Két és fél hónap alatt több mint 400 koronavírus-fertőzött hunyt el a debreceni egészségügyi intézményekben

A Kenézy Kórházban október 1. és december 16. között az elhunytaknak csaknem a kétharmada koronavírussal fertőzött volt. Döntően ott kezelték az ápolásra szoruló Covid-betegeket.
Kenézy Kórház
Lia

December 8-án már beszámoltunk arról, hogy október elsejétől november elejéig hogyan alakult napi bontásban a Debreceni Egyetem által üzemeltetett Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban és a Klinikai Központban a koronavírusos betegek fogadására alkalmas ágyak száma, valamint arról, hogy ezek közül az adott napokon mennyi volt éppen foglalt. Mivel a kérdéseinket tartalmazó levélre az egyetem nem válaszolt, a cikkünket közérdekű adatigénylés segítségével tudtuk elkészíteni.

Hasonló okok miatt ugyanerre kényszerültünk ahhoz, hogy kiderítsük a december közepéig tartó időszak ágy és betegszámait, továbbá az érintett egészségügyi intézményekben elhunytak számát. Az Átlátszó rendszerén keresztül december 16-án küldtük el közérdekű adatigénylésünket, erre az egyetem – kihasználva a veszélyhelyzet miatt meghosszabbított törvényi határidőt – február elsején válaszolt érdemben.

debreciner.hu

Az egyetem által rendelkezésünkre bocsátott táblázatokból megtudtuk, hogy a megjelölt időszakban, a két intézményben összesen 1028-an hunytak el, közülük pedig 412 személy esetében igazolták a koronavírus-fertőzést. Ez 40,08 százalékos arányt jelent. Az adatokból azt is láthatjuk, hogy a fertőzöttek jelentős többségét a Kenézyben kezelték, így kevésbé meglepő, hogy a kórház 621 elhunytjából 402 volt fertőzött. Ez 64,73 százalékos arányt jelent.

debreciner.hu

Ehhez képest a Klinika esetében a 407 elhunyt közül mindössze 10 kapta el a koronavírust, tehát az összes halott 2,46 százaléka. A Kenézy Kórháznak a Covid szempontjából december 9-e volt a fekete napja, ekkor ugyanis 24-en hunytak el – mindannyian igazolt koronavírus-fertőzöttek. A Klinikai Központban a legmagasabb Covid-halottszám egy nap alatt a 2 volt, november 7-én.

debreciner.hu

Ami a fertőzöttek kezelésére alkalmas ágyak számát illeti, mindkét intézmény esetében azt figyelhetjük meg, hogy november 18-án beállt egy szintre, ami december közepéig nem is változott: a Kenézy Kórházban ez 539 ágyat, míg a Klinikai Központban 568 ágyat jelentett.

debreciner.hu

A Covid-betegek száma az előbbiben november 24-én érte el a legmagasabb szintet 435 beteggel, míg a Klinikán december 2-án, 23 kezelt személlyel. Debrecenben összességében november 24-én ápolták a legtöbb koronavírusos beteget, egészen pontosan 452-en szorultak rá erre. Az országban a kormány adatai szerint ekkor 7598-an tartózkodtak kórházban a betegség miatt, a debreceni esetek ennek az 5,95 százalékát képezik.

Hűtőkonténereket állítottak fel a Kenézy Kórház területén, mert nem férnek el a koronavírusos holttestek a kórházi hűtőkamrában

Több, egymástól független, a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban dolgozó forrásunktól úgy értesültünk, hogy novemberben már a második hűtőkonténert állították fel az intézmény udvarán, a kórházi hűtőkamrában ugyanis már nem fértek el a holttestek a koronavírusban elhunyt betegek nagy száma miatt írtuk 2020. december 9-én. Akkor feltettük az ezzel kapcsolatos kérdéseinket, de azokra a Debreceni Egyetem sajtóirodája azóta sem válaszolt.

A cikkünkről szóló Facabook-posztunk hozzászólásaiban több ott dolgozó megerősítette az információinkat, s volt, aki az egyik hűtőkonténerről fotót is kommentelt; mások szégyenteljes pánikkeltésnek, hazugságnak minősítették az általunk írtakat.

olvasói kép

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

debreciner.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.