SZÉLJEGYZET

Fékezett pezsgésű kulturális élet Debrecenben?

A baloldal „csak gáncsolni tudja a városi fejlesztéseket”. De nem sikerül neki! Vagy valami ilyesmi.

A nemrégiben a Debreceni Egyetem professzorává avatott fideszes országgyűlési képviselő, Pósán László a politikusi Facebook-oldalán fotókat jelentetett meg a minap arról, hogy a közel húsz éve készülő Latinovits Színház mellett darut raknak össze és az épületen belül is munkálatok folynak.

Pósán László országgyűlési képviselő azt írja: „Nekünk debrecenieknek kiemelten fontos, hogy városunkban pezsegjen a kulturális élet, legyenek jó színházak, szép közterek, szobrok.” Most ne akadjunk fenn azon, hogy a debreceni kulturális élet mennyiben ragadható meg a színház-köztér-szobor háromszögében! Pusztán csak arra figyelmezzünk, hogy az igen hosszú ideje húzódó színházépítés nagysokára történő mostani folytatása kapcsán Pósán bizonyítottnak látja, hogy kiemelten fontos a kulturális élet pezsgése. Hm! Ha tényleg annyira fontos, akkor vajon miért húzódik már második évtizede a Latinovits Színház befejezése, miközben ezen idő alatt a Nagyerdei Stadiontól a nagyerdei strandig épült ez meg az a városban? Nyilván azok még fontosabbak lehettek.

„Természetesen, ha ez a baloldalon múlna - mely folyamatosan csak gáncsolni tudja a városi fejlesztéseket - ebből ma sem lenne semmi” – írja Pósán képviselő. Kit-mit érhet baloldalon a fideszes politikus? Vajon konkrét pártra, esetleg pártokra gondolhat? Egyetlen egy sem jut eszünkbe, amelyik folyamatosan gáncsolta vagy jelenleg is gáncsolná a városi fejlesztéseket. Debrecent ugyanis 1998 óta folyamatosan a Fidesz irányítja, ráadásul akkora közgyűlési többséggel, hogy az egyre szűkülő ellenzékének támogató szavazataira semmilyen tekintetben nem volt, nincs szüksége. Mindent egyedül dönt el, ebből adódóan minden felelősség is egyedül a Fideszé. Debrecenben a „baloldali” játékosok nem tudnak gáncsolni, mivel fent sincsenek a pályán, tehát nem a baloldalon – bármit is nevez így Pósán László – múlt, hogy közel két évtizede nem készült el a Latinovits Színház. Hanem pusztán Pósán pártján.

Azt a köztudomású tényt is említsük még meg, hogy tizenegyedik éve – kétharmados parlamenti jelenléttel – a Fidesz irányítja az országot, nála van a haza bukszája. S ne feledkezzünk el arról a kevésbé közismert tényről, hogy Pósán László 1998 óta folyamatosan országgyűlési képviselő, s a kulturális pezsgés felől nézvést nem elhanyagolható, hogy már hét éve tagja az Országgyűlés kulturális bizottságának, 2014-től az alelnöke volt, 2018-tól pedig elnöke. Vajon mit tett a Latinovits Színház elkészülte érdekében, s vajon miért nem koronázta siker az ebbéli munkáját?

Jelenleg 2021-et írunk, a Latinovits Színház befejezésének tervezett dátuma 2023. Hacsak addig nem futnak fel a pályára a balok…

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Debreciner

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.