38 civil szervezet tiltakozik az antidemokratikus egyetemi folyamatok ellen

Az eredeti aláírók között több debreceni egyesület is szerepel, a petíció elindítását követően pedig már több mint ezren fejezték ki az egyetértésüket.
Debreceni Egyetem
Koppányi Szabolcs

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Online petíciót indított 38 magyarországi civil szervezet a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem érdemi párbeszéd nélkül, pár hét alatt áterőltetett úgynevezett modellváltása miatt. „Mi, magyar állampolgárok és civilek, féltjük a tudomány és oktatás függetlenségét, és tiltakozunk az ellen, hogy a demokratikus döntéshozatali folyamatokat megkerülve, átgondolatlan és antidemokratikus döntések szülessenek Magyarország legfontosabb egyetemeit illetően” – írják a kezdeményezők.

Az aláíró szervezetek – amelyek között több debreceni egyesület is szerepel, így a Debrecinert kiadó Együtt Debrecenért Egyesület is – kiállnak az egyetemek függetlensége mellett mindaddig, amíg nem egy demokratikus és átlátható folyamat során születnek meg az intézmények sorsát meghatározó döntések, továbbá szolidaritást vállalnak a privatizáció miatt közalkalmazotti státuszukat elvesztő, csökkenő szakmai autonómiával és társadalmi megbecsültséggel bíró egyetemi oktatókkal.

A kezdeményezést ide kattintva magánszemélyek is aláírhatják, cikkünk írásának idején ezt már több mint ezren tették meg.

A petíciót elindító 38 szervezet:

Alternatív Közösségek Egyesülete (Debrecen)
Alternatíva Alapítvány - Altalap (Budapest)
Amnesty International Magyarország
Apolló Mozi (Pécs)
Artemisszió
Auróra Közösségi Ház
Autonómia Alapítvány
Civil Kollégium Alapítvány
Civilizáció Koalíció
Demokratikus Ifjúságért Alapítvány
Együtt Debrecenért Egyesület (Debrecen)
ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület (Debrecen)
Emberség Erejével Alapítvány (Pécs)
Eötvös Károly Intézet
Grand Café – Kép-Szín-Ház Alapítvány (Szeged)
Greenpeace Magyarország Egyesület
Háttér Társaság
Haver Alapítvány
Humán Platform
Igazgyöngy Alapítvány
Közélet Iskolája
Levegő Munkacsoport
Magyar Helsinki Bizottság
Marom Klub Egyesület
MASZK Egyesület (Szeged)
Motiváció Műhely (Szeged)
Nappali és Reggeli (Pécs)
Ökotárs Alapítvány
Political Capital
PopUp (Zalaegerszeg)
Romaversitas Alapítvány
Szabad Terek
SzabaDEgyetem (Debrecen)
Szülői Hang Közösség
TASZ Társaság a Szabadságjogokért
Történelemtanárok Egylete
Transparency International Magyarország
Védegylet

A Debreceni Egyetemért indított aláírásgyűjtés már közel 900 szignónál tart

Ahogy arról a Debreciner elsőként számolt be, január 21-én a SzabaDEgyetem nevű közösségi oldal és a Debreceniek a felsőoktatási autonómiáért Facebook-csoport is elindított egy petíciót. A szervezők ebben arra kérik a modellváltással egyet nem értő hallgatókat és oktatókat, hogy nyilvánosan álljanak ki a véleményük mellett. Ezt a petíciót már közel 900-an írták alá.

A Debreceni Egyetem szenátusa az alapítványi egyetemmé alakulást január 21-én 65 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Debreciner

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.