80-100 év közötti korú, az elmúlt évtizedek alatt pedig a mellette lévő fákkal való növekedési versengésének hatására „az épület sarkának tetőszerkezetére nőtt, annak födémrendszerét a légmozgás következtében rendszeresen veszélyezteti”. Ezenkívül a szakértő szerint mivel a fa az épület felé hajlott, a csapadékvizet annak falára vezette.

Polgár Tóth Tamás

Papp László szerint az erdeifenyő koronáját már nem lehetett úgy módosítani, hogy abból ne egy fatorzót kreáljanak. „Mérlegelve az itteni fa sűrűséget megállapítom – bár minden fa elvesztése természetvédelmi kár és sajnálatos –, hogy az itteni lombozat felülete minimálisan változik meg a veszélyes erdei fenyő eltávolításával” – összegezte véleményét a DE Botanikus Kert igazgatója, hozzátéve, hogy évek óta húzódik már a probléma, a fa dőlése és az épület vakolata lehullásának potenciális veszélye miatt pedig azt javasolja, hogy a fát még a tanév kezdése előtt vágják ki.

7 hét kellett ahhoz, hogy a kancellár tájékoztassa a városházát

Az egyetemtől megkaptuk Bács Zoltán kancellár Szekeres Antal jegyzőnek október 19-én (tehát 5 nappal a cikkünk megjelenését, és több mint 7 héttel a fa kivágását követően) küldött levelét is. Ebben a kancellár a fakivágás kapcsán a DE Botanikus Kert igazgatójának véleménye mellett arra is hivatkozik, hogy 2015-ben készült egy műszeres statikai vizsgálat, amely során az akkori szakértők ezt írták: „A parkban több feketefenyő található. Ezeket figyelni kell. Csapadékos-viharos időjárás után a fákat szemléznie kell a kezelőnek: nem mozdult-e meg a fa az eredeti állapotához képest. Ha ezt tapasztalja a fenntartó, a fát azonnal el kell távolítani.” Ez a vélemény egyértelműen a feketefenyőkre vonatkozik, de ahogy arról fentebb már írtunk: a kivágott fa egy erdeifenyő.

Polgár Tóth Tamás

Bács Zoltán kancellár a levelében elismerte, hogy a tanévkezdés közelisége miatt nem kértek engedélyt a védett fa kivágására, ezért él utólagos bejelentéssel. Ez azonban egyáltalán nem magyarázza meg, hogy miért vártak a levél megfogalmazásával majdnem két hónapot, hacsak nem azért, mert már akkor előre tudták, hogy október 14-én egy másik fa ketté fog törni egy viharban, amit szintén jelenteniük kell a városnak. A kancellár egyébként arról is beszámolt a levelében, hogy nem tervezik újabb fák kivágását, majd ennek rögtön ellentmondva azt írja: „tervezzük az iskola parkfáinak újabb statikai vizsgálatát, a szakértői véleményben esetleg javasolt kivágásokat önkormányzati engedély birtokában végeztetjük majd el”.

A pallagi védett park fáinak ügyét a továbbiakban is nyomon követjük, amennyiben tudomást szerzünk az egyetem által elvégeztetett statikai vizsgálat eredményeiről, azonnal tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.