Egy határozott döntés a hálapénz ellen – Megszüntették a fogadott orvosok rendszerét a debreceni szülészeti klinikán

„Minden változásra azonnal reagálunk a továbbiakban is, és amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, úgy természetesen ismét lehetőséget teremtünk a választott orvossal történő szülésre.”
Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Facebook

A hvg.hu vette észre, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika közösségi oldalán január 5-én megjelent bejegyzés szerint a klinika dolgozói a hálapénz kivezetésének érdekében január elsejétől megszüntették a fogadott orvos és szülésznő rendszerét.

Az állapot addig tart, amíg azt „tiszta viszonyok” között nem tudják folytatni. A klinika munkatársai hangsúlyozták: nem a Szülészeti Klinika, a Klinikai Központ vagy a Debreceni Egyetem vezetésének döntéséről, hanem a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kollektívájának egyhangú elhatározásáról van szó. „Minden változásra azonnal reagálunk a továbbiakban is, és amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, úgy természetesen ismét lehetőséget teremtünk a választott orvossal történő szülésre” – írják a közleményükben, amelyben biztosították a várandósokat, hogy az ellátásuk továbbra is a legmagasabb színvonalon és odafigyeléssel történik majd.

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Facebook

Jogos igényre épülő, de időnként törvénysértő gyakorlat

Megkérdeztük Zákány Zsoltot, a régió egyik közismert szülész-nőgyógyászát (aki egyben berettyóújfalui ellenzéki önkormányzati képviselő is), hogy mit gondol a szülészeti dolgozók döntéséről. Zákány üdvözölte a lépést, elmondása szerint egyetért a hálapénz kivezetésével. A Debrecinernek küldött levelében arról írt, hogy a hálapénz a magyar egészségügy 70 éves terhe, amely mára az egészségügy minden résztvevője számára nyomasztóvá, szinte elviselhetetlenné vált. A szülész-nőgyógyász kitért arra, hogy a január elsején életbe lépett új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, valamint az ahhoz kapcsolódó végrehajtási rendeletek nem írják le pontosan: hogyan alakul át a rendszer olyanná, amelyben mindenki hálapénz nélkül hozzájuthat a megfelelő szintű, protokollokon alapuló, de személyre szabott ellátáshoz. Zákány szerint a szülészetben különösen fontos lett volna a részletes szabályozás, ugyanis itt folyamatban lévő kezelések zajlanak, valamint létezik az egyébként jogos igényen alapuló választott orvos és szülésznő gyakorlata, ami eddig sajnos időnként törvénysértő módon zajlott.

Zákány Zsolt szerint a debreceni szülészeti klinika dolgozói a döntésükkel országosan is élen járva adtak hangot annak a szándékuknak, hogy véglegesen szakítsanak egy több évtizedes, átláthatatlan gyakorlattal, és végre törvényes, jól szabályozott módon végezzék a munkájukat. Ehhez persze a törvényi szabályozás is szükséges. „Mivel a várandósok részéről jogos az az igény, hogy az életük legszebb pillanatában az általuk választott egészségügyi személyzet legyen jelen, mielőbb szabályozni kell a szülészetben az orvosválasztás módját és feltételeit. Ezért is nagyon fontos a szakma részéről ez a kinyilatkoztatás, mely maximálisan egybecseng a várandósok érdekeivel” – írta levelében Zákány, aki azt is megjegyezte, hogy az orvosi kamara decemberben elkészített egy szabályozási javaslatot, amely egyszerre védené a betegek érdekét és jogait, valamint biztosítaná, hogy az egészségügyi személyzet pluszmunkája is megkapja a megfelelő, törvényes elismerést.

(A Debreciner szeretne megszólaltatni olyanokat is, akik a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján dolgoznak, ám ehhez az érvényes helyi rendelkezések szerint szükségeltetik az egyetemi sajtóosztály közreműködő jóváhagyása. Várjuk.)

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Facebook

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.