Amit modellváltásnak hívnak, az a „Fidesz-hálózat bebetonozása” – írja Pálinkás József a hvg.hu-n

A fizikus-politikus szerint a kuratóriumok minden egyetemi kérdésbe beleszólhatnak, az pedig a társadalom szétszakításához vezet majd, ha az új magánegyetemek fizetőssé teszik a képzéseiket. Ha valamikor kormányváltás lesz, könnyen az új vezetés ellen hangolhatják majd az oktatókat, a hallgatókat és az egyetemi klinikák betegeit is.
Pálinkás József

Január 13-án jelent meg a hvg.hu-n előfizetéssel olvasható formában Pálinkás József fizikusnak, az Új Világ Néppárt vezetőjének, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének az egyetemek alapítványi átszervezése ügyében írt publicisztikája. Ebben Pálinkás kifejti, hogy amit a felsőoktatásban látunk, az nem modellváltás, hanem valójában „a köz javai fölötti rendelkezés örökössé tételéről, a Fidesz-hálózat bebetonozásának újabb fázisáról van szó”.

Pálinkás szerint 2018-ig a közvagyonnak számító egyetemeket a mindenkori kormány kezelte, amely számon kérhető volt: az egyetemeket költségvetési intézményekként el lehetett számoltatni, 2010 előtt a kormányt pedig le lehetett váltani. A fizikus állítása szerint 2010 után a kormány leváltása megnehezedett, ennek lehetőségétől azonban a hatalom még mindig retteg, ezért nyúlt most az egyetemek alapítványosításának eszközéhez.

A pártelnök elmagyarázza, hogy a magánosítás során a kormány először élethosszig tartó kinevezéssel létrehoz egy kuratóriumot lojális vagy zsarolható személyekből, majd az alapítvány tulajdonába adja az egyetem vagyonát, azonban a működésüket továbbra is az állam finanszírozza. Ezzel megszűnik az egyetemi autonómia, hiszen a kuratórium tagjai mindenbe bele fognak szólni: az oktatási és kutatási feladatokba, a vezetők kinevezésébe, valamint egyes személyek eltávolításába is. „Elbocsáthatnak világhírű tudósokat, és kinevezhetnek mérhető tudományos teljesítménnyel nem rendelkező kegyelteket” – fogalmaz Pálinkás József. Azt is lehetségesnek tartja, hogy egyre több képzést tesznek majd fizetőssé, kizárva ezekről a kevésbé tehetős családokból származó fiatalokat. „Ez a már jelenleg is megosztott társadalom további szétszakításához vezet” – írja.

Pálinkás a cikkében kitér arra is, hogy az igazi változást egy esetleges kormányváltás után lehet majd megtapasztalni: a kuratóriumok egykori kinevezői továbbra is irányításuk alatt tarthatják az egyetemeket. Amennyiben az új kormány ehhez nem akar majd asszisztálni, és forrásokat vonna meg az intézményektől, a kuratóriumok könnyen az új vezetés ellen fordíthatják az oktatókat, a hallgatókat és az egyetemi klinikák betegeit is.

További részletek a hvg.hu-n megjelent publicisztikában olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.