Heti koronavírus-körkép: csökkent a fertőzöttek száma Hajdú-Biharban, visszavonták a böszörményi maszkrendeletet

Debrecen polgármestere úgy beszél a kormány döntéséről, mintha annak meghozatalában a város vezetése is részt vett volna. Hajdúböszörményben a felére esett vissza az új esetek száma, miközben máshol még komoly növekedést figyelnek meg. A kormány által közzétett számok alapján már némi enyhülésre lehet következtetni.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

A 2020. december 22-én reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

Papp László már megint debreceni döntésnek állított be egy kormányzati intézkedést

Debrecen vezetése a járvány súlyosságának ellenére kezdettől fogva szinte semmilyen tájékoztatást nem ad a város lakosságának a helyi járványhelyzettel kapcsolatban. Erre a legjobb példa, hogy a koronavírus-információk közlésére létrehozott önkormányzati oldalon november 19-e óta, tehát már több mint 1 hónapja semmilyen tájékoztatás nem jelent meg.

Papp László (Fidesz) polgármester december 19-én tett közzé egy videót a közösségi oldalán, amelyben éppen a járvány által okozott nehézségekre hivatkozással indokolta, hogy a kormánnyal egyetértésben 2021-ben a felére csökkentik a vállalkozások által fizetendő iparűzési adó mértékét. Habár Papp közös döntésről beszél, nem tudunk arról, hogy időközben kormányzati funkciót kapott volna. „Ezzel az intézkedéssel Debrecen önkormányzata lehetőséget nyújt az adómegtakarításra az érintett vállalkozásoknál, amelyet a munkahelyek megőrzésére, új munkahelyek létrehozására, vagy fejlesztésekre lehet felhasználni” – mondta videójában a polgármester, akivel már korábban is előfordult, hogy a kormány egyik járványügyi intézkedését úgy állította be, mintha ahhoz Debrecen vezetésének is köze lenne.

Visszavonták a böszörményi maszkrendeletet

December 18-án, a Hajdúböszörményi Városi TV-ben nyilatkozott Fórizs László (Fidesz) alpolgármester a megye második legnagyobb településének járványügyi helyzetéről. Az elmondása szerint volt olyan hét, amikor 300 fölötti koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ehhez képest most 169 új esetről szereztek tudomást. Az alpolgármester 15 körüli kórházban ápolt betegről és 2 elhunytról számolt be a hajdúböszörményieknek.

A jelentős csökkenés miatt Kiss Attila (Fidesz) polgármester december 21-én bejelentette a szigorú maszkrendelet visszavonását. Mint mondta, korábban a fertőzöttek magas száma miatt döntött arról, hogy a város összes közterületén kötelező teszi a maszk viselését. „Én is hallottam, hogy Debrecenben vagy máshol nem kellett viselni. Én azt gondolom, hogy bennünket nem befolyásol, hogy melyik városban kell vagy nem kell” – fogalmazott a polgármester.

Van, ahol még nő a fertőzöttek száma

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a helyi Daru TV december 15-én rögzített videójában arról beszélt, hogy nem javult a járványhelyzet a településen: a 49. heti 108-hoz képest az 50. héten 134 új esetet regisztráltak. A polgármester beszámolója szerint a helyi idősotthon dolgozói között nincs fertőzött, a korábban bezárt bölcsőde meggyógyult dolgozói közül már többen is munkára jelentkeztek, ezért el tudtak indítani egy ügyeleti rendszert a városban.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere egy december 18-i Facebook-videóban arról tájékoztatta a települése lakóit, hogy eddig 461 igazolt vagy gyanús esetet regisztráltak a városban, valamint 8 koronavírusos beteg elhunyt.

Bordán Szabolcs (Fidesz), Derecske polgármestere december 21-én a DTV Esti Közelkép című műsorában elmondta, hogy a legfrissebb információi szerint eddig 226 fertőzöttet regisztráltak a városban, 2 beteg pedig elhunyt. A polgármester december 17-én a település honlapján azt is bejelentette, hogy a kormányhivatal karantént rendelt el a helyi Mese-Vár Óvoda és Bölcsőde „Csutkamanók” csoportjában.

