„Szükség van egy olyan szereplőre, aki mindkét oldalnak nézi a korrupciós ügyeit” – interjú Kovács Gergellyel

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke jó iránynak tartja a kormány és az ellenzék ígéreteit, mert azok legalább nem az ellenségkeresésről szólnak. Az ellenzéki előválasztáson nem vesznek részt, sőt a választási törvény módosítása miatt az egész országban indítanak jelölteket a 2022-es országgyűlési választásokon, hogy legalább 71 kerületben összegyűljenek a szükséges számú aláírások. Szerinte az álhírek mainstreammé válása miatt nem meglepő, hogy sokan azt hiszik: a koronavírus-járvány mögött Bill Gates áll. 2022-ben ismét arra készülnek, hogy a kampánytámogatásuk egy részét civil szervezeteknek adják.
Kovács Gergely
YouTube

Az elmúlt hónapok egyik fontos belpolitikai kérdése volt, hogy a hatpárti ellenzéki összefogásból kimaradó Magyar Kétfarkú Kutya Párt milyen formában vág neki a 2022-es országgyűlési választásoknak. Kovács Gergellyel, a párt elnökével, a budapesti XII. kerület önkormányzati képviselőjével nemcsak erről beszélgettünk, hanem többek között a magyar politikai élet abszurditásairól, a kutyapártos politikusok önkormányzati mozgásteréről, a Savköpő Menyét Alapítványról, valamint arról a vállalásukról, hogy a listájuk első 5 helyére oknyomozó újságírókat állítanak.

Január 17-én azt írta ki a közösségi oldalára, hogy kihívja Simicska Lajost egy amőbára. Miért pont őt? Miért éppen amőbára?

A pénze miatt, az amőbaversenyeken ugyanis elég magasak a díjak, az emberek vagyonának arányában lehet elnyerni jutalmakat. Bevallom, hogy félek azoktól a hagyományos értelemben vett sportoktól, ahol mozogni kell. Az amőba merült fel, de nyitott vagyok, lehet akár kvarcjáték vagy valamilyen egyszerűbb számítógépes játék is. Nagyon örülök, hogy a magyar politika végre eljutott arra a szintre, hogy a politikusok abban mérik össze a tudásukat, ami valóban fontos, és amiből a szavazók el tudják dönteni, hogy kire szavazzanak. Eddig ígéretek voltak, meg néha választási programok, amiket senki nem olvas el. Teljesen igazuk van, ez hülyeség, viszont egy jó amőbamérkőzés, egy futóverseny vagy a fogathajtás befogadható dolgok.

2022-ben akár a választásokat is lehetne ezzel helyettesíteni?

Mi kimaradunk az ellenzéki előválasztásból, aminek vélhetően lenne egy olyan feltétele, hogy aki megnyeri, az a hat pártnak lesz a jelöltje, nem a Kutyapárté. Ez kicsit olyan, mint amikor a Baranyi Kriszta-féle előválasztás volt Ferencvárosban: hiába a Kutyapárt, az LMP és a Kulcs Egyesület támogatta őt, az ellenzéki pártok kikötése volt, hogy ha Kriszta nyer, akkor mindenki másnak a jelöltje lesz, csak a Kutyapárté nem. Nyilván ez most is így fog történni, ezért mi a Kutyapárton belül egy külön előválasztást fogunk tartani, valószínűleg egyszerűbb sporteseményekkel. Ha ez sikeres lesz, akkor előbb-utóbb eljuthatunk oda, hogy az országgyűlési választások is hasonlóan történjenek.

YouTube

A kormány bejelentette, hogy bevezeti a 25 év alattiak SZJA-mentességét. Önök ezt úgy figurázták ki, hogy megígérték: a 10 évnél fiatalabbaknak adómentességet adnak. Fekete-Győr András javasolta, hogy kapjon 100 ezer forintot mindenki, aki vállalja az oltást. Erre önök azzal reagáltak, hogy aki beoltatja magát, kapjon egy saját Mészáros Lőrincet. Ennyire nem tartják komolyan vehetőnek ezeket az ötleteket?

