A Szijjártót jachtoztató üzletember is milliárdokat húz a debreceni BMW-gyárból – 24.hu

Garancsi István és Mészáros Lőrinc miniszterelnöki barátok után Szíjj László is szép nagy falathoz jut.

A miniszterelnököt luxusgépen reptető Garancsi István és az Orbán Viktor barátjaként is ismert Mészáros Lőrinc után újabb NER-es multimilliárdos, Szíjj László cége kapott sokmilliárdos munkát a Debrecenben létesülő BMW-gyár fejlesztésével összefüggésben. A negyedik leggazdagabb magyar vállalkozó leginkább Szijjártó Péter külügyminiszter jachtoztatása miatt közismert. Cége, a Duna Aszfalt Zrt. nettó 8,6 milliárd forintért végzi el a Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó önkormányzati utak útépítési, csapadékvíz elvezetési, valamint szennyvíz- és vízvezeték építési munkáinak első ütemét az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer dokumentumai szerint - írja a 24.hu.

Szijjártó Péter külügyminiszter 2018 júliusában jelentette be, hogy a BMW gyárat épít a Debrecen melletti 400 hektáros területen. A beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót és a német autógyártó ezer új munkahelyet teremt. Hamarosan napvilágra került, hogy a magyar kormány 12,3 milliárd forint támogatást ad a multinacionális vállalatnak, Szijjártó érvelése szerint azonban ez a pénz megtérül, ráadásul a BMW-gyárhoz számos infrastrukturális fejlesztés is kapcsolódik.

Az csak később derült ki, hogy ennél nagyságrenddel nagyobb pénzekkel vesz részt az új gyár fejlesztéséhez kapcsolódó beruházásokban a debreceni önkormányzat és a magyar állam.

A debreceni BMW-gyár a legutóbbi közlés szerint várhatóan 2025-től termel, a bajorok teljesen elektromos modellek gyártását tervezik.

További részletek a 24.hu cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.