„Mindez az értelmiség elleni totális háború újabb állomása” – Így látja az Oktatói Hálózat az egyetemek privatizálását

A kormány az uniós forrásokkal zsarolta az intézményeket, és dezinformációval nehezítette az érintettek tisztánlátását – véli az OHA. Úgy látják, veszélybe kerülhet a tandíjmentesség, a közalkalmazotti státuszuk megszűnése miatt pedig tömeges elbocsátás jöhet az oktatók körében.
Koppányi Szabolcs

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! 1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Február 5-én Tiltakozunk az egyetemek elrablása ellen! címmel a közösségi oldalán adott ki közleményt az Oktatói Hálózat (OHA), amelyben „statáriális eljárásoknak” nevezik a felsőoktatásban zajló folyamatokat. A szervezet szerint a kormány megzsarolta az egyetemeket: ha nem fogadják el az alapítványi átszervezést, akkor nem kapnak a felsőoktatásra költendő 1500 milliárd forint uniós forrásból.

Az OHA közleménye szerint a kormány végig hiányosan kommunikált a témában, valamint dezinformációval is nehezítette az érintettek tisztánlátását. „2021. január elején az alapítványosításba most bevont intézmények vezetői még azt sem tudták, hogy ők is sorra kerülnek, a hónap végén pedig már ügydöntő szavazásokat kellett lezavarniuk a szenátusokban” – írják. A szervezet emlékeztet arra, hogy habár az intézmények vezetői nem hagytak időt arra, hogy az egyetemi polgárság érdemben megvitassa az átalakítás kérdését, a rövid idő alatt megszervezett plénumokon a többség elutasította a terveket. Az OHA ezenkívül sérelmezi, hogy állításuk szerint egyes hivatalos fórumokon hozzászólókat félemlítettek meg, beléjük fojtották a szót, valamint szabálytalanul bonyolítottak le szavazásokat.

„A magyar kormányzat szégyene, hogy az ötvenes éveket idéző módszerekkel hajtanak végre alapvető szerkezeti és tulajdoni változtatásokat a magyar felsőoktatásban” – szól a szervezet közleménye. Az OHA szerint a „modellváltásnak” hívott eseménysor felveti a hűtlen kezelés gyanúját is.

Az OHA úgy látja, hogy az átalakítások megszüntetik az oktatás és a kutatás szabadságát, miközben veszélyeztetik a tandíjmentességet és szűkítik az egyetemre történő bejutás lehetőségeit. Az oktatók közalkalmazotti státuszának megszüntetésével szerintük tömeges elbocsátások kezdődhetnek. „Mindez az értelmiség elleni totális háború újabb állomása, ami egyben az egész magyar társadalom ellen irányul” – írják a közleményben.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

A szervezet értékelése szerint több mint tíz éve zajlik „Magyarország elrablása”, méghozzá egyre erőszakosabban és arcátlanabbul. Úgy látják, az intézmények átalakítása biztosítja, hogy a Fidesz a Nemzeti Együttműködés Rendszerének bukása után, akár az örökkévalóságig uralhassa a felsőoktatást. „Az Oktatói Hálózat tiltakozik a kormány oktatás- és tudományellenes politikája, a magyar felsőoktatás elrablása, az egyetemi szabadság eltiprása ellen! Felszólítjuk a parlamenti képviselőket, hogy akadályozzák meg az állami egyetemek privatizálásának törvénybe foglalását!” – követeli az OHA, hozzátéve, hogy szolidaritást vállalnak a tiltakozó egyetemi polgárokkal, és mindenkit arra kérnek: a rendelkezésükre álló eszközökkel lépjenek fel az alapítványosítással szemben.

A szenátusok már elfogadták a magánosítást

Mint ismert, a Debreceni Egyetem szenátusa január 21-én, alig két héttel a „modellváltásról” szóló első hírek megjelenését követően ellenszavazat nélkül fogadta el az intézmény privatizálásának kezdeményezését. Hamarosan így tett a többi nagy, vidéki egyetem vezetése is.

A Debreceni Egyetem szenátusának döntő ülése
unideb.hu

Kapcsolódó írások:

- Alapítványi kézbe kerülhet a Debreceni Egyetem

- Alapítványosítás következik? - Új működési modell vizsgálatáról szól a Debreceni Egyetem közleménye

- Modellváltás? Heteken belül megszavazhatja a szenátus a Debreceni Egyetem privatizálását – Szegeden már tiltakoznak a hallgatók

- Politikai megszállás zajlik a magyar felsőoktatásban Fábián István szerint

- A mit modellváltásnak hívnak, az a „Fidesz-hálózat bebetonozása” – írja Pálinkás József a hvg.hu-n

- A DEHÖK elnöke szerint a Momentum miatt esett el egy 10 milliárd forintos kollégiumfelújítástól a Debreceni Egyetem

- Megszavazza a DEHÖK a Debreceni Egyetem modellváltásnak nevezett magánosítását

- Petíciót indítottak a Debreceni Egyetem autonómiájáért

- Törvényi garanciák kellenek az egyetemi autonómia és a szerzett munkavállalói jogok megmaradásához

- Órákon belül megszavazhatják a Debreceni Egyetem alapítványi tulajdonba kerülését

- Íme annak a szenátusnak a névsora, amelyik megszavazta a Debreceni Egyetem modellváltásnak nevezett kiszervezését

- „Erős a gyanú, hogy az átalakítás elsődleges célja nem az oktatás és tudományos színvonal emelése” – debreceni professzorok

- A Debreceni Egyetem professzorai kérnek egyeztetést – RTL Híradó

- 38 civil szervezet tiltakozik az antidemokratikus egyetemi folyamatok ellen

- Az első Orbán-kormány privatizációért felelős minisztere koordinálja a felsőoktatási „modellváltást”

- „A város és az egyetem is echte narancs, nincs mit szépíteni” – nem mindenkinek tetszik a modellváltás Debrecenben

- Petíciót indít és országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az LMP az egyetemi autonómia védelméért

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Debreciner
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.