Az történt, hogy mi is elszámoltuk magunkat: kicsit meggondolatlanul jelentettük be, hogy a 10 éven aluliak adómentesek lehetnek, ezt ma már nem tudjuk vállalni. Sok ezer közgazdász és Cher segítségével kiszámoltuk a költségeket, és kiderült, hogy ez túl sok. Valószínűleg 6-7 év alatt lehet adómentes a lakosság úgy, hogy ez beleférjen a büdzsébe. Az irány egyébként tetszik. Amikor 2006-ban nem hivatalosan létrehoztuk a Kutyapártot, a pártok még ígértek mindenféle dolgokat. Utána elindult egy olyan tendencia, hogy már nem az ígéreteikért cserébe várták a szavazatokat, hanem azt szerették volna, hogy azért szavazzanak rájuk az emberek, mert utálják a másik oldalt. 2010 után a kormány hatalmas felismerése volt, hogy ha tudsz találni egy ellenséget, akkor nem mindenki őket fogja utálni. Ez működött, de furcsa vágányra terelte a magyar politikát. Önmagában azt, hogy a pártok visszatérnek az ígéretekhez, egy nagyon előremutató dolognak tartom. A komolyságukat meg lehet kérdőjelezni, de ezzel kapcsolatban nekem túl sok rossz szavam nem lehet.

A magyar politika időnként egészen abszurd jelenségeket is produkál. Volt, aminek a kifigurázását már önök sem látták szükségesnek?

Régen írtunk egy cikket arról, hogy Vona Gábor mögött Soros György áll. Ez végül nem jelent meg, miközben a kormánypárti sajtóban közöltek egy hasonló anyagot. A kiparodizálásnál komolyabb az álhírek témája. Amikor a Hírcsárda elindult, vagy amikor mi csináltuk a Központi Újságot, ott az álhíreknek nem az volt a lényege, hogy azokat elhiggyék az emberek. Úgy vannak megírva, hogy rájöhess: ez egy vicces hülyeség, egy túlzás, egy paródia. Mára a média egy jelentős része lett álhír - elsősorban a kormányoldalon, de ellenzéki lapot is lehetne említeni. Egy éve beszélgettünk a hírcsárdásokkal, és látszott rajtuk, nekik is furcsa, hogy az, amit ők underground módon elkezdtek csinálni, az mára Magyarországon a fősodor lett, például az M1-en. A fél ország elhiszi, hogy Soros György áll az Európai Unió mögött. Ha ezt csináljuk egy országgal, akkor ne lepődjünk meg, hogy a fél ország elhiszi: Bill Gates áll a koronavírus-járvány mögött. Korábban azt gondoltam, hogy ha az interneten keresztül több információ jut el az emberekhez, akkor nagyobb világosság lesz a fejekben. Ennek gyakorlatilag az ellentéte valósult meg: az emberek azt hisznek, amit akarnak, és úgy verik át őket, ahogy akarják.

YouTube

Önállóan állítanak listát a 2022-es választásokon? Korábban azt nyilatkozta, hogy egyéniben csak ott indulnak, ahol az ellenzéki összefogás várhatóan így is nyer. Azóta azonban megváltozott a választási törvény, így már 71 egyéni jelölt kell a listaállításhoz.

Külön fogunk indulni, de nem biztos, hogy egyedül. Lehet, hogy összefogunk a Civilek a Kétfarkú Kutyapártért nevű független civil szervezettel, vagy a Dél-dunántúli Kétfarkú Kutyapárttal. Nagyon kedves a kormány, hogy hozott miattunk egy törvényt, ez igen megtisztelő. Megpróbáljuk megugrani, ez nyilván nehezebb lesz, mint legutóbb volt. Vicces egyébként, hogy mivel a Fideszen kívüli oldalon összeálltak a viszonylag vegyes ideológiai hátterű pártok, sok teljesen szürreális megkeresés érkezett hozzám azzal kapcsolatban, hogy nekünk is össze kellene fognunk Szanyi Tiborral, Volner Jánossal, az Új Alternatívával és a Mi Hazánkkal. Pár nappal ezelőtt hívott fel egy idősebb úr, és azt mondta, hogy ez egy nagyon nagy lehetőség nekünk, össze kellene fognunk, segít, mert ebből sokat ki lehet hozni. Szerinte az egészhez csak pénz kell, de ő ezt is megoldja, csak szerezzem meg neki Soros György számát. Lett egy ilyen furcsa szituáció itt, a két oldal között. Nem hiszem, hogy ez a centrum, mert az örökélet és az ingyen sör nem centrista, hanem egy jó értelemben vett demagóg-populista irány. Szóval van egy ilyen elképzelés, de mi nem kívánunk velük sem összefogni.

