Napi 1500 forintból élt Debrecenben a családjával, most a BioNTech társigazgatója – Szabad Európa

Tehetséges fiatal kutatóként nem volt szerencséje Magyarországon. Boros Gábor biokémikust három témavezetője is faképnél hagyta, mire végre ledoktorált a Debreceni Egyetemen.

Karikó Katalin professzor tíz éve lett a mentora, hetente online oktatta és postán küldött neki a kísérletekhez kiegészítő anyagokat az mRNS-alapú fehérjeterápia alkalmazásához, amely végül a korona-elleni vakcina kifejlesztéséhez vezetett. Dr. Boros Gábor hat évvel ezelőtt feleségével és két éves gyerekükkel egy debreceni albérletben éltek napi 1500 forintból. Most a világ egyik legsikeresebb kutatója, aki Németországban lakik a családjával és egy ideig még biztosan nem térnek vissza Magyarországra – olvasható a Szabad Európa cikkében.

Az ötéves Boros Gábor és a szülei rokonlátogatásra mentek Debrecenbe az egyik unokatestvéréhez. A fiú gyógyíthatatlan betegségben, akut leukémiában szenvedett. Gábort annyira megrázta a tény, hogy létezik olyan betegség, amire nincs gyógymód, hogy eltökélte: orvos lesz és megtalálja a gyógymódot.

Boros Gábor ugyan nem lett orvos és a leukémia ellenszerét sem találta meg. De komoly szerepe volt abban, hogy a világot megbénító és csaknem 100 millió embert megfertőző, kétmillió halálos áldozatot szedő vírus-elleni fegyverrel felvértezze az emberiséget. Ma már nem bánja, hogy nem orvos, hanem kutató-biológus lett.

Boros Gábor a Debreceni Egyetemen két ponttal csúszott le az orvosiról. Így biológia szakra ment, ahol már az első évben rabul ejtette a labor. Már akkor úgy tekintett a munkájára, mint egy folyamatos nyomozásra.

Állandóan azon járt az esze, hogy milyen kis részletet kell beilleszteni és hova, hogy a nagy egész végül működőképes legyen. Már az első évben bekapcsolódott az egyetem egyik kutatásába, amelyben patkányok agyműködését vizsgálta.

Olvassa el a történetet a Szabad Európa oldalain!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.