Elkezdődött! Most nagy a baj!

Azt gondolom, az Operatív Törzsnek nincs fontosabb feladata, mint életben tartani az embereket, átvészeltetni velük ezt a járványt.
Olaszliszka
Törő Vanda

Mottó: A barátoknak nem tudni segíteni: a szegénység jele; nem akarni: a gonoszságé. Démokritosz

Harmincöt éve élek Budapesten, de van kötődésem Olaszliszkához. A nagyszüleim ott éltek, és elég sok rokonom él ott ma is. Nagyjából 1700 ember a település, sok roma lakossal. Nem igazán kell bemutatni, hiszen valaha a bűnös falvak manifesztációjává kiáltották ki a települést egy igen súlyos eset miatt, amit néhány ember követett el. Kollektíve ítélték meg őket: ártatlant és bűnöst egyaránt. Az emberek már csak ilyenek. Ez most nem a tárgyhoz tartozik, de talán így beugrik a borsodi kis falu képe.

Régebben írtam arról, hogy mennyire instabil helyzetek alakulhatnak ki a hátrányos helyzetű térségekben, szegregátumokban, ha a koronavírus-járvány ott is felüti a fejét. Olaszliszkán most ez a helyzet. Elkezdődött!

Egy megbízható informátorom elmondta, hogy közel száz család került Olaszliszkán hatósági házi karanténba a koronavírus-fertőzöttség gyanúja miatt. Ezeknek a családoknak a 80 százaléka igen szegény. Mivel általában több nemzedék él együtt, ezért sok esetben előfordul az, hogy összezárva felülfertőzik egymást, és a hatósági vesztegzár ideje egyre csak hosszabbodik. Az óvoda, az iskola bezárt, mert a működtető személyzet többsége szintén karanténban van. Az önkormányzati dolgozók többsége sem képes a munkát felvenni, a megmaradt létszámmal pedig szinte képtelenek ellátni a kötelezően előírt feladataikat. Ilyen körülmények között - hiányos létszámmal - működtetni a közétkeztetést, figyelemmel lenni az idősekre, úgy lefoglalja őket, hogy még az adományba kapott élelmiszerek szortírozását, kiosztását sem igen tudják véghezvinni. A polgármester is az otthonában van, ő is megfigyelés alatt áll. Egy emberről pedig már biztosan tudni lehet, hogy a koronavírusba halt bele.

Törő Vanda

Azt tudni kell, hogy a kisjövedelmű embereknek nincsenek tartalékjaik! A gyermekek otthon vannak, többször kérnek enni, gyógyszerek kellenek, vitaminok, lázcsillapítók, amiknek az ára már az első megbetegedésnél igencsak megcsapolja a pénztárcájukat. Ha újabb beteg lesz a családban, már nagy a baj. Most nagy a baj!

Eljött az az időszak, amikor zömükben gyógyszerek nélkül éheznek a karanténban lévő szegény emberek. Sok közöttük a gyermek. A mentők és a rendőrök jelenléte szinte folyamatos a településen, és nem érzik azt, hogy hathatós segítség érkezne ebben a bajban számukra. Az informátorom elmondta, hogy segített, ahol tudott, de a lehetőségei végesek, és ami lélekben nagyon nehéz: belenézni olyan gyermekek szemébe, akik a szó legszorosabb értelmében éheznek. (Még ha van is közétkeztetés, a felnőtteknek is kell néhány kanálnyi étel, ha nincs segítség.)

Volt helyi kezdeményezés, ahol már vázolták a helyzetet, és egy kisebb gyűjtésbe is belekezdtek, de az én véleményem szerint időleges és csekély lehet ez a fajta segítség, ha már a falu 20-30%-a hatósági házi karanténba került és a települési önkormányzat működése is lelassult .

Törő Vanda

Sokan nem tudják a karantén szó pontos jelentését sem a járványra vonatkoztatva, ezért leírom, hogy járványügyi elkülönítést, járványügyi megfigyelést, hatósági házi vesztegzárat jelent, ami a szabad mozgás és az emberi érintkezések korlátozásával jár. Otthon vannak ezek a családok, a pénz elfogyott, gyógyszer, élelmiszer nincs, a táppénz kevés, napszámba menni, munkát végezni nem lehetséges. Sok az a tíz nap, különösen akkor, amikor a családon belül egy újabb fertőzésgyanú miatt meghosszabbítják. Esetleg többször is!

Én nem gondolom, hogy a polgármesteri hivatal nem jelzi ezt a problémát a megyei önkormányzatnak vagy esetleg az Operatív Törzsnek nincs értesülése a településen történt tömeges megbetegedésről. Az azonban lehetséges, hogy ilyen mélységig talán nem is ismerik a helyzetet, esetleg nincs is rá protokoll náluk, de hogy mihamarabb sürgősen intézkedni kell a koronavírus-gyanús vagy a vírussal már megfertőződött olaszliszkai emberek gyógyszerrel és élelemmel való ellátásra, az biztos! Én azt gondolom, az Operatív Törzsnek nincs fontosabb feladata, mint életben tartani az embereket, átvészeltetni velük ezt a járványt!

Jegyzetemet ajánlom az illetékesek figyelmébe!

Törő Vanda

Horváth Ferenc írásai több mint másfél éve jelennek meg a Debrecinerben. Jegyzetsorozata itt olvasható: 800 .

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.