Előbb parlamenti frakciót, utána pedig szocializmust akar Szanyi Tibor pártja

Huszti Andrea pártelnök megfogalmazása szerint a kritikai megközelítésük a kapitalista rendszerekre irányul. Szanyi Tibor azt mondta, nem a rendszerváltás előtti állapotokat tekintik példának. A párt hamarosan csatlakozhat egy európai pártcsaládhoz.

Igen, szocializmus! címmel online sajtótájékoztatót tartott január 4-én a Szanyi Tibor volt EP-képviselő Igen nevű mozgalmából, valamint a Szolidaritásból 2020-ban alapított ISZOMM párt. A sajtótájékoztatón Huszti Andrea elnök arról beszélt, hogy a céljuk a szociális válság felszámolása, a távlati tervük pedig „a magyar fejlődés új alapokra helyezése”. Huszti elmondása szerint a közvélemény-kutatások alapján már a választók 1 és 2 százalék közötti hányada támogatja őket. A pártelnök ismét felsorolta a szervezet programjában szereplő, a párt politikusainak megszólalásaiban rendszeresen emlegetett minimálbérre, szociális minimumjövedelemre, családi pótlékra és korpótlékra vonatkozó célkitűzéseit, majd bejelentette, hogy szocializmust szeretnének bevezetni Magyarországon.

„Ezzel fejezzük ki a legpontosabban, hogy kritikai megközelítésünk a kapitalista rendszerekre irányul” – fogalmazott Huszti. Helyzetértékelésük szerint a kapitalizmus a pusztulás szélére sodorta a Földet, normális emberi együttlétre alkalmatlan formációkat teremtett a világban, így Magyarországon is.

A párt a 2022-es országgyűlési választásokon mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet tervez indítani, a céljuk egy markáns baloldali frakció létrehozása, később pedig a kormányra kerülés.

Folyamatban van az ISZOMM felvétele az európai radikális baloldali pártcsaládba

Technikai okok miatt a sajtótájékoztatón nem tudtunk kérdéseket feltenni, az esemény után közvetlenül azonban telefonon sikerült beszélnünk a párt vezetőivel. Szanyi Tibor érdeklődésünkre elárulta, hogy nem a rendszerváltás előtti, szocializmusnak nevezett rendszert tekintik példának, elismerve azt is, hogy az eddigi szocialista próbálkozások különböző okok miatt sikertelenek voltak.

Megkérdeztük a párt miniszterelnökjelöltjét, nem gondolják-e, hogy a „szocializmus” szó Magyarországon annyira terhelt negatív jelentéstartalmakkal, hogy ez elriaszthatja a potenciális szavazóikat. „Visszautasítjuk azt, hogy a szocializmus alapgondolataiból fakadó eddigi népjóléti vívmányokat bárki is a torz diktatúrákhoz méregesse” – felelte a politikus, hozzátéve, hogy véleményük szerint a jelenlegi kormány és az ellenzék politikájában egyáltalán nincsenek szocialista elemek, mégis rengetegen diktatúráról beszélnek. Szerinte ebből is látszik, hogy a diktatúra nem kapitalizmus vagy szocializmus függvénye.

Szanyi Tibor
Polgár Tóth Tamás

Arról is kérdeztük Szanyit, hogy milyen a kapcsolatuk a nyugat-európai és amerikai radikális baloldali pártokkal és politikusokkal. Mint elmondta, az Európai Parlament GUE/NGL (Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal) frakciójával vannak kapcsolataik, valamint rajtuk keresztül más baloldali és zöld formációkkal is. Jelenleg laza az együttműködésük az európai pártcsaláddal, ugyanakkor a tagfelvételi eljárásuk folyamatban van, valószínűleg legkésőbb a jövő év első hónapjaiban be is léphetnek a baloldali szövetségbe.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Debreciner
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.