Bemutatta három debreceni képviselőjelölt-jelöltjét a Momentum – Hajdú-Bihar megye teljes területén lehetnek előválasztások

Önkormányzati képviselőket neveznek az ellenzék kiválasztási folyamatára. Az 1-es választókerületben Szabó Bence, a 2-esben Mándi László, a 3-asban pedig Kosztin Mihály indul.
Polgár Tóth Tamás

Január 27-én sajtótájékoztatót tartott a Momentum Debrecenben, a Kossuth téren, ahol Fekete-Győr András pártelnök bemutatta, hogy kiket indít a szervezet az ellenzék helyi előválasztásain: a Hajdú-Bihar megyei 1-es választókerületben Szabó Bence debreceni önkormányzati képviselőt, a 2-esben Mándi Lászlót, aki szintén itt képviselő, valamint a párt országos elnökségének a tagja, a nagyobb részt a megyeszékhelyen kívüli területeket felölelő 3-asban pedig Kosztin Mihály Hajdú-Bihar megyei közgyűlési, illetve vámospércsi önkormányzati képviselőt. Fekete-Győr András olyan harcedzett fiataloknak nevezte őket, akik szerinte változást fognak hozni a közéletbe.

Szabó Bence a sajtó képviselőinek arról beszélt, hogy a tapasztalatai szerint a korosztálya elhagyja a várost, Debrecen ugyanis nem nyújt jövőképet a fiatalok számára. A települést szerinte egy beszűkült fideszes elit irányítja, akik a nekik tetsző civil szervezeteket támogatják, mindenki mást pedig „Soros-ügynöknek” bélyegeznek. Szabó saját bevallása szerint szeretne hozzájárulni egy olyan helyi közélet kialakításához, ahol az embereket bevonják az ügyekbe, a döntések pedig közösen születnek.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Mándi László a beszédét azzal nyitotta, hogy az elmúlt 20 évben történt ugyan fejlődés Debrecenben, de ez a 2004 óta ide érkező 20 ezer milliárd forint európai uniós forrásnak köszönhető. „Debrecen az elmúlt két évtizedben a csigatempójú araszolás, a be nem váltott ígéretek és a látszatmegoldások városa volt” – fogalmazott Mándi. Erre példaként a 2-es villamos és a Latinovits Színház építését, valamint az eredeti tervek szerint meg sem valósuló intermodális központot említette. Külön kiemelte a Civaqua-tervet, amelynek az előkészületei szerinte azért kezdődnek el, mert a Momentum az ügyben nyomást gyakorolt a Fideszre. Mándi úgy látja, hogy Debrecenben a valódi teljesítményt politikai marketinggel helyettesítik, különösen a zöld projektekkel kapcsolatban. A momentumos politikus azt ígérte, megválasztása esetén újabb forrásokat hozna a városba, felgyorsítaná a fejlődést, miközben növelné az átláthatóságot is.

Kosztin Mihály, Szabó Bence, Fekete-Győr András és Mándi László
Polgár Tóth Tamás

Kosztin Mihály 2004 óta él Vámospércsen, elmondása szerint ismeri a választókerület egészének helyzetét. Úgy látja, hogy a kistelepülések jelenlegi beruházásai olyan látványberuházások, amelyek nem teszik élhetőbbé a választókerületet. Beszélt arról, hogy a megye ezen részén nagyfokú az elvándorlás, erre jó példa, hogy Debrecen lélekszáma 200 ezer alá csökkent. Nagy problémaként említette, hogy míg egyes településeken arzénos az ivóvíz, és számos út nincs leaszfaltozva, addig Nyíradony látványosan fejlettebb a választókerület többi részénél, mivel odavalósi Tasó László, a jelenlegi országgyűlési képviselő. „Mindenhol érdemi fejlődést kell elérni” – jelentette ki Kosztin. A politikus azt ígéri, a megválasztása esetén uniós és állami forrásokat hoz a választókerületbe.

Az egész megyében lehetnek előválasztások

A Debreciner kérdésére válaszolva Mándi László megerősítette, hogy mindhárman a Momentum ellenzéki előválasztáson indítandó jelöltjei. A politikus úgy tudja, hogy a megye mind a hat választókerületében lesz ellenzéki előválasztás, pártja pedig mindenhol elindul, hamarosan bemutatják a további jelöltjeiket is. Azt is megkérdeztük Mánditól, hogy zajlanak-e egyeztetések a pártok helyi szervezetei között is, vagy mindenben országos szintén tárgyalnak egymással a szövetségesek. Mándi elmondása szerint Hajdú-Bihar megyében informális egyeztetések vannak a pártok között egyes ügyekről, hivatalos tárgyalások nincsenek.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Debreciner

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.