VILÁGGÁ MENTEM

Határozottan jó döntés volt kijönni

Hét éve él Japánban, a világ egyik legjobb egyetemén tanult, külföldre jár aikidót oktatni, hamarosan pedig Magyarországon nyitna edzőtermet – árulta el a Debrecinernek a cívisvárosból induló Dobróka Mihály.

Mikor és milyen ösztöndíjjal tanultál először Japánban?

2011 szeptemberében jöttem először Japánba a Debreceni Egyetem cserediák programja keretében. A Hiroszaki Egyetem mint testvéregyetem minden évben fogad magyar diákokat. Egyéves programban vettem részt, amihez először nem kaptam ösztöndíjat. A külföldi diákok számára fenntartott kollégiumban lakhattam kedvezményes áron. Télen három hónapra megkaptam a JASSO ösztöndíjat. Ezután már nem volt semmi gond a megélhetéssel, mert a pénz kitartott egészen augusztusig.

Az ösztöndíj lejárta után csak rövid ideig tartózkodtál Magyarországon. Miért döntöttél úgy, hogy újra Japánban folytatod a tanulmányaidat?

Az egyéves tartózkodásom során felvételt nyertem a Hiroszaki Egyetem MSc képzésére. A japán iskolaév áprilisban kezdődik, az én tartózkodásom viszont szeptemberben ért véget, ezért hat hónapra hazamentem Magyarországra. 2013 áprilisában kezdődött a mesterképzés. A Vatanabe laborban voltam, ahol magashőmérsékletű szupravezetőkkel foglalkoztam. Kezdetben nem volt ösztöndíjam, de azt hallottam, hogy ilyen esetben a tandíjat elengedik, illetve volt ismerősöm, akinél lakhattam, így belevágtam a dologba. Miután megérkeztem, az egyetem segített ösztöndíjhoz jutni. Sikerült elnyernem az állami ösztöndíjat (Monbusho), ami hosszabbítható, így a doktori képzésre is Japánban maradtam.

Milyen az ottani doktori képzés?

A Hiroszaki Egyetem után a Tokyo Technology-ra nyertem felvételt. A világrangsorban a 60. helyen lévő egyetem, az oktatás színvonala rendkívül magas. Az egy diákra jutó oktatók száma itt a legmagasabb Japánban. Az Okuma laboratóriumban foglalkoztam szupravezető vortex dinamikával. Hét diákra három tanár jutott. Az egyetem másik jellegzetessége, hogy rengeteg a külföldi diák, így sok külföldi barátra is szert tettem a világ minden tájáról.

Jelenleg mivel foglalkozol Japánban?

Egy amerikai egészség- és bőrápolási termékeket fejlesztő vállalat értékesítőjeként dolgozok. A munkaidő kötetlen, ami lehetővé teszi, hogy minden reggel és este részt vehessek az edzéseken a tokiói központi aikidó dódzsóban.

Mikor ismerkedtél meg az aikidóval? Mi fogott meg benne? Jársz versenyekre, bemutatókra?

Az aikidóról általános iskolás koromban hallottam, majd 2002 októberében kezdtem el gyakorolni. Mindig is érdekeltek a japán harcművészetek. Korábban dzsúdóztam és kendóztam, de az aikidó teljesen más. Ez egy önvédelmi jellegű harcművészet. A technikák az ellenfél erejének elvezetésén és annak felhasználásán alapulnak. Az aikidó nem rendez versenyeket. Az ellenfél legyőzése helyett a gyakorló személyes fejlődése áll a középpontban. A gyakorlatok hatékonyságán túl olyan képességre és gondolkodásmódra is szert tehet a gyakorló, ami az élet minden területén használható. Bemutatókra jelenleg is járok. Minden év májusában rendezik meg a Japán Aikidó Gálát, amin rendszeresen részt veszek. Külföldre is hívnak oktatni: idén Tajvan, Szingapúr, Kína, India és Oroszország van tervben. Természetesen Magyarországra is fogok menni.

Már hosszú ideje Japánban élsz. Ennyi év elteltével hogy érzed, jó döntés volt elmenni?

Már több mint hét éve vagyok Japánban, és igen, határozottan jó döntés volt kijönni. Olyan tapasztalatokra tettem szert, amelyek egész további életemben segítségemre lesznek. A japán emberek nagyon udvariasak és szorgalmasak. A nyelvtudáson és aikidón túl ez a hét év határozottan formálta a gondolkodásmódomat és az élethez, valamint az emberekhez való hozzáállásomat.

Mit tanácsolsz azoknak, akik tervezik, hogy akár hosszútávra Japánba költöznek?

A tanácsom, hogy érdemes megtanulni alapfokú szinten, mielőtt kijössz. Természetesen Tokióban japán nyelvtudás nélkül is el lehet boldogulni. Van olyan ismerősöm, aki már tizenkét éve van itt, és egyáltalán nem beszéli a nyelvet. Azonban, ha szeretnél mélyebb ismeretet szerezni a japán kultúráról és életfelfogásról, a legjobb, ha japánul kommunikálsz az ország lakóival. Akár egyetemre vagy dolgozni jössz ki, így feltárulhat számodra az a Japánra jellemző hierarchikus rendszer, ami számukra oly természetes, de egy európai számára első látásra teljesen érthetetlen.

Tervezed, hogy valamikor hazaköltözöl Magyarországra? Ha igen, mikor és milyen okból?

Két év múlva tervezem, hogy hazaköltözök. Budapesten szeretném a Japánban szerzett tapasztalataimat hasznosítani. Tervem, hogy egy aikidó edzőtermet hozzak létre, ahol úgy tudom bemutatni ezt a harcművészetet a magyar emberek számára, ahogy azt Japánban megismertem.

VILÁGGÁ MENTEM című sorozatunkban olyanokat mutatunk be, akik hosszabb-rövidebb időre elhagyták Magyarországot, illetve olyanokat, akik külföldről érkezvén Magyarországon próbálnak szerencsét.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.