A kultúra őrzője: Vencsellei István – Szabad Föld

Vencsellei Istvánt január 14-én, 13 órától búcsúztatják a debreceni köztemető 2. ravatalozójában.

Nyolcvanhat évesen elhunyt Vencsellei István fotóművész, a Hortobágy, a paraszti világ és Debrecen városának krónikása, aki míg tehette, a sarki henteshez sem ugrott le anélkül, hogy a fényképezőgépe ne lett volna nála. Nemzedékek sorát tanította fotózni. Alig egy éve került be egy Debrecen melletti település idősotthonába, s ez volt életének méltatlan – hiszen a Covid-zárlat miatt a barátai, tanítványai sem látogathatták – utolsó állomása – olvasható a Szabad Föld személyes hangú írásában.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének debreceni kihelyezett fotóriporteri iskoláját 1991-től 2013-ig vezette. Aki ma a cívisvárosban fotózik, nagy valószínűséggel a tanítványa volt, vagy valamelyik tanítványának a tanítványa. Harminc évig a városi fotóklubot vezette, közben fényképezett cigány táncot, körhintát, szénégetőket, halászokat, gulyát, nyájat, női aktot, szentföldi pillanatokat.

A teljes írás a Szabad Föld honlapján olvasható.

médiaszemle, Vencsellei István
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.