A másságról - egyformán mindenkinek

A jogállamiság, a magánszféra védelme és a nemi egyenlőség témákból ezúttal az utóbbival foglalkoztak a Freedom Club tagjai Debrecenben - ahol Magyarországon Budapest után másodikként alakult meg ez a kreatív civil közösség.

Debrecenben is teret kér magának az Amnesty International fiókszervezete, a Freedom Club tevékenysége. Volt már a független bíróságokról is szó korábbi rendezvényükön, legutóbb, július 14-én pedig az LMBTQI közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek, queerek és interszexuálisok) megismertetése következett játékos és kreatív feladatokon keresztül.

Kik ők?

Röviden az Amnesty International tevékenységéről: több mint 7 millió ember globális mozgalma, amely kiáll az igazságtalanságok ellen. Mint bemutatkozójukban írják, egy olyan világért kampányolnak, amelyben mindenki jogai érvényesülnek. Támogatója lehet a szervezetnek bárki, a politikai, gazdasági vagy éppen a vallási ideológiáktól függetlenül dolgoznak, ugyanakkor igyekeznek mindenre odafigyelni: „Egy kormány sem mentesülhet a megfigyelésünk alól.”

Galéria: Freedom Club - Debrecen
Koppányi Szabolcs

A magyarországi Freedom Clubok tevékenysége részben az Amnesty égisze alatt történik, mint tettre kész fiatalok emberi jogi és társadalmi témákkal foglalkozó önszerveződő csoportjai. Filmvetítéseket rendeznek, illetve beszélgetéseket, előadásokat, mesterkurzusokat - magyarul és angolul is.

Könnyü Hella , a debreceni Freedom Club főszervezője szerint jelenleg 10-15 taggal működik a debreceni szekció, ám „kicsit szomorú, hogy jelenleg több a külföldi, a magyarok egyelőre félnek, tartanak a diszkriminációtól, hogy mi lesz velük későbbi előmenetelükben, ha ehhez a közösséghez csatlakoznak”.

Összehozni őket, nem szétválasztani

Mint Hella elmondta, van hivatalos csatlakozási adatlap, de egyébként bárki lehet tag. Korábban márciusban volt egy beszélgetés Debrecenben, ahol kérdéseket vittek az összejövetelre, amelyek az illegális bevándorlásról vagy éppen arról szóltak, hogy ki mit gondol a jelenlegi diktatórikus helyzetekről a világban, illetve szerintük mit lehet tenni ezek ellen. „A mostani rendezvény célja, hogy közelebb hozza az LMBTQI közösséget a hétköznapokhoz. A megismerés és a tanulás a cél, hiszen sokan azért félnek ezzel foglalkozni, mert nem tudják, miről van szó” - tette hozzá.

Könnyü Hella
Koppányi Szabolcs

A vasárnapi rendezvényt az előre eltervezett helyszínről, a Nagyerdőről zártabb térbe tették át esőtől tartván, így a Baross utca 16. alatti ALT KÖZ, vagyis az Alternatív Közösségek Egyesülete adott otthont neki. A helyszín tökéletesen megfelelt az eseménynek, ám mint a másik főszervező, Molnár Tímea elmondta, bár itt mindig számíthatnak a befogadásra, más szempontból viszont a védett környezet egyfajta elszigetelődést is hozhat. Ezért mindenképpen szorgalmazzák a jövőben, hogy kimenjenek az emberek közé, bárkit bevonva a programjaikba, akit érdekel.

A játékos feladatok között találtunk híres emberek és a róluk alkotott rövid jellemzést vagy tőlük származó mondatok párosítását. Aztán egy világtérképen lehetett elhelyezni azokat az eseményeket, amelyek szintén a mássághoz kapcsolódnak. Egy táblagépen a témához kapcsolódó filmrészleteket nézhettünk meg, s ki kellett találni, hogy melyik filmből van (magyarul és angolul is). Emellett festegetés, kötetlen beszélgetés zajlott sütizéssel egybekötve.