Pontosan 71 jelölttel terveznek indulni?

Utólag kicsit bánom, hogy bemondtuk a taktikánkat, ha nem így teszünk, talán nem születik meg ez a törvény. Nem tudunk mit csinálni, 71 helyen kell elindulni. Ahhoz, hogy 71 helyen meglegyen az aláírás, nagyjából mindenhol meg kell próbálni. Sok külföldi helyen is indulunk, Szabados István, aki Debrecenben volt a jelöltünk, már korábban is mondta, hogy Európa polgármestere akar lenni. Nagyon jó hír az is, hogy az osztrák viccpárt, a Die Partei szeretné Bécsben elindítani a csirkét. Végre Magyarország is tud adni valamit a nyugati demokráciáknak: nemcsak tanuljuk a játékszabályokat a Nyugattól, hanem mi is adunk valami jót, hasznosat.

Szabados István és a csirke tehát külföldön indulnak. Hajdú-Bihar megyében kik lesznek a jelöltjeik?

Sok ezer emberből kell kiválasztanunk, hogy például Debrecenben kit indítsunk. Jól lehet csajozni a jelöltséggel. Lesz majd egy határidő, meglátjuk, ki ad legtöbb pénzt azért, hogy a Kutyapárt jelöltje lehessen. 2018-ban Debrecenben egy választókerületben jöttek össze az aláírások. Én is mentem segíteni, mászkáltunk a panelokban, kopogtattunk. Szürreális élmény volt. Előfordult, hogy kijött egy néni, mondtuk, hogy Kutyapárt, ő meg aláírt, mert szereti a kutyákat. Nagyon aranyosak voltak, de én egy óra alatt átlagosan két aláírást tudtam összeszedni, szóval valószínűleg erre nem én vagyok a legideálisabb ember.

És miniszterelnök-jelöltnek?

Nem tudom, legutóbb a kutyánk volt. (Hátrafordul) Kutyika! Ahogy néz, szerintem vállalná, bár egyelőre a XII. kerületi elnökséget viszi. Egyébként nem döntöttünk még erről.

YouTube

Mit fog mondani a választás éjszakáján, ha a Kutyapárt bejut a parlamentbe, de a Fidesz kormányon marad, esetleg ismét kétharmaddal győz?

Azt hiszem, a Medián mérte meg, hogy mit tennének a szavazóink, ha nem indulnánk, vagy összefognánk a többi párttal. A túlnyomó többség azt mondja, hogy ne fogjunk össze velük, ami nem meglepő, hiszen tíz éve ezt mondjuk mi is. Ha pedig nem indulunk, akkor sokan inkább a Fideszre szavaznak, ezen én is meglepődtem. Mostanában Pokorni Zoltánt szoktam szidni, tehát ha nyer a Fidesz, valószínűleg őt fogom hibáztatni.

Gulyás Mártonnal beszélgettek mostanában? A Gulyás mozgalma által szervezett 2018-as vitasorozaton az MKKP nem vehetett részt. A napokban a szintén Gulyás által gründolt Partizán Youtube-csatorna felajánlotta, hogy ismét vitákat szervez a jelöltek között. Mit gondol, most meghívják önöket?

