Heti koronavíruskörkép: Kósa Lajos szerint privatizált lehet a „nemzeti” vakcinagyár – tévedéssel érvelt a létrehozása mellett

Több hajdú-bihari városban továbbra is csökken a fertőzöttek száma. Polgáron összesen már 15-en hunytak el a járvány következtében. Eközben Debrecenben már elkezdődött az egészségügyi dolgozók oltásának a második fázisa.
A 2021. január 27-én reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Habár a tetőzésen már túl vagyunk, még javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, a kormány pedig már a harmadik érkezéséről beszél. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Nagy elismerésről ír Pósán László

A Debreceni Egyetem privatizációjáról szóló szenátusi döntés mellett az előző hét nagy visszhangot kiváltó eseménye volt, hogy Orbán Viktor bejelentette: vakcinagyárat hoznak létre Debrecenben. A döntésről a megye több vezető kormánypárti politikusa is megemlékezett a közösségi oldalán. Elsőként Papp László, Debrecen polgármestere, aki a január 23-i bejegyzésében többek között arról írt, hogy a gyár létrehozása „hozzájárul a jövő egészségügyi kihívásainak kezeléséhez”. Őt ugyanazon a napon Pósán László debreceni országgyűlési képviselő követte. A posztjában „különösen nagy elismerésnek” nevezte, hogy Orbán Viktor „számít” Debrecen tudományos és egészségipari hátterére.

Kósa szerint privatizálhatják a „nemzeti” vakcinagyárat

Kósa Lajos, szintén fideszes debreceni országgyűlési képviselő, a város korábbi polgármestere néhány órával később „Ez igen!” felkiáltással indította a bejelentéssel kapcsolatos kommentárját a Facebook-oldalán, január 25-én pedig egy Haon-nak adott interjút tett közzé, amelyben Kósa arról beszél, hogy a különböző felületeken „nemzeti” jelzővel emlegetett oltóanyaggyár a Debreceni Egyetemé lehet: „Nem tartom kizártnak, hogyha elkészül a vakcinagyár, az is az egyetem tulajdonába kerülhet” – mondja a képviselő. Amennyiben valóban így lesz, az azt jelenti, hogy az állami pénzből létrehozandó gyár az egyetemhez hasonlóan magánkézbe kerül majd.

Kósa ugyanebben az interjúban – lehetséges, hogy Eperjes Károly nyomán – azt a téves információt is érvként hozta fel a gyár mellett, miszerint Magyarországon eddig nem volt vakcinagyártás. „Ebből következően például mindenkit, aki a gyermekkori kötelező oltásokat megkapta, Oroszországban gyártott oltóanyaggal oltottak be” – olvasható a szövegben. Ahogy Pozsgay Csillának, az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézet korábbi vezetőjének a Marketingpirula című szakmai oldalon megjelent írásából is kiderül, Magyarországon egészen az 1990-es évekig gyártottak vakcinákat.

A védőoltás fontosságát hangsúlyozza több polgármester is

Az előző héten is akadtak olyan polgármesterek, akik fontosnak tartották a választóik tájékoztatását a helyi járványhelyzetről. Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere január 22-én a Hajdúböszörményi Városi TV-ben azt mondta, „szép tendenciát” látnak a városban, folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, most 37 személyről tudnak, két beteget pedig kórházban kezelnek. A polgármester a helyi tévében arról is beszélt, hogy novemberben még volt olyan, amikor a település lakói közül egyszerre 40-en voltak kórházban.

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere január 22-én a Daru TV-ben beszélt arról, hogy a megelőző héten 50 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a településen, az önkormányzati dolgozók közül egy fertőződött meg a vírussal. Hegedüs azt is megemlítette, hogy habár a helyi idősotthon három, a napokban elhunyt lakója közül senki sem volt koronavírus-fertőzött, a balmazújvárosi idősek félnek a betegségtől, ezért egyelőre nem tudták feltölteni a helyeket. Még január 20-án jelent meg Balmazújváros honlapján a polgármesternek a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatallal folytatott levelezése, amelyben Hegedüs a balmazújvárosi oltási tervvel kapcsolatban érdeklődött, valamint felajánlotta az önkormányzat segítségét a vakcinálásban. Csiha Gábor Csaba hivatalvezető a válaszában megköszönte a felajánlást, és biztosította a polgármestert, hogy amennyiben szükségessé válik az önkormányzatok közreműködése, a településvezetőket előzetesen tájékoztatni fogják.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere január 22-én a közösségi oldalán tette közzé, hogy január 15. és 22. között 14 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a településen, újabb haláleset pedig nem történt. „Látható, hogy egyre kevesebb az új fertőzött Berettyóújfaluban. Csökken a nyomás az egészségügyben is. A Gróf Tisza István Kórházban is egyre kevesebb koronavírusos beteget ápolnak” – sorolta a polgármester, majd hangsúlyozta: a vírus megfékezésének egyetlen eszköze a védőoltás, amíg ebből nincs elegendő, addig be kell tartani a járványügyi szabályokat.

YouTube

Tóth József (DK), Polgár polgármestere január 21-én a város Facebook-oldalán megjelent közleményében arról tájékoztatta a lakosokat, hogy továbbra sem tudják, hányan fertőződtek meg a településen, de azt igen, hogy az előző héthez képest 21-ről 31 személyre nőtt a hatósági házikaranténra kötelezettek száma. Újabb halálesetről is beszámolt a polgármester, így eddig már 15 polgári vesztette életét a járvány következtében. Tóth ismét felhívta a helyiek figyelmét arra, hogy védőoltás ingyenes, arra érdemes regisztrálni. „Készen állunk a tömeges oltási folyamat önkormányzati támogatására, az országos ’oltási terv’ szerinti konkrét helyi segítségnyújtásra, legyen az akár a kommunikáció, szervezés, logisztika, technikai- és humánerőforrás terén felmerülő szükséglet” – ígérte a városvezető.

Elkezdték megkapni a második dózist az egészségügyi dolgozók

A Debreceni Egyetem sajtóirodája január 18-án az állami televízióra hivatkozva számolt be arról, hogy Debrecenben elkezdték a Pfizer–BioNTech vakcina második dózisának a beadását az egészségügyi dolgozóknak. „Az eredmények egyelőre nagyon jók. A kollégák nagy része semmit nem tapasztalt, páran mindössze némi helyi izomlázszerű fájdalomról számoltak be, amely döntően a szúrás következménye. Komoly oltási mellékhatást, szövődményt nem jeleztek, vagyis a vakcina biztonságos” – idézte az egyetemi honlap Várkonyi István debreceni főinfektológust.

Fagyas Miklós, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika adjunktusa megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját a központ tüdőgyógyászati klinikájának oltópontján 2021. január 23-án
MTI/Czeglédi Zsolt
debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Facebook

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.