VILÁGGÁ MENTEM

Itt az emberek sokkal boldogabbak - A magyar és a török-kínai kapcsolata némethonban

Huszti Norbert izraeli feleségével, diplomás fiatalemberként hagyta el Magyarországot, Debrecent. Németország északi részén telepedett le, ott az emberek jó fejek.

Mikor és miért költöztél ki külföldre?

2018 júliusában költöztünk Duisburgtól északra. A feleségem barátnője itt dolgozik, mint orvos, ő mondta, hogy elég nyugodt hely. Van két kórház is. Tehát a feleségem valószínűleg el tud helyezkedni – ő is orvos. Én magam 10 éve voltam az USA-ban, és akkor eldöntöttem, hogy amint tehetem, elhagyom Magyarországot. A magyar emberek hozzáállása, illetve az általános idegengyűlölet, a sajnos elég sok embernél fellelhető tudatlanság és rosszindulat sokat nyomott a latban, hogy eljöttem otthonról. Anglia vagy Németország között gondolkoztunk, de utánanéztünk, és Németországban jobb kezdeni egy orvosnak, illetve a szociális juttatások is jobbak. A kalandvágy is benne volt talán egy kicsit a váltásban. Emellett segítette a döntést a nevetséges orvosi fizetés Magyarországon, valamint a kenőpénz intézménye. Otthon a probléma inkább a 40+ korosztállyal van, a fiatalok már sokkal inkább nyugatiasabb gondolkodásúak, nyelveket is beszélnek. Érdekes, mert egyébként Németországban valahogy azt érzem, hogy az idősebb korosztály a mosolygósabb, boldogabb, tehát pont fordítva. Ami a magyarországi állapotokat illeti, ha csak az embereket nézzük, bizakodó vagyok, és remélem, az eddigi pártokat valahogy elfelejtjük, és jön egy letisztulás!

Melyek voltak az első tapasztalataid?

A szolgáltatások lényegesen drágábbak itt, mint otthon, egyébként viszont nem sokkal drágább az élet. Az emberek pedig jó fejek.

Tervezitek-e, hogy idővel visszatértek majd Magyarországra? Ha igen, miért? Ha nem, miért?

Ha rajtam múlik, addig biztosan nem térek vissza, ameddig az emberek jelentős részének a hozzáállása olyan, amilyen most, valamint a politikai helyzet nem rendeződik, de elég nagy valószínűséggel soha. Évente 1-2 vizit maximum. Egyébként az otthoni oktatási rendszer szerintem sokkal jobb, mint az itteni. Otthon mindenki megkapja az esélyt. Itt már 8-10 éves korban eldől egy gyermek jövője. Ha esetleg el(vissza)költözünk, ez lehet az egyik ok mégis.

Jó döntésnek érzed, hogy váltottál?

Mindenképpen. Mióta kint vagyunk szereztem 6 hónap tapasztalatot, mint programozó, s feleségem is hamarosan el tud kezdeni dolgozni.

Hiányzik valami Magyarországról, ami ott nincs?

A barátok hiányoznak, valamint egy jó kínai. Itt szinte az összes étterem török, és a török kínai meg török pizza nem az igazi.

Ha meghallod: Magyarország, magyar emberek, mi a legelső pozitív gondolat, ami eszedbe jut?

Magyarországról a haza, a magyar emberekről a savanyú arcok, a boldogtalanság (bocs, itt pozitív dolgot nem tudok mondani most első blikkre).

Ugyanakkor mi az, amit szerinted tanulhatnánk mi magyarok másoktól, például azoktól, akik között élsz egy ideje a családoddal?

Itt az emberek sokkal boldogabbak, mosolygósabbak, nyitottabbak. Otthon érződik a múlt nyomása, az emberek kevésbé nyitottak – rögeszmék, idegengyűlölet.

Nyilván nem fenékig tejfel az élet ott sem. Mi az, amiben esetleg csalódtál vagy amit másként képzeltél?

A villanyszámla nagyon durva. Az internet lassú, és átlagosan 3-6 hét mire lesz neted a megrendeléstől számítva.

A párod mennyire tud ott érvényesülni az itthon szerzett orvosi diplomájával, illetve neked hogy sikerült a beilleszkedés és a munkahelytalálás?

Nekem körülbelül 1 hónapomba került munkát találni pályakezdő programozóként. Fél évet dolgoztam ott, és az összes munkatársam nagyon jó arc volt. A feleségemről: EU-n belül EU-s orvosi diplomával nem nehéz. A debreceni diploma színvonala a legmagasabb az országban. S a legtöbb korházban vannak szabad állások Németországban.

Hogy látod, mennyire lehetsz büszke arra, hogy magyar vagy külföldön? Vagy ez nem is téma esetleg, nem foglalkoznak vele, honnan érkeztél?

Nem nagyon érdekel senkit, ki honnan jött, csak legyen normális az ember, hasznos tagja a társadalomnak.

VILÁGGÁ MENTEM című sorozatunkban olyanokat mutatunk be, akik hosszabb-rövidebb időre elhagyták Magyarországot, illetve olyanokat, akik külföldről érkezvén Magyarországon próbálnak szerencsét.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.