Az van, hogy Marciék utólag korrektek voltak, az európai parlamenti választás előtt is rendeztek vitákat a listavezetők között, oda meghívtak minket. Lehet, hogy jobb lett volna, ha nem hívnak. Elég gagyin toltuk. Ha van egy másfél-kétórás, alapvetően komoly vita, akkor abban nem biztos, hogy túl sok értelme van egy olyan szereplőnek, aki elvicceli az összes kérdést. Ezeken a szerepléseken azt láttam, hogy ez egy darabig oké, az első három vicces hozzászólás rendben van, de másfél óra után már nekem is fárasztó volt. A nézők nagyon örültek, hogy végre programokat hallanak, valami alapján lehet dönteni. Ma csak elvétve vannak szakpolitikai viták, ez pedig erre egy tök jó fórum volt. Szóval 2018-ban jó, hogy nem szerepeltünk, de ha meghívnak a következőre, akkor elmegyünk. Azóta persze másabb a helyzet, mert bekerültünk az önkormányzatokba, ahol komolyabban kell foglalkozni a dolgokkal. Én megpróbáltam önkormányzati ülésen viccelődni. Képzelje el: ott ül 20 képviselő közt, akik halálra unják magukat, és az egészet nem nézi senki! Ezeknek minek? Már csak azért is értelmetlen lenne, mert ők pont azt várják, hogy a viccelődéssel foglalkozzunk, ne a korrupciójukkal.

A 2019-es önkormányzati választáson Budapest több kerületében is sikerült pozíciókat szerezniük. Úgy tűnik azonban, hogy nincs túl sok szövetségesük a képviselő-testületekben. Mennyire tartja eredményesnek az MKKP-s politikusok eddigi működését?

Ez mindenkinél más. Suzi, aki Baranyinál alpolgármester, mégiscsak egy hatalmi pozícióban van, az ellenzéki pártok elvileg a szövetségesei, jobbára meg szokták szavazni az előterjesztéseit. Neki a munkája nagyrészt hivatali ügyekből, intézményi átszervezésekből, stratégiák megalkotásából áll. Hasznos dolgokat csinál, de kifelé kevésbé látszik. Juhász Veronika az ellenzéki vezetésű II. kerületben próbál a többiekkel együtt dolgozni, és ezt hagyják is. Ha észreveszi, hogy szinte ingyen kapnának irodát a pártok, vagy iszonyat drágán épülne öltöző a focipályán, akkor ezek ellen fel tud lépni. Nálunk a XII-ben nem csak leszavazzák a nem fideszes előterjesztéseket, hanem napirendre sem veszik azokat. A nyilvánosságon keresztül azonban sok mindent el lehet érni: mivel Pokorni Zoltán vigyáz a jó hírére, ha valami nyilvánosságra kerül, nagyon gyorsan lép a vezetés. Nyilván minél kisebb összegről van szó, annál könnyebb. Victora Zsolt is próbálkozik Zuglóban. Ott az van, hogy megszavaznak valamit, aztán nem történik semmi egy évig. Pavelkovits Petrának van a legjobb dolga Szombathelyen, aki az önkormányzat rendezvényeit koordinálja. Ő eddig is ezt csinálta, jóban is van az ottani vezetéssel, sikerélménye van. Bodor Sanyi, aki elnökségi tagunk, függetlenként lett polgármester Fülöpjakabon. Ő is sok mindent csinál, most úgy tűnik, hogy a fölparcellázásokkal sikerült növelniük a település lakosságát.

YouTube

Mit csinál a Savköpő Menyét Alapítvány? Kiket képez a Kétfarkú Kutya Népfőiskola?

Az alapítványunk egy kényszerűség, máig nem látom, hogy mi az értelme. A pártok úgy kapják az állami támogatást, hogy hozzávetőleg egyharmadát maga a párt kapja meg, a kétharmadát pedig a pártalapítvány. Ennek a keretein belül csináljuk már két éve a népfőiskolát. Ennek az a lényege, hogy olyan embereket keresünk, akik szívesen tanítanának valamit. Kiválasztjuk az érdekesebb témákat, a végeredménye pedig egy ingyenes tanfolyam. Elég sok városban csináltuk már, most a vírus miatt részben a netre költözött, részben nem tudtuk megtartani.

2018-ban azt vállalták, hogy a kampánytámogatást civil szervezetek között osztják ki pályáztatás útján. A Kutyapártnak járó állami támogatásból, illetve a 2022-es kampánytámogatásokból fordítanak valamennyit hasonló célra?

