Prémiumautó, BMW robogó és földvásárlások is szerepelnek a debreceni országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozataiban

A Fidesz-KDNP több képviselője a jelentős adósságai ellenére költekezett a koronavírus-járvány első évében. Az egyetlen ellenzéki – listás – képviselő szegényebb lett egy céggel. Az évenként leadandó dokumentumok kapcsán az azokat vizsgáló civil szervezetek szerint két dolgot nem fednek fel a politikusok által évente közzétett vagyonnyilatkozatok: azt, hogy mekkora a vagyonuk és azt, hogy miből szerezték a vagyonukat.

Február 1-én éjjel közzétették a parlament honlapján az országgyűlési képviselők kötelező vagyonnyilatkozatait. Megnéztük, hogy a dokumentumok alapján hogyan gyarapodott, esetleg csökkent a Hajdú-Bihar megyei képviselők vagyona 2019 végéhez képest. Elsőként az öt debreceni kötődésű képviselő: Kósa Lajos, Pósán László, Tasó László, Halász János (mindannyian Fidesz-KDNP) és Varga Zoltán (DK) önbevallásait mutatjuk be.

Tasó László, Kósa Lajos és Pósán László
Facebook

Kósa Lajos az adósságok ellenére új robogót vett

Kósa Lajosnak, az 1-es választókerület képviselőjének ismert a motorok iránti rajongása, az eddig meglévő BMW C650 GT mellé 2020-ban vett még egy BMW C400 robogót. Ez utóbbi ára modelltől és extráktól függően 2,3-tól 3 millió forintig terjed. Kósa a járművet úgy vásárolta meg, hogy tele van adósságokkal – habár valamennyit sikerült faragnia ebből az előző évhez képest. 2019 végén hitelintézetekkel és magánszemélyekkel szemben összesen 18 millió forint volt a tartozása, 2020 végére ez leapadt 14 millióra. Eközben a követelései is csökkentek a politikusnak: forintban 2 millió helyett 1,5 millió, devizában pedig maradt a 2019-es 1,5 millió forintnyi összeg.

Kósa Lajos friss vagyonnyilatkozata itt található.

Ez a rendszer nem működik

Az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország 2014-ben dolgozta ki a civilek vagyonnyilatkozati 12 pontját.

„A javaslataink még most is aktuálisak, valódi nyilvánosság, valódi ellenőrzés és valódi szankciók hiányában a vagyonnyilatkozati rendszer továbbra sem működőképes. Ennek következtében - a tiszteletre méltó kivételektől eltekintve - mindössze két dolgot nem fednek fel a politikusok által évente közzétett vagyonnyilatkozatok: azt, hogy mekkora a vagyonuk és azt, hogy miből szerezték a vagyonukat” – olvasható a Transparency aktuális bejegyzésében a Facebookon.

Több mint 5 millió forinttal nőtt Pósán László értékpapírokba fektetett vagyona

Pósán László, a 2-es választókerület képviselője 2020-ban tovább bővítette magánkönyvtárát. Hogy pontosan hány könyvvel és milyen értékben, azt nem tüntette fel, mindössze annyi szerepel a tétel mellett, hogy „folyamatosan bővül”. Eközben jelentősen nőtt az értékpapírba fektetett vagyona: a 2019-es 33,8 millió forintról 38,9 millió forintra. Hitelintézettel szembeni számlakövetelése is van már a képviselőnek 9,7 millió forint értékben. A tartozását is csökkenteni tudta Pósán, ez 2,1 millió forint helyett már csak 1,1 millió forint.

Pósán László friss vagyonnyilatkozata itt található.

Tasó László majdnem annyi agrártámogatást kapott, mint amennyit őstermelőként összesen keresett

Tasó László, a 3-as választókerület képviselője tavaly tovább folytatta erdővásárlásait: Nyíradony területén jutott hozzá egy általa eddig haszonbérletben kezelt 7,3 hektár területű erdőhöz, így összesen már 92,2 hektár van a tulajdonában. Emellett 11 hektár szántója is van Tasónak, ebből 5,2 hektárt 2020-ban vásárolt. Az erdők és a szántók után 2020-ban jelentős agrártámogatásokhoz jutott a képviselő: összesen csaknem 4,8 millió forinthoz (egy évvel korábban ez az összeg még csak 918 ezer forint volt). Ehhez képest feltűnő, hogy őstermelőként a 2019-es bruttó 7,1 millió forint jövedelme helyett 2020-ban csak valamivel kevesebb, mint bruttó 5 millió forintot keresett.

Nőtt a pénzintézettel szembeni követeléseinek mértéke is, a 2019-es 8,7 millióhoz képest 16,7 millió forintra, míg magánszemélyektől továbbra is 18,3 millió forintot követel. Ugyanakkor Tasónak jelentős tartozásai is vannak: a pénzintézettel szembeni közel 16 millió forintos adósságából 2020-ban mindössze 80 ezer forintot törlesztett, a magánszemélyekkel szembeni tartozása pedig 11 millió forintról egy év alatt 15 millió forintra nőtt. Eközben eltűnt a vagyonnyilatkozatából a 2019-ben még feltüntetett, 2018 májusában vásárolt Opel Insignia, a 7 millió forint készpénzállományából pedig már „csak” 6 millió forint maradt.

Tasó László friss vagyonnyilatkozata itt található.

Tasó, Pósán, Kósa
Facebook

Prémiumautó és tartozások Halász János nyilatkozatában

Halász János nem egyéni országgyűlési választókerületből, hanem a Fidesz országos pártlistájáról szerzett képviselői mandátumot. A vagyonnyilatkozata kevés eltérést tartalmaz 2019-hez képest, ezek közül az egyik a vele egy háztartásban élők számára vonatkozik: gyermekei közül ketten, Dániel és Barnabás már nem élnek vele egy fedél alatt. Ezen kívül a 2013-ban vásárolt Ford Galaxyja mellé vett egy Mercedes GLC220 prémium kategóriás autót. Modelltől és az állapotától (új vagy használt) függően egy ilyen autó alsó hangon 8 millió forintba kerül, de akár 20 millió fölött is lehet az ára. Eközben Halásznak keletkezett egy 5 millió forintos tartozása hitelintézettel, egy 2 milliós tartozása pedig magánszeméllyel szemben.

Halázs János friss vagyonnyilatkozata itt található.

Halász János
Facebook

Varga Zoltán már nem cégtulajdonos

Varga Zoltán, az egyetlen debreceni kötődésű ellenzéki országgyűlési képviselő a DK listájáról került be a parlamentbe 2020 februárjában, miután Gréczy Zsolt lemondott a mandátumáról a saját magáról készített intim fotók kiszivárgása, és az ennek nyomán kialakult botrány miatt. Emiatt Varga első képviselői vagyonnyilatkozata 2020 márciusából származik. Az év végén leadott dokumentumban ehhez képest alig van változás. Ezek közül az egyik, hogy bekerült egy 2016-ban szerzett (a nyilatkozatban az „öröklés/vétel” jogcím szerepel) 60 négyzetméteres debreceni lakás. A jelek szerint a képviselő ezt legutóbb elfelejthette bevallani. Az elmúlt szűk egy évben Varga hitelintézetekkel szembeni tartozása 4,2 millió forintról egy kicsivel 4 millió forint alá csökkent. A képviselő szegényebb lett egy céggel is: a márciusi nyilatkozatában még feltüntette a Digital-System Kft.-ben való 40 százalékos részesedését, a legfrissebb bevallásából azonban ez hiányzik.

Varga Zoltán friss vagyonnyilatkozata itt található.

Varga Zoltán
Facebook

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Debreciner

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.