Hét hónap után ismét megcsapkodták egymást Nádudvaron

Az országos szövetség nemcsak engedélyezte, de szorgalmazta is a kick-boksz viadalt.

Szinte bármiről írunk manapság, kikerülhetetlen, hogy amolyan „ahhoz képest” módon közelítsük meg a témát – a koronavírus-járvány miatt. Ilyen szemmel nézve kérdeztük meg, hogyan zajlottak az elmúlt hónapok edzései Nádudvaron és Kabán. Valamint mit értek el a hazaiak az idén első jelentős országos kick-boksz versenyen, amIt a Rácz Kickboxing Team rendezett Nádudvaron október 3-4-én.

Galéria: III. Nádudvari Gasztro Kupa - Rácz Kickboxing Team (a képre kattintva megnyílik a galéria)

Rácz Krisztián edző szerint a március közepén érkező bejelentés, miszerint bezárják az iskolákat, őket is érzékenyen érintette, hiszen Kabán és Nádudvaron is iskolában tartanak edzéseket a hét minden napján - erről korábban már írt a Debreciner. Más megoldás nem lévén, egy hosszabb szünetet követően a helyi művelődési házban kaptak gyakorlási lehetőséget átmenetileg – ami azóta is tart, hiába indult be szeptemberben a tanítás.

Szerencséjükre annak idején pályázat útján modern mobil tatamit szereztek be, amit tudnak mozgatni, így az új helyszínt, bár nem ideális, be tudják lakni, amíg szükséges.

Jó ideig csak loholtak, súlyzóztak

„Amikor május elején lazítottak a szigorításokon, belevetettük magunkat újra a munkába, hiszen március óta egyáltalán nem edzettünk” – meséli a tréner, aki hozzátette, „mivel ez küzdősport, itt maximum a kondit tudjuk szinten tartani valamelyest, anélkül, hogy találkoznánk, így futóedzéseket írtam ki a tagjainknak, illetve kondiztak”. Igaz, nem mindenkit engedtek ismét sportolni a szülei, ám a versenyzők gyakorlatilag hiánytalanul a tréner rendelkezésére állnak immár.

Azért is jött rosszkor a pandémia a számukra, mert az ősszel esedékes világversenyekre már volt, aki kvalifikálta magát, vagyis bíztak benne, hogy ezeket megrendezik, ám jó darabig képlékeny volt a helyzet. Most végül úgy néz ki, hogy lesz, amit megtartanak novemberben. A november eleji nádudvari viadalt is elsősorban azért engedélyezte végül a szövetség, mert már nagyon hiányzott az éles helyzetben történő megméretés a versenyzőknek, és a fiatalok motiválása is fontos szempont volt – s mert úgy ítélték meg, hogy szigorú szabályok betartása mellett ez tető alá hozható.

Éppen ezért a máskor egynapos tornát két napra húzták szét, hogy ne legyen olyan sűrű a program. A bejáratnál biztonságiak működtek közre, akik hőmérsékletet mértek, kezet fertőtlenítettek, valamint nyilatkozatot írattak alá a belépőkkel arról, hogy nem betegek, illetve maszkot kellett viselnie mindenkinek, legyen szó bíróról vagy nézőről, edzőről, kísérőről, sportolóról. Csak az éppen küzdő feleknek nem kellett felvenniük. Kísérő pedig csak egy mehetett a csarnokba a sportolókkal.

Rozsdamentesítés után viadal

A klub koronavírus alatti működéséről azt mondta Rácz Krisztián, hogy szerencsére a városi műhelytámogatásokat megkapták ebben az élethelyzetben is. Igazából csak az edzőhelyük elvesztése okozott problémát. Viszont gond, hogy több nagyon tehetséges és akár a végső sikerre is esélyes fiatalja van az egyesületnek, akik éppen most váltanak korcsoportot, vagyis ami idén elmaradt verseny a számukra, azt már nem adják vissza nekik, hiszen jövőre már magasabb korosztályban indulnak.

A közel 7 hónapnyi kihagyás érződött a versenyzőkön: „le kellett vakarni a rozsdát róluk, de egyébként jól teljesítettek”. A rutinos rendezőnek számító egyesület, amely sorban a 8. nagy országos tornát szervezte a szövetséggel karöltve, most is jól teljesített. A több mint féléves szünet után igen sok résztvevővel számoltak, s ez be is következett, hiszen a két nap alatt több mint 300-an léptek tatamira, négyféle szabályrendszerben.

A III. Nádudvari Gasztro Kupa országos nyílt kick-boksz verseny tehát pointfighting, light-contact, kick-light és formagyakorlat kategóriákban zajlott 33 magyar klub részvételével – a hazaiak 14 sportolóval indultak. A Ráczéknál a nagy nevek hozták magukat, így Korcsok Nikolett (light contact, kick-light), valamint Nagy Tamás (light contact), Erdei Benjámin (kick-light) és Szabó Balázs József (point-fighting) is aranyérmet vehetett át a versengés végén. Ezüstös lett Darányi Csenge, Nagy Zsolt Dominik, Szabó Hajnal Csillag (point-fighting mindannyian), illetve Nagy Tamás (kick-light). Volt 6 bronzérmese is a klubnak: Posta Bence, Ludman Roland, Garai Nóra, Birta Milán, Mészáros László András és Nagy Tamás (point-fighting).

A verseny érdekessége volt, hogy egy ötszörös világbajnok is itt tért vissza (egyébként jó pár honi nagyágyú elindult a nádudvari kupán) súlyos sérüléseit követően, több mint 500 nap elteltével. A vele, vagyis Veres Rolanddal készült interjú itt nézhető meg.

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.