Az első Orbán-kormány privatizációért felelős minisztere koordinálja a felsőoktatási „modellváltást”

Stumpf István 1998 és 2002 között volt az ország kancelláriaminisztere, 2010 és 2019 között pedig alkotmánybíró.

Január 29-én töltötte fel közösségi oldalára Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke azt az általa aláírt kormányhatározatot, amelyben Stumpf István korábbi alkotmánybírót február 1-től két évre miniszteri biztossá nevezi ki. Az ő feladata lesz a felsőoktatási intézmények modellváltásának nevezett átalakítási folyamat levezénylése.

Stumpf István 2010 és 2019 között volt az alkotmánybíróság tagja, a mostani feladatköre kapcsán azonban érdekesebb, hogy 1998 és 2002 között az első Orbán-kormány kancelláriaminisztereként ő felelt az országban zajló privatizációs folyamatokért.

Stumpf kinevezéséig a felsőoktatás átalakítását a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium irányította. A minisztérium egyébként éppen a napokban bocsátotta el indoklás nélkül két miniszteri biztosát.

Stumpf István
MTI

A felsőoktatási intézmények alapítványi átalakítását a kormányzat, valamint a magánosításokat szorgalmazó kormányközeli személyek általában „modellváltásnak” vagy „korszerűsítésnek” nevezik, a „privatizáció” szót kerülik az ezzel kapcsolatos kommunikációjukban. Pedig valójában ez történik, hiszen a folyamat során a köztulajdonból magántulajdon lesz. Fábián István, a Debreceni Egyetem volt rektora a Debrecinernek ennek kapcsán úgy fogalmazott: „az állami tulajdon eltűnik a szem elől”.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Facebook

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.