Ne túlozzunk, 2018-ban körülbelül 180 millió forintot kaptunk, és hozzávetőleg 140 millió ment el pályázati úton. 2019-ben kicsit kevesebb, mint a párttámogatás harmadát költöttük el így, 2020-ban pedig az erre szánt összeget az állam nem utalta át, hanem behúzták a járványkezelésre. Ha idén megkapjuk az állami támogatást, akkor megint lesz ilyen. Egyelőre várjuk, hogy mi lesz. Jövőre több jelöltet kell indítani, mint legutóbb, ez több pénzzel is jár, amiből lehet egy jó nagy pályázatot csinálni. Ami a nehézség, hogy ezt egy hónap alatt kell elkölteni. A magyar pártfinanszírozás úgy zajlik, hogy a választáskor gyakorlatilag egy hónap alatt annyi pénzt kell elköltened, mint amennyit utána négy év alatt kapsz. Ami nehézség, hogy úgy kell kiírnod a pályázatot előre, hogy nem biztos, meg lesz-e a pénz. Bejön mondjuk 300 pályázat, abból kiválasztasz 100-at, átbeszéled a pályázókkal stb. Egy félév munkát bele kell tolni, és nem biztos, hogy megvalósul. Legutóbb nagyon elapróztuk a támogatásokat, de azokon a területeken, ahol az állami finanszírozás jelentősen lecsökkent, mint a kultúra vagy a szociális szféra, ott reménytelen, hogy százezer forintokkal tömködjük a lyukakat, mert milliárdok hiányoznak. Ezért inkább elmegyünk abba az irányba, hogy kevesebb projektet támogatunk több pénzzel, innovatív célokra, nem működésre.

Korábban bejelentették, hogy a listájuk első 5 helyén oknyomozó újságírók lesznek. Megkerestek már valakit ezzel kapcsolatban? Jelezte már valaki, hogy vállalná a kutyapártos jelöltséget?

Kerestünk már embereket, de még nem tudok olyat mondani, aki biztosan bevállalta. Nem fogunk megkeresni olyanokat, akik jelenleg is oknyomozó portálnál dolgoznak, hiszen ők nem lehetnek egy párt jelöltjei. Ugyan később vissza tudnának menni független újságírónak, de szerintem ez így nem oké, ezért őket nem is akartuk. Azokat tudjuk megkeresni, akik korábban ilyen helyen dolgoztak, de már nem. Ez viszont azért nehéz, mert ezek az emberek nem véletlenül hagyták ott ezt a munkát. Vannak, akik sok évet dolgoztak ilyen helyeken, például az Átlátszónál, és azt látták, hogy a munkájuknak olyan szempontból nincs nagy eredménye, hogy nem indulnak el a jogi eljárások, nem lesz senki megbüntetve, de még csak abba sem marad az a korrupciós gyakorlat, amire rámutattak. Sokszor még politikai következménye sincs ezeknek az ügyeknek. Mindenesetre próbálkozunk, van, aki mondta, hogy gondolkodik rajta. Szerintem ez nagyon fontos lenne: függetlenül attól, hogy ki nyeri a választást, szükség van egy olyan szereplőre, aki mindkét oldalnak nézi a korrupciós ügyeit. Ilyen szereplőket én ma nem nagyon látok. Hadházy Ákos ezen a téren viszonylag sokat tett le az asztalra, de amikor a borsodi választáson a voksolás napja után mondja meg, hogy ő úgy gondolja, hogy az ellenzéki jelölt korrupcióval vádolható, akkor az nekem nagyon fura. Azt is látom, hogy mivel Budapesten sok önkormányzatban hatpárti koalíció kormányoz, ezek a pártok egymás korrupciógyanús eseteit nem közlik, nem jönnek elő egymás gázos ügyeivel. Fontos a parlamentben egy olyan szereplő, aki mindkét oldalt nézi, hogy mit csinálnak.

Az interjút illusztráló képek a Magyar Kétfarkú Kutya Párt YouTube-csatornájára 2020. február 24-én felkerült, „Én vagyok a XII. kerületi vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság elnöke. 57 600 000 Forint az órabérem” című videóból származnak.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Debreciner

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.