REGGELI FELES

Az italkimérésekből indultak mindig a lázongások

Reggeltől estig azt mutatják majd, ahogy a hortobágyi nagy semmiben a magyar szürkék cseszegetik egymást.
Koppányi Szabolcs

- Szerinted megengedi, hogy január 11. után kinyissanak a kocsmák?

- Nem.

- És a presszók?

- Azok sem nyitnak ki.

- De miért?

- Mert neki van mit innia otthon a várkolostorban. Kapja ajándékba az egész országból.

- Nem a vírus miatt maradnak zárva?

- A járvány az csak az álca. Itt sokmilliárdos üzleti érdekekről van szó, hogy az övéké legyen minden italbevétel.

- Hogy lenne bevétel, ha zárva vannak a kocsmák?

- Emlékszel, hogyan intézték el a cigiárusítást, miután hatalomra kerültek? Na! Megtiltották mindenütt, azóta is csak náluk lehet vásárolni a nemzeti dohányboltokban, amiket meg a családtagjaik üzemeltetnek, vagyis övéké lett minden nyereség a bizniszből.

- És akkor betiltják a kocsmákat is? Meg a presszókat is mindet?

- A nagyrészét nem kell betiltani, mert már a többségük tönkrement az utóbbi két hónapban, aztán a kocsmazárlatot még kitartják újabb egy-két hónapra, és már nem marad addigra se tulaj, se pultos, se felszolgáló. Mindenki éhen hal. Nem lesz, aki levegye a lakatot az ajtórácsról.

- Néhány csak megmarad tán…

- Attól a kevéstől meg felvásárolják a kocsmáját. Visszautasíthatatlan ajánlatot fognak kapni.

- Nebassz! Akkor már egész életünkben itt fogunk inni titokban a kisbolt oldalában?

- Nem. Mert amikor már tönkrement mindenki, aki pedig nem, attól meg elzabrálták a kocsmáját, akkor megnyílik a nemzeti italboltok országos hálózata, ahogy a nemzeti dohánytrafikok, és a nemzeti italboltok működtetését az államtól megkapják az alaposan kiválogatott nemzeti rokonok, aztán a családban marad ez a lóvé is. Na! Azokban a nemzeti kimérésekben majd ihatunk jó drágán nemzeti kézműves söröket, a nemzeti pártrendszert meg majd nem lehet szidni, mert a nemzeti csapos kiteszi a szűrünket. Az italkimérésekből indultak mindig a lázongások, március tizenötödike előtt Petőfiék is a Pilvaxban iddogáltak…

- Hol? Kik?

- Hagyjuk…

- De a boltokban csak lehet majd alkoholt venni. Mint most.

- Nem hinném. Ahogy a cigiárusítást is elvették a boltoktól, ugyanúgy a piákat is kiparancsolják onnan. Szeszet csak nemzeti dohánytrafikokban lehet majd kapni elvitelre, a nemzeti italboltokban meg fogyasztásra. És újságokat is csak ezeken a helyeken lehet majd kapni, de nem ám akármilyeneket, hanem csak és kizárólag nemzeti újságokat. A kocsmai tévékben meg csak nemzeti csatornákat lehet nézni. Semmi afrikai szafari meg oroszlánok párzása! Reggeltől estig azt mutatják majd, ahogy a hortobágyi nagy semmiben a magyar szürkék cseszegetik egymást két pozsonyi csata között.

- Aha… Aha… És szerinted tényleg nem engedi meg, hogy január 11. után kinyissanak a kocsmák? Megteheti?

Itt olvasható a többi REGGELI FELES – a Debreciner ébresztőrovata.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Facebook
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.