Itt nem az igazságszolgáltatás, hanem a korrupció teljesít egyre jobban

Magyarországon az állami és kormányközeli sajtótulajdonlás azt jelenti, hogy az adott médium tartalmait cenzúrázzák, megszűnik az újságírói autonómia, a tények nem számítanak, az értelmezéseket pedig a pártközpont írja – mondta Martin József Péter.
Martin József Péter
Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

A 2020-as év legjobb oknyomozó újságcikkéért járó Transparency-Soma Díjat adták át január 11-én immáron hatodik alkalommal. A – nagyrészt online – eseményen beszédet mondott Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. Ebből idézünk:

A hazai médiaszabadság hosszú évek óta siralmas képet mutat, és nem lett jobb a helyzet 2020-ban sem. Az állami média továbbra is propaganda-üzemmódban működik, és sajnos a tavalyi évben is folytatódott a papíron magántulajdonban lévő, de a kormányt szolgai módon kiszolgáló orgánumok térnyerése. Magyarországon nagyon kevés kivételtől eltekintve az állami és kormányközeli tulajdonlás – éles kontrasztban a nyugati világgal és térségünk számos országával – azt jelenti, hogy az adott médium tartalmait cenzúrázzák, megszűnik az újságírói autonómia, a tények nem számítanak, az értelmezéseket pedig a pártközpont írja. A kormánypárt központja.

„Hol a szabad sajtó működik, a törvényhozás csak képviselője a közvéleménynek” – mondta több mint százötven évvel ezelőtt báró Eötvös József, akkori vallás- és közoktatási miniszter. Ma Magyarországon egyre távolabb kerülünk attól, hogy a szabad média betölthesse a sokoldalú informálódást lehetővé tevő funkcióját, és ellenőrizhesse a hatalmon lévőket. Egy sokszínű demokráciában a visszaélések leleplezése el kellene, hogy riassza a potenciális elkövetőket a korrupciótól. Sajnos ma Magyarországon nem ez történik. A feltárt visszásságokat és bűnöket – az esetek túlnyomó többségében – nem követi büntetés.

(…)

A sajtó megmaradt szabad része tehát teszi a dolgát, nem rajtuk múlik, hogy Magyarországon nem az igazságszolgáltatás, hanem a korrupció teljesít egyre jobban.

A 2020-as esztendőt alapvetően meghatározta a koronavírus-járvány. Az egészségügyi válságkezelés a jelenlegi második hullámban sajnos átláthatatlanul, sokszor kaotikusan zajlik. Sőt, a kormány nemegyszer mintha ürügyként használná a pandémiát, hogy még több közpénzt folyósítson a barátoknak és üzletfeleknek. Az egészségügyi eszközbeszerzések – lélegeztetőgépek, tesztek – esetében ez ugyanúgy megfigyelhető, mint olyan területeken, amelyeknek semmi közük nincs a járvány megállításához és a betegek gyógyításához.

(…)

Ilyen körülmények között külön öröm, hogy továbbra is működnek olyan lapok, amelyek függetleníteni tudják magukat a politikai nyomástól.

Az egész esemény - benne a díjazotakkal folytatott beszélgetés - megtekinthető itt:

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.