Heti koronavírus-körkép: elindult az egészségügyi dolgozók oltása a Debreceni Egyetemen

Elsőként Várkonyi István főinfektológus kapott a vakcinából. Ezen a héten is nagyon kevés városvezető közölt vírusinformációkat Hajdú-Bihar megyében.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Várkonyi István kapta meg elsőként
MTI/Czeglédi Zsolt

Habár a tetőzésen már túl vagyunk, még javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Az előző heti körképünkhöz képest ismét csökkent a helyi járványügyi információkat közlő intézmények, politikusok, önkormányzatok száma. Közben múlthét hétfőtől vasárnapig 771-gyel nőtt az azonosított Hajdú-Bihar megyei fertőzöttek száma a kormány által közölt adatok szerint. Az elmúlt hetekhez hasonlóan ismét feltűnő Debrecen vezetésének a hallgatása: Papp László (Fidesz) polgármester a héten semmilyen információt nem közölt közösségi oldalán a debreceni járványhelyzetről, a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatások közzétételére létrehozott önkormányzati oldal pedig már november 19-e óta nem frissült.

3 adatközlő önkormányzat maradt

A múlthéten mindössze három olyan város maradt Hajdú-Bihar megyében, amelyek önkormányzatai elárulták a lakosaiknak a rendelkezésükre álló járványügyi számokat. Hajdúböszörmény honlapjára december 30-án töltöttek fel egy tájékoztatást, amely szerint az elmúlt két hónapban most azonosították a városban a legkevesebb fertőzöttet: közel 150 esetet regisztráltak egy hét alatt. Hozzátették ugyanakkor, hogy még mindig 18-an szorultak kórházi ellátásra. „Bízunk benne, hogy ez a csökkenő tendencia a jövő év elején folytatódik, s bizakodhatunk abban, hogy a védőoltás megteszi hatását és végre fellélegezhetünk mindannyian” – írta az önkormányzat.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere a közösségi oldalára írta ki december 29-én, hogy a december 18-i bejegyzése óta 47 új fertőzöttet regisztráltak a városban, újabb koronavírushoz köthető haláleset pedig nem történt a településen.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere december 30-án a város Facebook-oldalán tette közzé, hogy az előző héthez képest jelentősen csökkent a városban a hatósági házikaranténra kötelezettek száma (19 személy), ugyanakkor újabb 2 lakos veszítette életét a betegséggel összefüggésben. A korábbi tájékoztatók alapján kiszámolható, hogy ezzel 13-ra emelkedett az elhunytak száma.

MTI/Czeglédi Zsolt

Elkezdték az oltásokat a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem (DE) honlapján december 28-án jelent meg a közmédiára hivatkozó hír, miszerint két nappal korábban megérkezett a Pfizer-Biontech vakcina az egyetemre. A rövid cikkből kiderül, hogy a vakcinákat -75 Celsius-fokon tárolják az egyetemi gyógyszertárban, a DE dolgozói közül eddig majdnem kétezren igényelték az oltást, közülük 975-en kaphatják meg a most érkezett adagból. December 27-én 121 dolgozót oltottak be, elsőként Várkonyi István főinfektológust. „Az év végéig a COVID-védekezésben résztvevőket: a Járványügyi Ellátóközpontban foglalkoztatottakat, a sürgősségi és intenzív osztályokon dolgozó orvosokat és szakdolgozókat, infektológusokat és belgyógyászokat oltják be. Őket a kevésbé veszélyeztetett munkavállalók követik. A védettséget két, 21 napos különbséggel beadott vakcinával lehet elérni” – tájékoztatott az egyetemi honlap.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

debreciner.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.