Heti koronavírus-körkép: több településen jelentősen csökken a fertőzöttek száma Hajdú-Biharban

Polgár polgármestere szerint oltásra jelentkezni morális kötelesség. Hajdúszoboszló vezetője is a vakcinázást javasolja a választóinak. Az egyik debreceni idősotthon dolgozóit és lakóit már beoltották, Hajdúböszörményben most kezdik a szociális szféra oltását.
YouTube

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Habár a tetőzésen már túl vagyunk, még javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Oltottak a Pallagi úti idősotthonban

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere január 9-én írta meg közösségi oldalán, hogy beoltották a Pallagi úti idősotthon vakcinát igénylő dolgozóit és ellátottjait. „Ahhoz, hogy idős hozzátartozóink, családtagjaink biztonságban legyenek, és az életünk visszatérjen a megszokott ritmusába, mindannyiunknak élnie kell a védőoltás lehetőségével” – hangsúlyozta a polgármester. A koronavírus-információk közlésére létrehozott önkormányzati felület egyébként cikkünk írásakor már közel két hónapja, november 19-e óta nem közölt semmilyen információt.

Ismét voltak olyan városvezetők, akik nem titkolóznak

Január 8-án került fel Youtube-ra a Hajdúböszörményi Városi TV adása, amelyben Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt egy héten 74 új fertőzöttet regisztráltak a településen, 9 lakos pedig kórházban van. Az önkormányzat előző heti tájékoztatójában még közel 150 fertőzöttről számolt be, tehát az újév elejére jelentősen csökkent a számuk. Kiss Attila azt is bejelentette, hogy az egészségügyi dolgozókat már beoltották, ezen a héten pedig elkezdődhet a város szociális intézményeiben is a vakcinázás.

Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere január 8-án tette közzé közösségi oldalán, hogy Hajdúszoboszlón 50 alá csökkent az aktív fertőzöttek száma. „Én maximálisan megbízok a szakemberek és a tudósok álláspontjában, határozottan elítélem a vírustagadókat és az oltáselleneseket, már feliratkoztam a védőoltásra. Az élet mielőbbi normalizálódása érdekében javaslom, hogy kövessék a példámat!” – biztatta választóit a polgármester.

Hegedűs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a helyi Daru TV-ben január 8-án arról beszélt, hogy az 51. héten 114, az 52. héten 74, 2021 első hetén pedig 67 koronavírusos esetet regisztráltak a városban. A polgármester elmondta, a január 4-i állapot szerint a Balmazújvárosi Általános Iskolában 5 tanár volt fertőzött, a helyi óvodában pedig egy dolgozó kapta el a vírust. A Balmazújvárosi Református Általános Iskolában és a Nefelejcs Idősek Otthonában egy fertőzöttet sem találtak.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere január 8-án tette közzé tájékoztatását a közösségi oldalán. Ez alapján december 30. és január 7. között 47 új fertőzöttet regisztráltak a településen, a vírussal összefüggő haláleset pedig nem történt. „A tankerület tájékoztatása szerint minden általános iskolában rendben elindult a második félév. Reméljük nem lesz szükség arra, hogy tanulócsoportok távoktatásra térjenek át” – közölte a polgármester. Muraközi azt is bejelentette, hogy a helyi idősotthonban a bejegyzés idején már 21 napja nem történt új megbetegedés, hamarosan pedig elkezdődik a dolgozók és a bentlakók beoltása.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere szintén január 8-án adta hírül a Facebook-profilján, hogy nagyságrendileg 20 fertőzöttről tudnak a településen, az esetek száma pedig csökkenő tendenciát mutat.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere január 7-én a település közösségi oldalán tájékoztatta a helyieket arról, hogy új koronavírusos haláleset nem történt a városban, de a fertőzöttek számáról továbbra sincsenek hiteles információi. Hatósági házi karanténban a közlemény idején 20 személy volt.

Polgár vezetője is az oltást népszerűsíti

Tóth József január 10-én a privát Facebook-profilján nyilvános bejegyzésben állt be az védőoltást népszerűsítők táborába, jelezve, hogy saját magát be is oltatja a háziorvosa által választott vakcinával. „Morális kötelezettségünk az, hogy az orvosok és az egészségügyi szakemberek iránymutatásai alapján jelentkezzünk a védőoltásért. Erre kérek, sőt buzdítok mindenkit a környezetemben” – írta bejegyzésében Tóth.

A városvezetők víruskommunikációjával kapcsolatban megemlíthető még a Téglás Facebook-oldalán január 5-én megjelent, két képpel is illusztrált információ, miszerint Szabó Csaba (Fidesz) polgármester az aktuális járványhelyzetről egyeztetett a helyi intézményvezetőkkel. Sajnos arról már nem szól a bejegyzés, hogy mi hangzott el ezen a megbeszélésen a járvánnyal kapcsolatban.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

debreciner.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.