Órákon belül megszavazhatják a Debreceni Egyetem alapítványi tulajdonba kerülését – Cikkünk folyamatosan frissül

Az információink szerint ma 15 órakor rendkívüli szenátusi ülésen dönt a Debreceni Egyetem vezetése arról, hogy az államot „kérik-e” a felsőoktatási intézmény magánosítására.
Koppányi Szabolcs

Pontosan...

...két héttel ezelőtt értesültünk arról, hogy a kormány döntött a Debreceni Egyetem privatizálásáról. Azóta kiderült, hogy az ország más egyetemeivel kapcsolatban is hasonló a helyzet: a Dunaújvárosi Egyetemet, a Semmelweis Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet is beléptetnék a „modellváltó egyetemek” (jelenleg ilyen többek között a Budapesti Corvinus Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem) sorába. Formailag a folyamat úgy néz ki, hogy az egyetemi szenátusok maguk döntenek arról, hogy „kérik-e” az vagyonkezelői alapítványi tulajdonba helyezésüket, azonban teljesen nyilvánvaló, hogy valójában a kormány a kezdeményező, erről árulkodik egy, a Debrecinerhez is eljutott, a hvg.hu által pedig részletesen ismertetett prezentáció is, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített.

Az idei privatizációs hullámban a Debreceni Egyetem lehet az első intézmény, amely döntést hoz az alapítványi modellre történő átállásról. Információink szerint a szenátus ma, január 21-én 15 órakor tart rendkívüli ülést, ahol a testület tagjai szavaznak arról, hogy támogatják-e a magánosítást.

Mi történik az egyetemmel?

Néhány nappal ezelőtt összefoglaltuk, hogy mit lehet tudni a Debreceni Egyetem magánosításáról. Megírtuk, hogy habár a szenátus hivatalos döntése még nem született meg, Bács Zoltán egyetemi kancellár egy január 11-i interjúban szinte tényként beszélt az intézmény alapítványi átállásáról. A cikkünkből kiderül, hogy az egész folyamatot a tájékoztatás hiánya jellemezte, az oktatóknak is mindössze ezt, a privatizálást propagáló kancellári interjút küldték ki egy körlevélben. Írásunkat elsősorban azoknak ajánljuk a figyelmébe, akik eddig kevésbé követték az eseményeket, azonban a szenátusi döntés előtt szeretnének tájékozódni a témával kapcsolatban.

Fábián István, a Debreceni Egyetem volt rektora szintén a napokban politikai megszállásnak nevezte a magyar felsőoktatásban zajló folyamatokat. A professzor a Debrecinernek arról is nyilatkozott, hogy – az alapítványosítást szorgalmazók állításával szemben – szerinte a köztulajdonból való kikerülés egyáltalán nem növeli az autonómiát, mivel az alapítványokat vezető kuratóriumok tagjait a kormány nevezi ki.

Facebook

Ma indított...

...online petíciót a SzabaDEgyetem nevű Facebook-oldal és a Debreceniek a felsőoktatási autonómiáért csoport. Ebben elhatárolódnak a modellváltástól, és kiállnak az egyetemek szabadságáért. A petíciót ide kattintva lehet elérni.

A tagság segítségét kéri...

...a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete törvényi garanciák eléréséhez. A szakszervezet elnöksége egy közleményt juttatott el a modellváltás által érintett egyetemeken oktató tagjaiknak, amiben megállapítják, hogy a közalkalmazotti jogviszonytól való megfosztás mindenképpen a szerzett jogok elvesztésével jár. Ezeket az álláspontjuk szerint semmilyen megállapodás nem pótolhatja, ha nincs erre törvényi garancia. Szerintük a váltás melletti érvek nem helytállóak, valamint nem elégségesek.

Az FDSZ törvényi garanciákat vár arra nézve, hogy a finanszírozás továbbra is állami feladat marad, az átalakulás transzparens és követhető lesz, nem sérül az egyetemi polgárok oktatási–kutatási szabadsága és az egyetemi autonómia, illetve hogy a bérfejlesztéseket igazságosan, a valódi teljesítményeket értékelve, az egyes intézményekben egységesen hajtják végre.

debreciner.hu

Közel háromszázan írták alá...

..az autonómiát követelő petíciót. 14 óra 30 percig, tehát fél órával a rendkívüli szenátusi ülés kezdete előtt az egyetemi modellváltás ellen ma reggel elindított online petíciót 280-an írták alá. Kérdés, hogy az oktatókat és a hallgatókat eddig is minimálisan tájékoztató rektori vezetés, valamint a tegnap nyíltan a privatizáció mellé álló DEHÖK figyelembe veszi-e a szignókban kifejezett ellenvéleményeket.

A Debreceni Egyetem honlapján, valamint az intézmény közösségi oldalán egyébként egyelőre semmilyen információ nem található arról, hogy ma döntenek az egyetem jövőjét meghatározó kérdésről.

Koppányi Szabolcs

Flashmobot tartott…

…a Debreceni Egyetem privatizációja ellen tiltakozó egyetemi polgárok és a velük szimpatizálók egy csoportja ma, 14 óra után az Egyetem téren. Az eseményen a résztvevők az SZFE-demonstrációkon is látott piros-fehér szalaggal tekerték körül az egyetem főépülete előtti szökőkutakat, majd szétszéledtek.

Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

Elhalasztotta a privatizációról szóló szavazást…

…a Pécsi Tudományegyetem ma 14 órától ülésező szenátusa. Debrecenhez hasonlóan Pécsett is ma döntöttek volna az egyetem modellváltásáról, a Telex beszámolójából azonban kiderül, hogy Miseta Attila rektor a napirend előtti felszólalásában bejelentette: egy másik alkalommal tartják meg a szavazást a folyamat körüli bizonytalanság miatt. A rektor arról is beszélt, hogy az ügyben január 28-ra vagy 29-re hívhatnak össze rendkívüli szenátusi ülést. „Reméljük, rendelkezésünkre fog állni az a minimális információ, aminek az alapján bölcs döntést hozhatunk az egyetem jövőjét illetően” – idézik a rektort.

Facebook

65 igennel, ellenszavazat nélkül…

…megszavazta a szenátus a Debreceni Egyetem alapítványi tulajdonba helyezését. Az esemény egyik résztvevőjétől úgy tudjuk, hogy az nem sokban különbözött egy átlagos szenátusi üléstől: a modellváltásról nem volt nagy vita, hiszen a döntések már korábban megszülettek. Az állami hírügynökség az egyetemi sajtóiroda tájékoztatására hivatkozva azt közölte, hogy a szenátus tanácskozásán „elfogadott határozat szerint a Debreceni Egyetem kezdeményezi a fenntartónál az áttérést az új szervezeti formára, az egyetem valamennyi eddigi tevékenységének folytatásával, beleértve a betegellátást is”.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Debreciner

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.