Kereszténydemokrata elvek megnyilvánulását várná el a DK-s polgármester

Tóth József (DK), Polgár polgármestere december 17-i közleményében arról adott hírt, hogy továbbra sincs az önkormányzatnak hiteles információja a koronavírus-fertőzöttek számáról, ám arról igen, hogy hatósági karanténra a bejegyzés idején 55 személyt köteleztek. A polgármester arról is beszámolt, hogy miután két óvodai dolgozó tesztje pozitív lett, december 17-től 23-ig rendkívüli szünetet kellett elrendelni a helyi óvoda „Méhecske” csoportjában.

Tóth József december 21-én nyilvános Facebook-bejegyzésként tette közzé karácsonyi üzenetét, amelyben arról beszélt, hogy lehet más az emberek világnézete, de a szeretet pártsemleges és nem kisajátítható, az ország mindenkori vezetőinek a kereszténységre való hivatkozása pedig nem adhat menlevelet az önző, öntelt hatalomgyakorláshoz. „Legyen több ott a fent lévőkben, az ország vezetőiben keresztényi könyörületből, többet kérünk megértésből, gyakrabbat megbocsátásból, több bölcsességet és szeretetet várunk minden nap” – kérte Tóth József, majd arról beszélt, hogy várja Barankovics István, a polgári születésű kereszténydemokrata politikus-újságíró elveinek megnyilvánulását.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

A városvezetők kommunikációja kapcsán megemlítendő még, hogy Menyhárt Károly (független), Létavértes polgármestere a település honlapján megvalósította az adatnemközlő adatközlést. December 17-i tájékoztatójában arról ír, hogy a háziorvosoktól kikérte a fertőzöttek számát, majd leírta, hogy az minimálisan csökkent, miközben a kórházban ápoltaké nőtt. Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy melyik mihez képest és hová csökkent, magukat a számokat ugyanis nem közölte. Ezután arról is értekezett Menyhárt, hogy a „számok” nem feltétlenül tükrözik a valóságot, ugyanis „a vizsgálatok, a karantén-megszüntetések időben jelentős csúszást mutatnak”. Ezt követően leírta, hogy „ez a szám” nem tartalmazza azokat, akik tüneteket produkálnak és otthon gyógyítják magukat, valamint a tünetmentes fertőzötteket sem.

Szintén megemlítésre érdemes még, hogy december 16-án Téglás honlapján Szilágyiné Bodnár Erzsébet intézményvezető arról tájékoztatta a város lakosságát, hogy a helyi általános iskola egyik pedagógusának fertőzése miatt egy osztályban december 17-től december 18-ig digitális oktatást rendeltek el.

Plexis vizsgák jönnek az egyetemen

December 14-én jelent meg egy tájékoztatás a Debreceni Egyetem honlapján arról, hogy elkezdődött a vizsgaidőszak. A tájékoztatás szerint a tavaszihoz hasonlóan ismét zömében online zajlik majd a vizsgáztatás, a szóbeliknél pedig egy plexiüvegen keresztül kommunikálhatnak majd az oktatók a hallgatóikkal.

Tiba megköszönte a fegyelmet

Hajdú-Bihar megye 6 – egyaránt fideszes – országgyűlési képviselője közül ezúttal egyedül Tiba István foglalkozott a helyi járványhelyzettel, december 18-i élő videós bejelentkezésében. A politikus megköszönte, hogy a választókerületében élők zömében fegyelmezetten betartották a járványügyi intézkedéseket, a videóját megtekintőket arra kérte, hogy a továbbiakban is tegyenek így.

Már látni a végét?

debreciner.hu

Települési adatokat az illetékes kormányhivatalok nem tesznek közzé, és a legtöbb városvezető sem érzi szükségesnek, hogy alternatív úton szerezze meg azokat – a megyei számokból azt láthatjuk, hogy az elmúlt napokban elkezdett csökkenni az új fertőzöttek száma. A grafikonunkon látható piros trendvonal alapján jól látható, hogy már több mint egy hónapja nem volt ilyen alacsony a naponta regisztrált új koronavírusos esetek száma: míg november végén, december elején többnyire 300 és 400 közötti, addig az elmúlt napokban már zömében 300 alatti új fertőzöttet regisztráltak, december 22-én már csak új 94 esetről tájékoztatott a kormány. Habár messzemenő következtetéseket ebből még nem lehet levonni – nem ismerjük például az elvégzett tesztek számát –, ez a tendencia mindenképpen biztatónak tűnik.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

debreciner.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.