REGGELI FELES

Stuxi, a pattogó öregúr

Körülbelül 3 éves, ami azt jelenti, hogy már nem számít fiatalnak, és hiába magyarázod neki, hogy nem feltétlenül okos dolog pattogni úgy, mint serdülő korában.

Mikor hazaérek, mindig az az első, hogy megetetem Stuxit, mert ugye van ez a kis rituáléja. Ugyanis hiába meséltem el páromnak az etetés folyamatát lépésről lépésre, Stuxi ilyenkor csak feljön a vízfelszínre, körülnéz, majd mivel nem ismerőst lát, visszabújik a helyére – és nyilván nem eszik.

Nyikos Mónika

Kicsivel később értem most haza, Stuxi rendben feljött, bekapkodta a kis granulátumait, mikor oldalt úszott, láttam, hogy a jobb szeme nem az igazi. Bevérzett és bedagadt. Ilyenkor első lépésként mindig felkeresem a barátomat, a Google-t Szerinte a szemek dülledtségét két dolog okozhatja: egyrészt a hasvízkór, másrészt a baleset. Az első esetben a kis élőlényünk nem csak a szemére, hanem egyéb testrészeire is panaszkodik, dülledt a pocakja is, valamint kedvtelenség, étvágytalanság jellemzi. Stuxi azonban önmagához hűen viselkedett, feljött füttyszóra, evett, körbetáncolta az akváriumot, mert tudja, hogy etetés után mindig vizsgálgatom, ide-oda úszkált, hogy mindenütt megmutassa magát. Egy ponton, ha már tolakodónak talál, csapkod vagy felborzolja magát – úszik két hosszt, majd megint elbújik.

A baleset esetén pedig a Google azt mondta, hogy támadás vagy egyéb szerencsétlen történés lehet az oka. Lévén, hogy Stuxi egyedül lakik, más hal nem nagyon tehet kárt benne, csak ő önmagában. Unott óráiban néha azt játssza, hogy bujkál egy kis fa rés alatt, néha gyorsít, mert ő olyan ügyes… Valószínűleg itt húzhatta meg a szemét, és tett kárt magában, a kis őrült.

Stuxi most körülbelül 3 éves, ami azt jelenti, hogy már nem számít fiatalnak, és hiába magyarázod neki, hogy nem feltétlenül okos dolog pattogni úgy, mint serdülő korában. Ő egyszerűen nem fogadja el, hogy már sérülékenyebb a teste. Pontosan úgy, mint nagyapáink, lehetnek 70 vagy 80 évesek, leeshetnek egy létráról, mégsem viselik el a tétlenség béklyóit. Ugyanúgy mozognak, tevékenyen élnek, mint húszévesen, fénykorunkban.

Stuxi is ilyen. Ma már kisebbeket ugrik, félreméri néha a bujkáló helyeit, belebotlik ebbe-abba, de nem zavarja. Ő így él születése óta, és már így is fog maradni, nem bír egy helyben „megülni”. Szemgyulladása antibiotikummal kezelhető, makacsságára még nem találtak gyógyszert se embernek, se halnak.

Stuxi kalandos életének korábbi epizódjai itt olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.