Molnár Tímea
Koppányi Szabolcs

Molnár Tímea, az Amnesty International aktivizmus koordinátora, aki a Freedom Clubok működését is figyelemmel követi, segíti:

- A legelső egy próba program volt Budapesten 2018 decemberben, kipróbáltuk, hogy mennyire érdeklődnek az egyetemisták ez iránt. Ezt táborok követték, előbb januárban Budapesten, majd február elején Debrecenben, aztán Pécsen, s megalakultak a helyi Freedom Clubok. Friss kezdeményezésről van tehát szó, s várhatóan ősszel Szeged is csatlakozik. Szeretnénk, hogy önszerveződő csoportok alakuljanak ki, de amiben kell, az Amnesty International segíti a munkát, például rendezvényszervezéssel, esetleges források biztosításával. Egyik céljunk, hogy a tagok továbbfejlesszék magukat nyitott órák és mesterkurzusok során, a másik, hogy ezt a tudást rendezvényeken átadják a nagyközönségnek. Bárkit szívesen látunk az eseményeken, a belépésnek nincsenek kritériumai. Ám elsősorban a gimnáziumi 3-4-ikes korosztályt és az egyetemistákat célozzuk meg.

Koppányi Szabolcs

Fél év alatt három nagyváros

Mint Timi elmondta, az országos terjeszkedés is cél, s az is, hogy a klubok taglétszáma növekedjen. Más civil szervezetekkel együttműködnek, de volt már példa arra is ez alatt a rövid idő alatt, hogy a Pécsi Tudományegyetemen szerveztek programot.

- Az Amnesty International 3 fő stratégiai ágat képvisel (a nemi egyenlőség, a jogállamiság és a magánszféra védelme), s a Freedom Clubok ezeket követhetik, ám emellett bármilyen belülről jövő értékes kezdeményezésben szabad kezük van, ami őket érdekli. Nemcsak az valósul meg, amit mi az Amnesty-nél az irodán belül megálmodunk, hanem ösztönözzük is a Freedom Clubokat, hogy a jogaik védelméért aktívan tegyenek, de ha ez a stratégián kívül esik, semmi baj. Ilyen volt például a sajtószabadság mint téma idén májusban, ami a fő stratégiában jelenleg nincs benne, de a klubok érdeklődtek ez iránt, így e mentén is szerveztek programokat.

Megtudtuk azt is, hogy a Freedom Club következő debreceni programját még szervezik, a budapestiek ugyanakkor legközelebb a környezetvédelem mentén akarnak eseményt szervezni, míg a pécsiek kisebb nyári szünetet tartanak. Egyébként fontos, hogy rendszeres találkozók lesznek havonta, a főszervezők szeretnék, hogy aktív és kevésbé aktív tagjaik is szokjanak hozzá ehhez, hogy folyamatosan vannak, lesznek programok.

Egy alig fél éve létező szerveződés kapcsán még nehéz lenne nagyobb következtetéseket levonni, de érdekes, hogy a kezdetekkor Debrecenben volt a legnagyobb létszám, ám azóta Budapest nagyon erősen fejlődik. Igaz, egyelőre nem többezres létszámról van szó, ám még az út elején jár a Freedom Club hálózata. Emellett Molnár Tímea megjegyezte, mindenféle nagyobb rendezvény részeként is szeretnének megjelenni (mint mondta, a debreceni Campus Fesztiválon most nem lesznek ott, ám már több eseményt fel tudnak mutatni: Kolorádó Fesztivál , Budapest Pride , Bánkitó Fesztivál , illetve jön az Ördögkatlan , tervben van a Szegedi Ifjúsági Napok is.

Koppányi Szabolcs

Kérdésünkre válaszolva Timi elmondta, hogy igazán negatív tapasztalatuk nem volt, az egyetlen fura eset azonban éppen Debrecenhez kötődik, amikor egy alkalommal az előre megbeszéltek ellenére nem biztosítottak számukra projektort - szerinte azért, mert a házigazdák megtudták, hogy az Amnesty International szervezésében zajlik az adott esemény.

Folyt.köv.

A közeljövőről szólva kiderült, hogy a holland Amnesty International modelljét vették át a Freedom Clubokat illetően, s az első bevonó táborok főleg angolul zajlottak. Ősszel újabb táborok indulnak, már magyarul, kisebb angol blokkal, hogy a jelenlegi külföldi tagok bemutatkozhassanak az újaknak.

Timi szerint iskolákkal is együttműködnének, hiszen nem minden szakértelem tőlük jön, másfelől a civil összetartást ilyen módon is erősíteni kell.

- A Debreceni Egyetem? Velük még nem dolgoztunk együtt, de nyitottak vagyunk rá. Pécsen azonban már volt ilyen eset, amikor konkrétan az egyetemen zajlott az esemény. A kezdeményezés leginkább alulról történhet, Pécsen egy egyetemista tagunk volt a forrása az egésznek. Debrecenben emberi jogi oktatásképzőink dolgoznak, s ők járnak iskolákba, de még nincs szervezeti együttműködés az intézmények között.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.