Több ezer reagálást eredményezett a debreceni szülészeti klinika döntése a fogadott orvosi gyakorlat megszüntetéséről

A kedvelések mellett számos hozzászólást generált a hálapénz-ellenes akció a közösségi hálón. Van, aki egyetért, de vannak, akik az eddigi rendszert kérik vissza.

Január 5-én írtunk arról, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának dolgozói kollektívája megszüntette a választott orvosok és szülésznők rendszerét, hogy így küzdjenek a hálapénz ellen, egészen addig, amíg meg nem születik egy átlátható és tiszta, hálapénz nélküli rendszer a területen. A kezdeményezést nagyon sokan örömmel fogadták, a bejegyzésre cikkünk írásakor már több mint 1700 lájk és 800-nál is több hozzászólás érkezett, a posztot több mint másfél ezren osztották meg.

Vannak, akik nem értenek egyet

Néhány kommentelő kritizálta a döntést. „Szerintem ez csakis az orvosokon, szülésznőkön múlik. Nem pisztollyal a kezünkben dugdostuk a borítékokat eddig sem” – írta egyikük, aki hangsúlyozta, hogy a nők igyekeznek mindent megtenni a maguk és a születendő gyermekük biztonságáért, és azt szeretnék, hogy minél hamarabb kiépüljön az új rendszer, ahol ismét választhatnak maguknak saját orvost.

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Facebook

„Eddig volt egy orvosod, aki mindent tudott a terhességedről, és nem papírból olvasta, hanem ő vizsgált. Most azt mondják, szüljön valaki egy olyan orvosnál, aki ránézett a papírjaidra, és még sose láttad!” – panaszkodott egy másik hozzászóló.

Többen kifejezetten egészségügyi okokkal indokolták a választott orvos fontosságát. „Nem flancból fogadtam orvost, hanem mert problémás a terhességem. Szültem már orvos nélkül, köszönöm szépen, igazán klassz ellátást kaptam! Ha nincs a szülésznőm, szerintem a babával együtt meg is haltunk volna. A biztonságérzet számomra nagyon fontos, amit most ezzel a döntéssel elvettek...” – sorolta egyikük.

Mások kiálltak a döntés mellett

Voltak azonban olyan hozzászólók is, akik megvédték a klinika dolgozóinak elhatározását. „Pontosan látszik a kommentekből, miért jutottunk idáig. A kismamák le akarják fizetni az orvost, és ez szerintük teljesen normális” – írta egy hozzászóló.

A legtöbb visszajelzést kapó hozzászólók között volt, aki elmesélte, hogy ő régen a debreceni szülészeten hozta világra gyermekét. Az elmondása szerint fogadott orvos nélkül is a legjobb ellátásban részesültek.

Szintén a klinikai kollektíva döntését bírálókkal szállt vitába az a hozzászóló, aki az elmondása szerint hálapénz és fogadott orvos nélkül szült, mégis lelkiismeretes, profi ellátásban részesült. „Nem kötekedésből mondom, de évek óta megy a rinya (jogosan), hogy a hálapénzt el kéne törölni, erre most valaki végre igyekszik tenni valamit ellene, és sokaknak ez sem jó. Talán hálapénz nélkül minden orvos rendes lesz. (…) Épp ideje már, hogy ez a hálapénzesdi eltűnjön minden szektorból” – érvelt a hozzászóló.

Olvasóink tájékoztatása érdekében interjút kértünk az egyik kezdeményező debreceni szülészorvostól, de a Debreceni Egyetem sajtóirodája egyelőre nem reagált az ezzel kapcsolatban írt levelünkre.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Facebook

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.